ADAC test autosjedalica 2018. Godine! Testirani su u pogledu sigurnosti, rada, ergonomije i onečišćujućih sadržaja.

ADAC-ov test autosjedalica 2018. je najpoznatiji i vrlo važan test u Europi, kojim se ispituje vezivanje djeteta u vozilu. Jednom ili dva puta godišnje ADAC ispituje autosjedalice svake grupe u simulacijama čeonog i bočnog sudara. Čeoni sudar testira se pri brzini od 64 km/h, a bočni sudar pri 50 km/h. Različite veličine lutaka koriste se za simuliranje različitih dobnih/težinskih grupa djece. Osim sigurnosnog aspekta, prilikom testiranja autosjedalica, pomno se ispituju i rukovanje i ergonomija, čišćenje i izrada kao i prisutnost štetnih tvari. Rangiranje prati njemački školski sustav ocjenjivanja, odnosno sehr gut (vrlo dobro), gut (dobro), befriedigend (prosjek), ausreichend (minimum) i mangelhaft (loše).

ADAC preporuča 11 modela a najbolji na testu 2018. godine su:

adac-autosjedalice-2019

U grupi 0+ najsigurnije sjedalice s ocjenom 1,7 su

 • Britax Römer Baby-Safe 2 i-Size
 • Joie i-Level

U grupi I najsigurnija sjedalica s ocjenom 1,7 je

 • Britax Römer Swingfix M i-Size

U grupi II/III najsigurnija sjedalica s ocjenom 1,7 je

 • Cybex Solution S-Fix
ADAC test autosjedlaica 2018 Cybex Solution S-Fix
Proizvođač i modelCijenaIsofixOcjena
GRUPA 0+ (do 18 mjeseci)
Britax Römer Baby-Safe 2 i-Size + i-Size Flex Base370 €da1,7
Britax Römer Baby-Safe 2 i-Size + i-Size Base 350 €                  da1,7
Joie i-Level300 €                  da1,7
Maxi-Cosi Cabriofix 140 €                  ne2,1
Hauck Comfort Fix + Comfort Fix Isofixbasis220 € da2,1
Hauck Comfort Fix 120 €ne2,4
Maxi-Cosi Cabriofix + Familyfix Basis 310 € da2,5
Jané Koos i-Size + iPlatform 370 €da4,9
Jané Koos i-Size 210 € ne4,9
GRUPA 0+ i I (do četvrte godine)
Chicco Around U i-Size450 €da3,0
Nachfolger Hy5 TT350 €ne4,9
Osann Fox 189 €da5,5
GRUPA I (Od prve do četvrte godine)
Britax Römer Swingfix M i-Size
500 €
da
1,7
Britax Römer Dualfix M i-Size
470 €
da
2,1
GRUPA I/II/III (Od prve do dvanaeste godine)
Cybex Pallas S-Fix
300 €
da
2,1
Nania I-Max SP Isofix 139 €
da
2,7
Osann I-Max SP Isofix Ferrari
134 €
da
2,7
GRUPA II/III (Od četvrte do dvanaeste godine)
Cybex Solution S-Fix
190 €
da
1,7

Grupe autosjedalica na testu

1. grupa – autosjedalica grupe 0 ili 0+

Prva autosjedalica – odmah od rodilišta

Prva autosjedalica koju će koristiti – već pri izlasku iz rodilišta je popularno jaje – autosjedalica grupe 0 ili 0+ od 0 do 9 ili 13 kilograma. Tu sjedalicu koristi se od rođenja do otprilike 12 mjeseci starosti djeteta. Dijete se u autosjedalici ove grupe obavezno mora voziti suprotno od smjera vožnje i smatra se da je preraslo autosjedalicu kada je između vrha glave djeteta i vrha autosjedalice ostalo manje od 2 centimetra udaljenosti.

2. grupa – autosjedalica grupe I

Sjedalica do četvrtog rođendana

Iduća grupa autosjedalica je grupa I za djecu od 9 do 18 kilograma, tj. od otprilike 9 mjeseci do 4 godine. Ako se dijete vozi u autosjedalici grupe I koja je okrenuta u smjer vožnje potrebno je minimalno da dijete ima više od 9 kilograma i samostalno se diže na noge. To su minimalni uvjeti koji u posljedenje vrijeme u pojedinim zemljama postaju sve stroži, zbog sve veće svjesnosti o dobrobiti vožnje u suprotnom smjeru. Na temelju iskustava iz Skandinavije (gdje se djeca u pravilu do 18 kilograma voze okrenuta suprotno smjeru vožnje) i rezultata brojnih istraživanja i statistika primjerice, Američko pedijatrijsko društvo, nedavno je savjetovalo američkim roditeljima da svoju djecu voze u sjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje barem do navršene druge godine života.

