Božićnica, regres i osnovica dogovorena. Ostaje još prijevoz!

Božićnica u 2017. i regres u 2018. bit će isplaćeni u iznosu od 1250 Kn

Vlada i sindikati javnih službi ,načelno, su dogovorili da će prava zaposlenika u javnim službama regulirati kroz Temeljni kolektivni ugovor (TKU) koji će vrijediti godinu dana. Većina stvari ostaje nepromijenjena pa će tako javnim službenicima bit isplaćena božićnica u 2017. godini, te regres u 2018. Vlada je odbila zahtjev sindikata za povećanjem osnovice za više od 15 posto. Jedino što je već dogovoreno povećanje osnovice za isplatu plaće za 2% u prosincu i tako ju izjednačiti s državnim službenicima te će u 2018. iznositi 5 431.54 kn.

Pregovora se još o osnovici, naknadi za prijevoz i povlaštenim otpremninama

Pregovori se na inzistiranje nekolicine sindikata nastavljaju. U nekoliko sljedećih tjedana trebalo bi dogovoriti kvalitetnije rješenje za plaćanje prijevoza. Predstavnici Vlade su pristali pregovarati o prijevozu, ali to nikako još ne znači da postoji i spremnost za dogovor. Odnosno moguće je samo raspodjela financija s jedne na drugu stranu što nikako ne može dovesti do poboljšanja plaćanja troškova prijevoza.

Isplata božićnice i dara za djecu za 2018. godinu
Isplata božićnice i dara za djecu za 2018. godinu

U pregovorima o osnovici će se teško pomaći dalje od obećanih 2% u prosincu. To bi značilo povećanje osnovice i državnim službama s kojima je Vlada pak postigla dogovor. Nastavak pregovora je u petak.

Ako ovako ostane očito je da je Vlada postigla svoj cilj (božićnicu i regres su doveli u pitanje) i nije došlo do povećanja planiranih rashoda. Pitanje je samo jesu li sindikati postigli svoj cilj!?

Prijavite se na našu mail listu!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.