Home Srednja škola Dane u štrajku Vlada će platiti!

Dane u štrajku Vlada će platiti!

„Ako se borim možda ću izgubiti, ako se ne borim već sam izgubio“

Ovoj je citat koji je, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem napisala u obraćanju članovima i ostalim obrazovnim radnicima. Nadam se da će se nad tim citatom mnogi učitelji zamisliti i još jednom promisliti treba li u ponedjeljak štrajkati!

Također u pismu se navodi da je Premijer  u Sisku rekao da će dani u štrajku biti plaćeni! Što je jedino ispravno i što bi trebalo pomoći u odluci, nekim neodlučnim učiteljima, koji se boje za svoje dnevnice.

ZAHVALJUJEMO SINDIKATU STROJOVOĐA NA PODRŠCI!

Sindikat strojovođa poslao je pismo Sindikatu hrvatskih učitelja kojim izražava potporu štrajku i nudi akcije solidarnosti. Pismo je potpisao predsjednik SSH Nenad Mrgan. Pismo možete i MORATE pročitati u nastavku jer kreće ovom rečenicom: “Vi koji ste nas naučili čitati i pisati, a sad odgajate našu i NJIHOVU djecu, vi koji ste nas naučili gotovo sve što znamo…”

Štrajk u školama, Štrajk u osnovnim i srednjim školama
Štrajk u osnovnim i srednjim školama

Pismo predsjednice SHU-a prenosimo u cijelosti:

[divider style=”dotted” top=”1″ bottom=”1″]

“Cijenjene kolegice i kolege, dragi sindikalni članovi i svi koji ste nas podržali u našim aktivnostima!

Ponosna sam na vas jer ste ponovno prepoznali vrijednosti koje nosi naš poziv i odazvali se na štrajk te time ojačali našu snagu. Naš prvi dan štrajka je uspio! Hvala vam!

Dane u štrajku Vlada će platiti!

Svjesna sam da imate mnoge upite i dileme što u ponedjeljak i nadalje? Mnogi od Vas su opterećeni promišljanjima hoće li naše pravo na štrajk biti plaćeno i kakva je percepcija javnosti? Premijer je upravo u Sisku izjavio da će štrajk biti plaćen!

Namjerno vas zbunjuje govoreći da sada ne može ništa učiniti, no to nije točno. Važna je činjenica da tehnička vlada nije nastupila sve dok predsjednica ne proglasi datum izbora. A i onda kada tehnička vlada nastupi, premijer može potpisivati ugovore radi uklanjanja znatne štete, što štrajk jeste (Zakon o primopredaji vlasti). Premijer govori da je štrajk smiješan i besmislen i govori kako sada neće popustiti. Ministar obećava u svoje ime i u ime premijera da će u novom mandatu poboljšati stanje u prosvjeti … mi ćemo… a sada ne žele ništa potpisati.

Premijer je rekao 2012. godine da ćemo biti prvi na redu… a sada, ne da nismo drugi na redu, nego nas je izbacio iz reda… i ponovno nova obećanja koja bi se realizirala u „novom mandatu”! Bojim se da ne ispadne obećanje ludom radovanje! No, vidjet ćemo već sutra kada su nas pozvali na razgovor u Ministarstvo. Našim pritiscima potaknuli smo javnost, političare i medije da se obrazovanje ponovno nametne kao tema i da se čuje glas svih nas u prosvjeti. Našim pritiscima napokon želimo i rješenje problema koji nas tište.

Hvala svima koji su progovorili o našim vrijednostima kada političari svakodnevno naše probleme odbacuju gurajući ih pod tepih. Percepcija javnosti se mijenja i vjerujem da ćemo postići dignitet koji zavrjeđujemo. Ponos i dostojanstvo možemo vratiti samo zajedništvom. Naposljetku, citirat ću već svima poznatu izreku: „Ako se borim možda ću izgubiti, ako se ne borim već sam izgubio“. Podržite naše zahtjeve i nadalje jer snaga Sindikata izvire iz vas – našeg članstva. To smo više puta pokazali i tako ujedinjeni i složni uspjeli ostvariti ono što nam pripada. Zajedno ne možemo izgubiti!

Srdačan pozdrav,

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja”

[divider style=”dotted” top=”1″ bottom=”1″]

Poštovane učiteljice i učitelji, profesorice i profesori,

Vi koji ste nas naučili čitati i pisati, a sad odgajate našu i NJIHOVU djecu, vi koji ste nas naučili gotovo sve što znamo, a sada dočekujete našu djecu u školama i na fakultetima – mi smo uz vas!

Nećemo se suzdržavati, ako zatreba, zaustaviti vlakove i pomoći vama koji svakodnevno nosite od kuće papire da biste našoj i NJIHOVOJ djeca pripremili vježbe i testove, jer škola, eto, nema novaca za običan papir – dok istovremeno gledamo kako Uprava jednog državnog poduzeća potroši u hipu sedam milijuna kuna na zamjenu dvije godine starih računala!

Nećemo se libiti, ako vi to od nas zatražite, zaustaviti vlakove i pomoći vama kojima su uveli eDnevnike i nerijetko stavili samo po dva računala u zbornicu, dok istovremeno Uprava jednog državnog poduzeća koja “potegne” pola milijarde kuna iz državnog proračuna pokušava “naštimati” javni natječaj za preko 10 milijuna kuna vrijedan informatički projekt.

Neće nam biti teško zaustaviti vlakove za vas koji od svojih novaca kupujete flomastere da biste na ploči mogli našoj i NJIHOVOJ djeci pokazati kako da napišu svoja prva slova, dok istovremeno Uprava jednog državnog poduzeća pokušava kupiti informatičku opremu koju nikada neće upotrijebiti.

Pokušat će ONI nama pričati o vašim pravima, vama o našim, drugima o vašim i našim, ali nikada neće reći da je 4% koje vi tražite samo kap u moru onoga što oni raspu. 4% je problem NJIMA jer će teže bez tih 4% naštimavati javne natječaje, kupovati bespotrebnu opremu i mijenjati dvije godine stara računala… Vama će i dalje, baš isti takvi, slati more glupih tablica koje ćete morati danima i noćima popunjavati, a čime će oni opravdavati svoja radna mjesta počesto i s četiri – ne posto, nego – puta većom plaćom od vaše.

I zato ustrajte do kraja! Kad ocijenite da vam je naša podrška potrebna – mi smo tu. Uz vas. Kao što ste i vi uz našu djecu!

Predsjednik SSH
Nenad Mrgan