Božićnica, regres i osnovica dogovorena. Ostaje još prijevoz!

  Božićnica u 2017. i regres u 2018. bit će isplaćeni u iznosu od 1250 Kn

  Vlada i sindikati javnih službi ,načelno, su dogovorili da će prava zaposlenika u javnim službama regulirati kroz Temeljni kolektivni ugovor (TKU) koji će vrijediti godinu dana. Većina stvari ostaje nepromijenjena pa će tako javnim službenicima bit isplaćena božićnica u 2017. godini, te regres u 2018. Vlada je odbila zahtjev sindikata za povećanjem osnovice za više od 15 posto. Jedino što je već dogovoreno povećanje osnovice za isplatu plaće za 2% u prosincu i tako ju izjednačiti s državnim službenicima te će u 2018. iznositi 5 431.54 kn.

  Pregovora se još o osnovici, naknadi za prijevoz i povlaštenim otpremninama

  Pregovori se na inzistiranje nekolicine sindikata nastavljaju. U nekoliko sljedećih tjedana trebalo bi dogovoriti kvalitetnije rješenje za plaćanje prijevoza. Predstavnici Vlade su pristali pregovarati o prijevozu, ali to nikako još ne znači da postoji i spremnost za dogovor. Odnosno moguće je samo raspodjela financija s jedne na drugu stranu što nikako ne može dovesti do poboljšanja plaćanja troškova prijevoza.

  Isplata božićnice i dara za djecu za 2018. godinu
  Isplata božićnice i dara za djecu za 2018. godinu

  U pregovorima o osnovici će se teško pomaći dalje od obećanih 2% u prosincu. To bi značilo povećanje osnovice i državnim službama s kojima je Vlada pak postigla dogovor. Nastavak pregovora je u petak.

  Ako ovako ostane očito je da je Vlada postigla svoj cilj (božićnicu i regres su doveli u pitanje) i nije došlo do povećanja planiranih rashoda. Pitanje je samo jesu li sindikati postigli svoj cilj!?