Dodatni bodovi za upis u srednju školu

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama, oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Dodatni bodovi za upis u srednju školu

Dodatni bodovi za upis u srednju školu.
Dodatni bodovi za upis u srednju školu.

Dodatne bodove za upis u srednju školu godine mogu se ostvariti kroz nekoliko kategorija. Provjerite jeste li možda i vi u nekoj od tih.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

Pravo na bodove s natjecanja iz znanja

 • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
 • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
 • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

POSEBAN ELEMENT BODOVANJA UČENIKA PRI UPISIMA

Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

 • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
 • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
 • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine.

Neovisno o tomu ispunjava li uvjete za ostvarivanje više prava, pravo na Dodatne bodove učeniku će se priznati ostvarivanje isključivo jednoga prava koje je za njega najpovoljnije.

Prijavite se na našu mail listu!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

37 Comments
 1. DIJANA says

  Poštovani

  da li imate informaciju koliko dijete dobije bodova za srednju školu koji ima logopedskih problema,
  te ima potvrdu za navedenu teškoću ?

  unaprijed hvala

  1. Mario07 says

   “Temeljem Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, učenici s teškoćama u razvoju imaju pravo izravnog upisa u jedan od programa obrazovanja za koje posjeduju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje.

   Također, učenici s težim zdravstvenim teškoćama ostavruju dodatni bod za programe obrazovanja za koje posjeduju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.”

   Znači Zavod će preporučiti učenicima s zdravstvenim teškoćama neka zanimanja te će im biti dodjeljen dodatni bod za ta zanimanja.

 2. Martina says

  Poštovani,

  Ima dijete koje ima status dijete HRVI (umrlog hrvatskog branitelja), znači samohrana sam majka, da li i ono ima pravo na jedan bod budući sam samohrani roditelji ili se isto odnosi samo na socijalni status, odnosno samohrane roditelje socijalno ugroženih osoba.

  1. Karlo says

   Kliko sam čitao dijete poginulog hrv. branitelja ima izravan upis u srednju školu ako je to dijete prešlo bodovni prag te škole.

 3. Nije Bitno says

  Poštovani, je li 3. mjesto na županijskom dodatni bod? Hvala na odgovoru

  1. Chiara9215 says

   Ne, samo s državnih natjecanja se racunaju bodovi

   1. ruzica20123 says

    Moja kcer je osvojila prvo mjesto na likovnom iz drzavnog dali se za to isto dobiva bod ili?

 4. Anita Bošnjak says

  Poštovani
  da li dijete ima pravo na bod pošto otac ima RVI i samohrani sam roditelj. Same živimo….

 5. makihaki says

  Dobiva li i ako dobiva koliko bodova učenik sa završenom osnovnom glazbenom školom?

  1. Ivana says

   To i mene zanima. 6 godina nije malo i sramotno je Ako to ne zaslužuje pokoji bod

   1. Mauro says

    Vjv ne ako odlazis u strukovnu školu što se vec tiče glazbene moglo bi pomoći kod intervjua

    1. Ivana says

     NE , nema bodova za glazbenu školu. Ne djele se djeca na one koji imaju i koji nemaju mogućnost plaćanja te škole od onih koji nemaju a isto tako imaju talent.

     1. lidija krajnik says

      Poštovani,
      cijena glazbene škole je 120,00 kn mjesečno tako da mi nitko ne može reći ako dijete ima talenta da mu to ne može priuštiti. Svi imate novaca za aute, gorivo, mobitele i cigarete.
      Bilo što netko treba peglaju se kartice na rate. Odreknite se 3 kutije cigareta mjesečno i imate za glazbenu. Instrument (osim klavira naravno) možete posuditi u školi.

 6. Nije bitno says

  Priznaju li se bodovi s državnog vatrogasnom natjecanja?

 7. Dionella says

  Zar je moguce da djeca koja su zavrsila dva razreda u jednoj pedagoškoj godini u OŠ nemaju pravo direktnog upisa u srednju?
  Ako je tako ondaje to veliki propust!

 8. Gabrijela Tustanić Akšamović says

  Vezano za bodovanje sportskih rezultata: boduje li se namo rezultat ostvaren na natjecanjima koje organizira Školski sportski savez. Konkretno: moje dijete je drugo na državnom prvenstvu u kakaku. omogućava li mu taj rezultat pravo na bodovanje pri upisu u bilo koju školu kao i sportsku gimnaziju.

  Unaprijed zahvaljujem,

 9. Karlo says

  Je li se dobivaju dodatni bodovi ukoliko je učenik išao na strani jezik u OŠ ?

  1. Mauro says

   Ne

 10. Dubravka says

  Poštovani,
  donosi li položen DSD I dodatne bodove za upis u srednju školu? Hvala.

