Naslovnica Upisi u srednju školu Božićnica 2016, povećanje osnovice, kolektivni ugovori i drugi problemi…

Božićnica 2016, povećanje osnovice, kolektivni ugovori i drugi problemi…

Danas je, napokon, svanuo dan u kojem su počeli pregovori Vlade i sindikata javnih službi oko gorućih problema u školstvu. Prvo je na redu pregovor o sporazumu o povećanju osnovice plaća u javnim službama za šest posto. Razgovor o Božićnici i drugim materijalnim pitanjima.

Povećanju osnovice plaća u javnim službama (tu su i učitelji i nastavnici) za šest posto (6%)

božićnice doista stižu u siječnju
Božićnice doista stižu u siječnju

Na preliminarnom sastanku održanom u Ministarstvu rada, razgovaralo se o različitim viđenjima što sporazum jest i kakve su njegove obaveze. Žalosno je da nitko ne spori da je sporazum valjan, ali ga niti ova niti prethodna Vlada ne žele primjenjivati! Svjesno zanemaruju obveze prema javnim službenicima, jer očito je to jedini sporazum koji se ne mora poštivati. Jer svi drugi su neoborivi, ne dovode se u pitanje i jednostavno se moraju ispoštvati da ne bi došlo do “još većih troškova”.

Problem u metodologiji izračuna?

Vlada se poziva na neku novu metodolgiju kada se radi o izračunu prosječne plaće u gospodarstvu u Državnom zavodu za statistiku i zbog toga sindikati vide stvar na jedan način, a Vlada vjerojatno na drugi način.

Još žalosnije je da svi potpisnici tog sporazuma šute i ne poduzimaju nikakve korake već 11 mjeseci. To je 11 mjesecu u kojima javni službenici dobivaju oko 500 kn manju plaću. Svi ti potpisnici su slavili kada je taj sporazum potpisan i jednostavno obećavali bolje plaće svojim štićenicima. No sad kad to imaju pravo tražiti odjednom se povlače i čekaju… Čekaju… Čekaju…  Jedini koji su tad bili protiv tzv. “odgođenog sindikalizma” sindikat Preporod je nakon 10 mjeseci kršenja tog sporazuma poduzeo prve korake i krenuo u sudsku bitku. Smatraju kako nije poštovan sporazum iz 2006. prema kojem u slučaju rasta BDP-a od 2 posto raste i osnovica plaća. Stoga su na zagrebačkom Općinskom sudu predali četiri tužbe.

Ono što je nakon današnjeg dana sigurno je da smo dobili novu radnu skupinu koja treba zaključiti kako će i Sindikati i Vlada izvući što bolju korist, a javni službenici neka čekaju mrvice sa stola.

Božićnica za učitelje 2016/2017.

Božićnica mora biti isplaćena
Božićnica 2017. mora biti isplaćena

Kolektivni ugovori za Osnovne i srednje škole ističu za 20 dana, a još nema naznaka da će krenuti pregovori o novim. To znači da će se produženo primjenjivati do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najdulje 3 mjeseca od isteka roka kolektivnog ugovora. Nadamo se da će u tom roku ipak doći do potpisivanja novih kolektivnih ugovora.

Božićnica koja je propisana Kolektivnim ugovorima bi se trebala isplatiti. No, opet, Vlada to nije predvidjela u svojim financijama, pa je pitanje hoće li javni službenici i to pravo morati utuživati putem suda.

Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

A za kraj, počelo je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s konačnim prijedlogom.

Nacrt prijedloga Zakona dostupan je na poveznici. Cilj savjetovanja je prikupiti primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s konačnim prijedlogom.

No problem je što je su u prijedlogu izmjena samo dva članka:

  • člank 99.  te se njime propisuje da ministar nadležan za obrazovanje pravilnikom propisuje kriterije prema kojima će učenici s teškoćama ostvarivati pravo na potporu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika
  • člank 41. tako da se njome odgađa stupanje na snage odredbe članka 34. i propisuje se da ravnatelj školske ustanove moraju imati i licenciju za rad ravnatelja. I to tek od 1. siječnja 2021. godine.

Sve ostalo je u zakonu savršeno! No božićnice 2016 godine najvjerojatnije neće biti…