Danas nastavak pregovora o osnovici plaće u javnim službama

Danas slijedi nastavak pregovora o osnovici plaće u javnim službama za 2017. godinu. Na još jednom sastanku naći će se, danas u 9 sati, pregovarački odbori Vlade i sindikata. Zahtjev sindikata je da im se ispuni obećanje iz 2009. godine o 6-postotnom povećanju osnovice, no i isplata duga za ovu godinu, jer su uvjeti za ispunjenje sporazuma ostvareni još krajem 2015. godine. (smiješni) Prijedlog koji je Vlada stavila na stol prije tri dana odbili su.

Božićnica mora biti isplaćena
Božićnica mora biti isplaćena

Za sada su Vladini pokušaji da riješi ovaj problem neuspješni, jer sindikate nimalo nije impresionirala Vladina ponuda. A ponuda je bila dva puta po 2 posto povećanja osnovice plaće – prvo u siječnju 2107. godine, a drugo 2018. godine. Spremni su podmiriti dug koji ima prema zaposlenima u ovim službama za 2016. godinu, ali svega 27 od 186 milijuna eura stvarnog duga. Na pitanja o ovoj temi ministar financija, Zdravko Marić, vrlo je šturo odgovarao.

‘Ponavljam, vrlo je kompleksna tematika i uvijek se moramo i biranim riječima odnositi prema tome’, rekao je ministar Marić. Sindikati su ponudili svoje rješenje. Moguć je i novi sporazum, ali samo u scenariju koji iznosi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

povećanju osnovice plaća u javnim službama za šest posto
Povećanje osnovice plaća u javnim službama za šest posto

‘Novi sporazum u sebe uključuje povećanje osnovice za plaće tijekom 2017. godine, i to je naše najkompromisnije rješenje od 2 puta po 3 posto. Od 2018. godina želimo da počne proces konvergencije ili usklađivanje plaća i brži rast plaća u odnosu na one u privredi’, rekao je Mihalinec.

Ako vlada danas ne odgovori zadovoljavajuće, sindikati su najavili reakcije. Koje, nisu rekli, no ostaju im ili tužbe ili štrajkovi. Ili pak oboje.

 

[iz drugih medija] http://www.tportal.hr/

Kategorije Nekategorizirano