 11. Tanja says

  Poštovani moje dijete ima proširenje pijelona bubrega i hidronefrozu 1. I 2. Stupnja, to smo otkrili kada je imao 6 mj, i to je stanje koje svake godine moramo kontrolirati raznim pregledima. Zanima me da li to spada pod oboljenja za koje moze dobiti bod za upis u srednju skolu. Uz to je kratkovidan s dioptrijom -3,75 i -3,00

 12. Ljubica says

  Poštovani,
  Ima li dijete koje jr ostavrilo 3 mjesto na državnoj razini STEM lige pravo na dodatne bodove?
  Također dijete koje je učlanjeno u športski plesni savez RH i osvaja medalje?
  Hvala

 13. Ljubica says

  Također dobivaju li se bodovi na položen Cambridge ispit s izvrsnim rezulatatima od 5-8 razreda?
  Hvala

 14. Nela says

  Samohrani sam roditelj, zaposlena u MUP-a i imam status hrvatskoi branitelja Često sam poradi posla kojeg obavljam odsutna iz kuće. Interesira me da li moje dijete ima pravo na bodove kao “kandidat koji živi u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima” Hvala !!!

 15. Mauro says

  Pozdrav,
  upisujem se u medicinsku školu te sam prvak Hrvatske u svom sportu. Treniram u klubu, te ne sudjelujem u školskoj sportskoj ekipi. Zanima me hoću li ostvariti dodatne bodove pri upisu ako nisam to odličje osvojio kao član školske ekipe?

 16. Sandra says

  Pozdrav,
  ostvaruje li dijete dodatne bodove pri upisu ukoliko je kao urednik školskog lista predložen na državnu razinu Lidrano u tekućoj školskoj godini? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 17. Ivana Mirkovic says

  Poštovani,
  molim Vas pojašnjenje, zbrajaju li se bodovi ostvareni na državnom natjecanju u različitim razredima, npr: 2 boda u osmom i dva boda u sedmom razredu? Jesu li to četiri boda ili samo dva?

  Zahvaljujem,

  Ivana

 18. Suzy says

  Molim pojašnjenje…dijete ima papire za direktan upis u srednju školu zbog više dijagnoza.Da li i takva djeca moraju proći bodovni prag izabrane škole ili ne?Naime ona ima 55,9 ,a bodovni prag je 56.Hvala!

 19. Leonardo says

  Postovani
  Je li se dobivaju bodovi i koliko ako vam se braća i sestre školuju…odnosno idu vec idu u srednju skolu?

 20. Romana Hrdas says

  Poštovani,
  da li dijete hrvatskog branitelja ima pravo na dodatne bodove kod upisa u srednju školu ili je to ukinuto?
  Hvala
  Lp Romana

 21. perpetua snow says

  Ima li učenik sa dg . astme , jer su neka zanimanja za to dijete nedostupna ( frizerr, tokar, itd ), bod za neko neproizvodno zanimanje, ekonomska , gimnazija ( ima taman bodova ) ?

 22. Rasama says

  Poštovani dali djete sa astmom i alergijama ima pravo na dodatne bodove

 23. Iwa says

  Da li dijete koje je sudjelovalo na državnoj razini Lidrana ima pravo na dodatni bod/bodove?

 24. SLAVENKA says

  Dijete mi upisuje srednju školu… Od druge godine (2004.god.) života boluje od reumatoidnog artritisa (oralno je konzumirala kortikosteroide, citostatike i primala biološke injekcije). Živimo u Splitu, a liječila se u Zagrebu. Posljedica svega je veliki broj izostanaka iz škole.
  Ja, jena majka, od 2006. god. živjela sam u stravičnim bolovima, bila po bolnicama da bi 2013.god, otkrili da bolujem od psorijatčnog artritisa i danas koristim terapije kao i moja kćer do prie 3 godine.
  Zanima me da li ostvaruje pravo na bodove u odnosu na njenu i moju dijagnozu, kao i na veliki broj izostanaka iz škole i na to što je diete dragovoljca Domovinskog rata.

 25. Sandy says

  Ima li dijete branitelja pravo na dodatni bod za upis u srdnju? Hvala….

 26. Emica says

  Poštovanje, zanima me da li moj sin ima ikakve privilegije za upis u srednju skolu ako mu je otac umirovljeni hrvatski branitelj i to što sam samohrani roditelj?

  1. Iri says

   Dobiva dodatan bod.

 27. Iri says

  Dijete se direktno upisalo u srednju školu. Treba li ipak doći u osnovnu školu i potpisati prijavnicu ili ne treba?
  Hvala

Leave A Reply

Your email address will not be published.