Home Upisi u srednju školu Božićnica mora biti isplaćena u 2016., ali…

Božićnica mora biti isplaćena u 2016., ali…

Malo s pravne strane o Božićnici 2017.

Sretan Bozic i nova godina hoće li božićnica biti isplaćena

  • Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama ističe 12. prosinca. U kolektivnom ugovor pod člankom 71. piše: “Zaposlenicima u javnim službama pripada pravo na isplatu godišnje nagrade za božićne blagdane u jednakom iznosu (božićnica).” Taj članak obvezuje Vladu RH na isplatu božićnice svim javnim službama.
  • Božićnica bi svakako trebala biti isplaćena prije 25. prosinca u iznosu od 1250, 00 Kn.
  • PROBLEM: TKU ističe 12.12.2016.
  • No i tad je božićnica pravno neupitna zbog tromjesečne produžene primjene pravnih pravila, radnicima u javnim službama, a samim time i radnicima u školama, te mora biti isplaćena.
  • Jedini način da javni službenici izgube pravo na isplatu božićnice ove godine (a i svih sljedećih godina) je da sindikati do 25.12.2016. potpišu novi TKU u kojem su izigrali radnike, odnosno da potpišu da se božićnica ne mora isplatiti.
  • Zašto prethodnih godina nismo dobili božićnicu? Zbog Zakona o uskrati! No Ustavni sud je zauzeo stav da je takav način ukidanja prava neprihvatljiv. Tako da Vlada ne smije ponovo “uskratiti” neka prava novim Zakonom.
  • [ads1]

No hoće li božićnica za 2016. biti isplaćena učiteljima? I kad?

božićnice doista stižu u siječnju
Božićnice 2016./2017. doista stižu u siječnju

To još nitko ne zna. Vlada rebalansom proračuna (jučerašnjim) nije predvidjela potreban iznos za isplatu božićnice. Što znači da Vlada ili ne shvaća ozbiljno svoje obaveze prema TKU ili ima garanciju sindikata da će do Božića potpisati novi TKU po kojem neće morati isplatiti to materijalno pravo svim zaposlenima u javnim službama.

Žalosno je da je gotovo svi sindikati šute, a jasna je namjera (prema planu proračuna) da Vlada ne želi isplatiti ovo pravo. Do Božića je još malo više od tri tjedna, a sindikate i dalje brinu neke njihove brige (oni će sebi božićnice isplatiti).

A briga za one koji ih plaćaju?