Doniraj minimum za kurikulum

Advertisement

SKUPINA građana jutros je ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa postavila kasicu prasicu i pokrenula virtualnu kampanju putem Facebooka “Doniraj minimum za kurikulum“. Zabrinuti građani, kako se nazivaju, u kampanji su pozvali Hrvate da izdvoje koju lipu i pomognu ministru Mornaru da “spasi što se spasiti da”.

“Smanjivanje proračunskog izdvajanja za obrazovanje, učiteljske plaće niže od državnog prosjeka, nedostatak sredstava za kvalitetnu reformu obrazovnog sustava, otkazivanje dodjele Oskara znanja radi štednje – tek su neki od razloga zabrinutosti hrvatskih građana nad budućnošću hrvatskog obrazovnog sustava”, stoji u dopisu grupe građana, koji također napominju da Hrvatska, zajedno s Bugarskom, izdvaja najmanje za znanost i obrazovanje među zemljama EU.

Hoće li biti novca za plaće?

Advertisement

“Indikativno je sustavno smanjenje izdvajanja za znanost i obrazovanje unazad 10-ak godina. Tako je ono 2003. činilo 4,5% našeg BDP-a, 2010. 3,5%, a danas se opasno približava granici od 3%. S druge strane, Danska izdvaja rekordnih 8,5%, Cipar 7%, a susjedna Slovenija 5,7% BDP-a. Nedostatak svih reformi obrazovnog sustava u Hrvatskoj leži u tome što se one odvijaju u uvjetima u kojima se ne planira povećanje izdvajanje za obrazovanje i znanost”, ističe se u dopisu. Inicijatori akcije strahuju i od ponavljanja scenarija iz prošle godine, kada u državnoj blagajni nije bilo dovoljno novca za isplatu plaća prosvjetarima.

Doniraj minimum za kurikulum
Doniraj minimum za obrazovanje

“Hoće li i ove godine u prosincu ponestati novca za isplatu plaća u prosvjeti? Koliko je Oskara znanja moguće financirati za cijenu službenog automobila lokalnog šerifa? Shvativši kako se redovitim dijeljenjem tih briga uz jutarnju kavu situacija neće nimalo promijeniti, građani su odlučili ujediniti svoje kune i pružiti Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa slamku spasa”, kažu inicijatori inicijative.

Advertisement

Moja DUMBovina

Akcija “Doniraj minimum za kurikulum” dobila je i svoju Band Aid pjesmu “Moja DUMBovina”, u kojoj autori prozivaju vlast za nebrigu za obrazovni sustav. Stihove prenosimo u cijelosti:

Advertisement

Svakog dana učim razlomke
Učim ali čemu pitam se
Ukrast ću maturu ja jer tako lakše je
Učlanio sam se u HaDeZe

Svaka vlada misli na sebe
Znanost, znanje zanemaruje
Tisuću gastarbajtera noćas putuje
Njemačkoj će plaćat poreze

Advertisement

Moja domovina
Nema novaca za škole, barem dok ih ne ulove
Moja zemlja Hrvatska

Moja domovina
Dok ministar oltar liže, školski budžet k nuli kliže
Moja zemlja Hrvatska

Advertisement

Vratit ću se moram doći tu je moj dom,
Moje sunce, moje nebo
Doći će to vrijeme onda vlada shvatit će
Znanje je najvažnije

Moja domovina
Otići će svi mladi jer vlada niš ne radi
Moja zemlja Hrvatska
Znanost fakat nam ne treba jer uhljebit nije greda
Moja zemlja Hrvatska

Advertisement

Preuzeto sa index.hr

Advertisement
Advertisement
Kategorije Nekategorizirano