2. grupa – autosjedalica grupe II/III

Posljednja vrsta – do 12. godine

Posljednja grupa autosjedalica je grupa II/III u kojoj se djeca voze od 15 do 36 kilograma odnosno od otprilike 4 godine do 12 godina starosti. U sjedalice grupe II/III dijete se veže pojasom automobila i uloga takvih sjedalica je otežati dijete kako bi pojas na njega djelovao, te povisiti dijete i osigurati pravilnu putanju pojasa. To znači da pojas treba pravilno sjedati djetetu na kukove i ne smije prelaziti preko vrata nego treba biti namješten na rame djeteta. Osim toga, sjedalica treba imati zaštitu za tijelo, ramena, vrat i glavu, te omogućavati djetetu udobo spavanje u relativno uspravnom položaju koji je u slučaju ove sjedalice zaštitni položaj za dijete koje se prevozi. Takve autosjedalice mogu i ne moraju imati sustav vezanja ISOfix-om jer u ovoj kategoriji ISOfix ne doprinosi sigurnosti već jednostavno pridržava sjedalicu kako se ne bi micala po automobilu kada je prazna.

Da bi pojas djelovao, osoba mora imati 140 centimetara visine i najmanje 36 kilograma

Da bi se dijete počelo prevoziti u automobilu samostalno bez autosjedalice potrebno je da ima barem 36 kilograma i 135 cm visine, odnosno 12 godina, sukladno hrvatskom zakonu. Pojas automobila dizajniran je tako da ga mogu koristiti osobe visoke 140 centimetara ili više, stoga bi bilo idealno do te visine prevoziti dijete u autosjedalici. Ako dijete sjedalicu preraste težinom (ima više od 36 kg), a visinom još nije dostiglo 140 cemntimetara preporuča se koristiti posebni pojas koji će fiksirati automobilski pojas na rame djeteta i osigurati da pojas u vožnji ne prelazi preko vrata djetata što bi moglo biti kobno u slučaju sudara.

Savjeti za kupnju dječjeg sjedala

 • Pri kupovni isprobajte sjedalicu u vlastitom vozilu i povedite dijete s vama u trgovinu tako da isprobate modele dostupne za kupnju prije kupnje.
 • Dječje sjedalo mora biti postavljeno što je moguće čvršće u vozilu. Naročito kod starijih vozila.
 • Pobrinite se da je pojaseve moguće ravno postaviti, bez bora.
 • Pri vezivanju s dječjim remenom treba provjeriti je li duljina remena u vozilu dovoljna da sigurno učvrsti sjedalo. Ako je pojas prekratak za standardni nosač, možda ćete moći postaviti zasebnu osnovnu bazu.
 • U booster sjedalima okrenutih prema natrag, može se dogoditi da se pojas samostalno ne zateže kada dijete krene naprijed. Pokušajte s drugim modelom!
 • Modeli dječjeg sjedala s ISOFIX nosačima (npr. Sva dječja sjedala s nosačima) ne mogu se ugraditi u sve automobile. Provjerite može li se proizvod koristiti u Vašem vozilu.
 • Uvijek slijedite upute i informacije u uputama za uporabu dječjeg sjedala i priručnika vozila.

Published by
www.ucenici.com

Recent Posts

Datum isplate i kalkulator plaće za prosinac 2019. s povećanim koeficijentom!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

3 tjedna ago

NOVI kalkulator plaće s projekcijama povećanja u 2020. i 2021. godini

Vlada i sindikati dogovorili su 3% povećanja koeficijenta 1. prosinca ove godine, te još 1% od 1. lipnja 2020. Dodatnih…

2 mjeseca ago

Vremenik natjecanja i smotri u školskoj godini 2019./2020.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavljuje vremenik za provedbu natjecanja i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj…

2 mjeseca ago

Datum isplate plaće za studeni 2019. godine! Isplata dara za dijete i božićnice u prosincu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

2 mjeseca ago

NESLUZBENO: Koeficijent 6.11% u tri rate za nastavno, a dodatci za nenastavno osoblje

Sindikati i Vlada danas od 14.30 sati nastavljaju pregovore u devetom tjednu štrajka i 16. danu u kojem nema nastave. …

2 mjeseca ago

Plenković pozvao sindikate na sastanak u Vladu

Nakon što su danas objavili rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade, koja je velikom većinom odbijena, sindikati su pozvani na nastavak…

2 mjeseca ago