Dogovorili se sindikati državnih službi i Vlada oko osnovice i materijalnih prava

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je sastanak Vlade i predstavnika sindikata državnih službenika o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa.

Dvije strane dogovorile su povećanje osnovice za 6%, tri puta tijekom sljedeće godine, 1. siječnja, 1. lipnja i 1. listopada. Iznos božićnice i regresa bit će 1500 kn, dar za djecu 600 kn, a povećana je i osnovica za obračun pri odlasku u mirovinu.

"Moram istaknuti zadovoljstvo ishodom sastanka, tj. cijelih pregovora. Načelno smo se dogovorili oko jednokratnih materijalnih prava i osnovice, tj. dinamike osnovice za sljedeću godine. Mogu reći da smo postigli visok stupanj dogovora", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Upitan je li to poruka sindikatima obrazovanja, koji su u štrajku već gotovo mjesec dana, uzvratio je da ne bi na takav način slao poruke.

"Mislim da ćemo te poruke slati na sastanku direktno. Mi smo ovdje postigli dogovor koji mora proći sindikalna tijela, ali vjerujem da smo postigli dogovor", tvrdi Aladrović.

Što se tiče ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i njihovih nedavnih razmirica oko preuzimanja odgovornosti za štrajk u školama, novinari su ga upitali je li to znak napukline u koaliciji, no Aladrović kaže da ne bi govorio ni o kakvoj napuklini.

"Svatko od nas ministara se bavi svojim resorom. Svatko od nas ministara treba se treba baviti svojim resorom", a ne prati ruke od toga, ocijenio je.

Napravljen pomak prema zahtjevu sindikata

Čelnik Sindikata državnih službenika Boris Pleša rekao je kako je napravljen pomak prema zahtjevu sindikata u vezi dinamike povećanja osnovice po modelu 2+2+2.

"Nešto smo uspjeli dogovoriti, naši prijedlozi su uvaženi, s druge strane smo akceptirali nešto što je Vlada predložila. Dakle, našli smo se na jednom dogovoru za koje ja mislim da bi kroz sindikalna tijela moglo proći", rekao je nakon sastanka predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša.

Vladin prijedlog bio je da to bude 1. srpnja, a sindikati su ispregovarali da to bude bude 1. siječnja, 1. lipnja i 1. listopada 2020., kako bi cjelokupni iznos povećanja bio isplaćen tijekom iduće godine, tumači Pleše.

Za božićnicu i regres dogovorili su se da iznose po 1500 kuna. Također, dogovoreno je da se otpremnina više neće vezati uz proračunsku osnovicu od 3300 kuna, već se za obračun za odlazak u mirovinu računa osnovica za obračun plaće.

"To će značiti relativno značajno povećanje otpremnine za odlazak u redovnu mirovinu", tvrdi Pleše.

Recent Posts

Zaposlenici škola dobivaju presude protiv države: Moraju im se isplatiti zaostaci jer nisu dobili obećano povećanje plaće

Još 2006. godine sindikati javnih i državnih službi sklopili su sporazum s Vladom na čijem je čelu bio Ivo Sanader,…

31. siječnja 2020.

Datum isplate plaće za siječanj 2020. i NOVI kalkulator plaće s povećanom osnovicom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

31. siječnja 2020.

Datum isplate i kalkulator plaće za prosinac 2019. s povećanim koeficijentom!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

3. siječnja 2020.

NOVI kalkulator plaće s projekcijama povećanja u 2020. i 2021. godini

Vlada i sindikati dogovorili su 3% povećanja koeficijenta 1. prosinca ove godine, te još 1% od 1. lipnja 2020. Dodatnih…

4. prosinca 2019.

Vremenik natjecanja i smotri u školskoj godini 2019./2020.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavljuje vremenik za provedbu natjecanja i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj…

4. prosinca 2019.

Datum isplate plaće za studeni 2019. godine! Isplata dara za dijete i božićnice u prosincu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

3. prosinca 2019.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više informacija