Datumi upisa u srednje škole 2016./2017.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je na portalu eSavjetovanje započelo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017. te najvažniji datumi upisa u srednje.

Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017.

Odluka o upisu dokument je koji ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi svake godine za narednu školsku godinu te sadrži postupak i upisne rokove prijava i upisa u I. razred srednje škole te plan strukture upisa s brojem razrednih odjela i brojem upisnih mjesta. Navedena Odluka i rokovi se prije donošenja prethodno usuglašavaju s ključnim dionicima uključenim u postupak prijava i upisa u srednje škole odnosno s osnovnim i srednjim školama kao i s osnivačima škola pri izradi Strukture razrednih odjela i broja učenika srednjih škola. Nastavno na navedeno, Nacrt prijedloga Odluke usuglašen je s osnovnim i srednjim školama te konačni prijedlog Strukture izrađen u suradnji sa srednjim školama i njihovim osnivačima.

Datumi upisa u srednje škole 2016./2017. i ROKOVI!

Ljetni upisni rok – najvažniji datumi upisa u srednje škole 2016. godine

Datum upisa u srednje škole 2016 2017 Prijedlog
Datum upisa u srednje škole 2016 2017 Prijedlog

Računanje bodova za srednju školu

[one_half]

Računanje bodova za srednju za upis u prvi razred srednje škole
Računanje bodova za srednju za upis u prvi razred srednje škole

[/one_half][one_half_last]

Upisi u srednju školu 2016/2017 - sve o upisima
Upisi u srednju školu 2016 – sve o upisima u srednje škole 2016

[/one_half_last]

Prijava učenika za upis u srednju školu

Učenici koji osnovno obrazovanje završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2015 ./2016 . prijavljuju se u NISpuSŠ u skladu s postupcima opisanima u publikaciji „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2016 ./2017 . – Idemo u srednju!“.

Učenici koji osnovno obrazovanje ne završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj (kandidati koji osnovno obrazovanje završavaju ili su završili u inozemstvu ili drugim obrazovnim sustavima; kandidati koji nisu s pozitivnim uspjehom završili prvi razred srednje škole u Republici Hrvatskoj, ispisali su se te žele ponovno upisati prvi razred u drugome obrazovnom programu; kandidati koji su prethodne školske godine završili osnovno obrazovanje u Republici Hrvatskoj, ali se nisu upisali u srednju školu) prijavljuju se Središnjem prijavnom uredu kako je navedeno u publikaciji „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2016 ./2017 . – Idemo u srednju!“.

Učenici koji se žele upisati u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016 ./2017 ., a stekli su svjedodžbe koje nisu izdane u Republici Hrvatskoj, dužni su pokrenuti postupak priznavanja završenoga osnovnog obrazovanja. Na temelju Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (Narodne novine, broj 158/2003, 198/2003, 138/2006 i 45/2011) postupak priznavanja završenoga osnovnog obrazovanja u inozemstvu, radi pristupa srednjem obrazovanju u Republici Hrvatskoj, provodi školska ustanova u koju se podnositelj zahtjeva upisuje.  

Postupci potvrđivanja (zaključavanja) lista prioriteta, potpisivanja i pohranjivanja prijavnica s konačnom listom prioriteta učenika opisani su u publikaciji „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2016 ./2017 .  – Idemo u srednju!“.

Datumi upisa u srednje:

Početak prijava kandidata u sustav 2.6.2016.
Početak prijava obrazovnih programa 27.6.2016.
Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere 28.6.2016.
Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata 29.6.-5.7.2016
Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis) 27.6.2016.
Dostava osobnih dokumenata i svjedodžbi za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH  2.-27.6.2016.
Završetak prigovora na unesene osobne podatke, ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis 5.7.2016.
Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete 6.7.2016.
Zaključavanje odabira obrazovnih programa
Početak ispisa prijavnica 6.7.2016.
Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu)
Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili prijavnice 8 .7. 2016.
Objava konačnih ljestvica poretka 11.7. 2016.
Dostava dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja (potvrda školske medicine, liječnička svjedodžba medicine rada, ugovor o naukovanju učenika i ostali dokumenti kojima su ostvarena dodatna prava za upis) srednje škole
Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice)u srednju školu u koju se učenik upisao (škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar ovdje predviđenog razdoblja i objavljuju ih na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole) 11.-15.7.2016 .
Objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski rok 18.7.2016.
Službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 14.8.2016.

Cilj javnog savjetovanja je omogućiti najširem krugu zainteresiranih u Republici Hrvatskoj neposredan uvid i davanje mišljenja, primjedaba i prijedloga na Nacrt prijedloga Odluke o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017. Datumi upisa u srednje

U svezi s navedenim, Ministarstvo poziva svu zainteresiranu javnost da se uključi u raspravu te dostavi svoje primjedbe i prijedloge na Nacrt prijedloga Odluke uz pomoć elektroničke aplikacije eSavjetovanje. Datumi upisa u srednje.

