Naslovnica Upisi u srednju školu Čestitka povodom početka nove nastavne godine

Čestitka povodom početka nove nastavne godine

Poštovane učiteljice i učitelji, na vama je težak zadatak i velika odgovornost, da u granicama svojih mogućnosti pravilno usmjeravate mlade generacije. Vjerujemo da ćete uspješno odgovoriti izazovu koji je pred vama i želimo vam puno uspjeha u novoj nastavnoj godini.

Poštovani roditelji, koji ste svojoj djeci najvažniji uzor u životu, želimo vam sretan početak nove nastavne godine. Vaša je uloga u školovanju vaše djece nezamjenjiva, jer samo u suradnji i međusobnom razumijevanju roditelja i prosvjetnih djelatnika, možemo doći do cilja kojem svi težimo: kvalitetnog odgoja i obrazovanja naše djece.

Dragi učenici, očekujemo da ćete marljivo učiti i raditi i postizati dobre rezultate u različitim područjima.

Vjerujemo da ćemo svi mi uspješno odgovoriti izazovu koji je pred vama i želimo vam puno uspjeha u tome!

Nova školska godina 

Nova nastavna godina započet će u ponedjeljak, 4. rujna. U školu će krenuti velik broj djece, koja će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu na cestama. Kako bi se djeci, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama,  ove godine djelatnici MUP-a provode akciju „Poštujte naše znakove“.

Tijekom provedbe akcije „Poštujte naše znakove“, policijski službenici će u zonama škola vršiti pojačani nadzor prometa, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila, poštivanju značenja svjetla semafora, te zaustavljanju i parkiranju vozila.

U sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola.
Tijekom akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području Policijske uprave, ali i edukativna predavanja roditeljima učenika prvih razreda putem roditeljskih sastanaka.

Prometna učilica

Roditelje, a kasnije i nastavnike kao pomoć prilikom obrade nastavnog gradiva, upućujemo da za edukaciju djece o pravilnom sudjelovanju u prometu koriste web-aplikaciju „Prometna učilica“.

Prometna učilica dostupna je putem Interneta na adresi http://ucilica.skole.hr, a ista sadrži niz edukativnih multimedijskih sadržaja prilagođenih djeci.

Tijekom akcije „Poštujte naše znakove“ u suradnji s autoklubovima, na glavnim gradskim trgovima, provesti će se aktivnosti „Sigurno u školu“, a koje aktivnosti će biti najavljene zasebno.

Savjeti roditeljima i vozačima

Kako bi djeca u prometu bila što sigurnija, roditeljima iz policije savjetuju sljedeće:

prije početka školske godine, u razgovoru djetetu objasnite što je to promet i poučite ga osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu, prije početka školske godine, do kraja kolovoza, odaberite najsigurniji put kojim će vaše dijete pješice ići u školu. Put od kuće do škole treba obuhvaćati što manje opasnosti za djecu odnosno djeci treba pružati što veću sigurnost – put neka obavezno obuhvaća izgrađene nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, prije početka školske godine, zajedno s djetetom više puta prošećite putem koji smatrate najsigurnijim, te tom prilikom djetetu objasnite kuda se kretati, kako sigurno prijeći cestu, što znače prometni znaci na koje nailazi, te što znače svjetla semafora ukoliko se na putu i oni nalaze, važno je da djetetu objasnite da policijski službenici, ali i pripadnici jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica, koji u blizini škole reguliraju promet početkom, te tijekom, školske godine tu kako bi ga zaštitili i da ih uvijek može zamoliti za pomoć. Pritom mu objasnite i osnovne znakove kojima policijski službenici reguliraju promet, ukoliko ćete dijete voziti automobilom u školu, a kod škole postoji parkiralište na koje imate pristup, uvijek na njemu pakirajte vozilo prije nego što dozvolite djetetu da izađe odnosno uđe u vozilo. Ukoliko parkirališta nema te se morate zaustaviti na kolniku, a zaustavljanje vozila je dozvoljeno, uvijek zaustavite vozilo na propisan način uz rub ceste koji je bliži školi kako dijete ne bi moralo pretrčavati cestu. vodite računa da dijete koje je niže od 150 cm mora biti smješteno u dječjoj sjedalici ili postolju, te da mora biti vezano sigurnosnim pojasom, vodite računa da djeca tijekom sumraka i noćnih sati, kao i tijekom razdoblja smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla) budu dodatno označena izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, svakodnevno svojim pravilnim i sigurnim sudjelovanjem u prometu budite pozitivan uzor svom djetetu.

Kako bi učenici svih razreda osnovnih, ali i srednjih škola, bili što sigurniji u prometu vozačima savjetujemo slijedeće:

poštujte ograničenja brzina kretanja vozila u zonama škola. Na prometnicama u zonama škola brzina kretanja vozila, obično, je ograničena na 40 km/h, pri nailasku na obilježene pješačke prijelaze u zonama škola usporite kretanje svojih vozila kako bi se mogli sigurno zaustaviti i propustiti djecu koja namjeravaju prijeći cestu.

Preporuča se vozačima da, prilikom propuštanja djece na obilježenim pješačkim prijelazima, pomoću znaka rukom djeci daju do znanja da mogu sigurno prijeći cestu,

  • nemojte pretjecati vozila koja su zaustavljena ispred obilježenih pješačkih prijelaza poradi propuštanja pješaka,
  • prilikom zaustavljanja ili parkiranja svojih vozila, vodite računa da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne ometa kretanje pješaka i ne ugrožava promet.
  • nemojte vozila zaustavljati ili parkirati na nogostupima, pješačko-biciklističkim stazama, biciklističkim trakama, te u neposrednoj blizini raskrižja jer na taj način djeci onemogućavate korištenje nogostupa ili im zaklanjate vidik pa nemaju dobru preglednost raskrižja, te da s povećanim oprezom sudjeluju u prometu na cestama u zonama škola.

UREDNIŠTVO portala ucenici.com