Prijavite se na našu mail listu!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

8 Comments
 1. Gordana Vlahović says

  Poštovani, prošle godine smo imali problem s upisom u određeno zanimanje. Sada vidim kako je situacija nepromijenjena pa molim da razmotrite sljedeće:
  datum dostave dokumenata koji su uvjet za upis u određena zanimanja (medicina rada i sl.) dostavlja se nakon objave konačnih ljestvica 11.7.2016.
  Prošle godine je na medicini rada otkrivena određena zapreka upisu u određeni smjer (vid na boje, sluh..) a o tome roditelji nisu bili informirani od strane školske liječnice. Bilo da se radi o propustu školske liječnice ili o novonastaloj teškoći, dijete nije moglo upisati željeni smjer i moralo je čekati drugi upisni rok, iako je imalo visok broj bodova za upis. Povrh toga, možda je dijete trebalo biti obrađeno i u profesionalnoj orijentaciji.
  Jasno mi je da će pomicanjem roka za dobivanje potvrde medicine rada prije zaključenja liste značiti dodatni posao za medicinu rada, ali ovako se događa da cijenu tuđeg propusta plaća dijete.
  Isto tako predlažem da učenici koji žive u kompletnoj obitelji, u kojoj se roditelji brinu o svojoj djeci i istovremeno rade (pa i za najmanju plaću) ili su ne svojom krivnjom nezaposleni, koji dolaze na informacije i surađuju sa školom, nisu alkoholičari ni kriminalci, također dobiju bod više da se nagradi takav odnos prema životu i odgoju.
  I zadnje, predlažem da se vrati bod za uzorno vladanje jer je to ipak imalo svoju težinu i vrijednost.

 2. Damir says

  Poštovani,
  čitam opis postupka upisa djeteta u srednju školu, pa dolazim do jednog dijela koji meni nije jasan.
  U popisu postupka piše slijedeće:”Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu)”
  Piše da učenici donose potpisanu prijavnicu razrednicima. Kojim razrednicima? Da li razrednici 8 razreda? U ovom trenutku još se ni ne za da li je dijete upisalo željenu školu. Objava konačne ljestvice poretka se objavljuje 11. 07. 2016., a u to vrijeme nisu formirana razredna odjeljenja i mislim da se ni ne zna tko će biti razrednik kojem razrednom odjeljenju. Nadalje, u istoj tablici se spominju “Ostali kandidati”. Tko su ostali kandidati, ako nisu učenici? Odnosno, koji učenici donose potpisane prijavnice razrednicima, a koji su to ostali kandidati koji prijavnice šalju Središnjem prijavnom uredu? Molim vas za pojašnjenje.

  1. Mirjana says

   Poštovani Damire,
   Ako sam dobro shvatila (kao majka djeteta koje se upisuje u srednju školu), pod “učenicima” se podrazumijevaju djeca koja ove godine završavaju 8. razred kao redoviti učenici i upisuju se u srednju školu, a pod “ostale kandidate” spadaju druge kategorije, odnosno učenici koji nisu redoviti, npr. oni koji su prijašnjih godina završili osnovnu školu, ali se tada nisu upisali u srednju, ponavljači, oni koji su došli iz inozemstva… (uglavnom, sve što je nabrojano u drugom pasusu gornjeg teksta), a “razrednici” su razrednici 8. razreda.
   Lijep pozdrav!

  2. Gordana Vlahović says

   Poštovani, mislim da potpisane prijavnice nose razrednicima u svoju osnovnu školu, a u srednju se školu moraju otići upisati uz nazočnost barem jednog roditelja i to u terminu koji odredi srednja škola. Sin se upisivao prije dvije godine pa se ne sjećam svega, ali znam da nismo morali nositi svjedodžbe (ukoliko ste ih izgubili da ne tražite kopije jer se plaća pristojba) jer sve piše u e-matici. Nikako ne zaboravite otići na upis jer ukoliko se ne pojavite, oni vas računaju kao da ste odustali i to mjesto ostavljaju za jesenski rok ili popunjavaju na neki drugi način.

  3. Mario Matošević says

   Kao što su Mirjana i Gordana napisale, prijavnice se nose (kao potvrda odluke) razrednicima 8. razreda. To moraju svi učenici koje ove godine završavaju 8. razred. Oni učenici koji ove gdoine ne završavaju 8. razred moraju slati POTPISANE prijavnice Središnjem prijavnom uredu.

  4. Ivo says

   Postovani,
   ukoliko je dijete na osmoj poziciji ispod crte te mu je to prioritetna skola sto se dogada kada se na dan zatvaranja upisa pobrišu ostali kandidati kojima ta skola nije na prvom mijestu prioriteta.

   1. Mario07 says

    Poštovani,
    ono što vidite je stvaran poredak i neće biti pomicanja i brisanja kandidata koji su na listama, ako to sami kandidati ne promjene. Znači da na dan zatvaranja, koji ste bili, tako će i ostati. Na listama se nalaze samo kandidati kojima je to najbolji odabir. Na svim ostalim listama ih nema, no mogu se vidjeti koji bi bili ako promjene prioritetnu školu.

 3. Margerita says

  Kada su prijave za učenike koje žele ići u sportske razrede gimnazija.

Leave A Reply

Your email address will not be published.