e-Škole – KASNe: Uspostava sustava digitalno zrelih škola u mreži papirologije

Prošlo je dva mjeseca od početka nove školske godine i ono što je najavljivano na sva zvona tijekom cijele prošle školske godine  nije (još) ostvareno. e-Škole još nisu u funkciji.

“Učenike i nastavnike prvih 20 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, uključenih u inicijalnu fazu pilot projekt e-škole, od jeseni (2015.) očekuje najmanje jedna učionica povezana bežičnom mrežom, opremljena pametnim pločama i tabletima, a neke od njih i video-konferencijskom opremom.”

Takvu izjavu može reći samo netko tko ili nije upoznat sa stvarnošću ili je stvarno optimističan. U travnju 2015. kada su prvih 20 škola potpisivale ugovor, a istodobno su trebali krenuti i natječaji za javnu nabavu opreme, usluga i mreže. No, zbog neznanih razloga, natječaji su krenuli tek krajem kolovoza i u rujnu. Tako da bi, prema sadašnjim informacijama, oprema do prvih dvadeset škola trebala stići do veljače 2016. godine. Što je s ostalim školama? Odgovor iz Carneta je “Pa možda tek za godinu dana.”

Ovaj hvalevrijedan projekt ugrožava neozbiljni odnos odgovornih, te postoji velika vjerojatnost da će na kraju sve propasti. „Uzimanje” novca iz EU fondova dopušteno je samo prema strogim pravilima i u točnim rokovima, a vidimo da već u samom početku projekta e-Škole: Uspostava sustava digitalno zrelih škola sve kasni, i to više od pola godine, a vjerojatno će još više kasniti jer natječaje u kojima se vrte velike sume novca mogu osporiti moguće žalbe, stoga će se rokovi izvođenja rasporeda otegnuti.

No to nije sve. Uz opremljenost škola slijede i digitalni sadržaji koji bi trebali služiti učiteljima, koji još nisu ni u povojima. Naime, ovaj projekt nije zamišljen samo kao opremanje škola (iako se zbog toga većina škola i prijavila) već projekt kroz koji će se pokušati podići škole na višu razinu digitalne zrelosti što će pomoći da učenici u konačnici budu spremniji za nastavak obrazovanja ili tržište rada.

U projektu stoji da “Scenarije učenja i digitalni priručnik o primjeni scenarija učenja za učitelje i nastavnike treba izraditi tvrtka (ili zajednica ponuditelja) koja pobjedi na javnom natječaj. Uz pomoć stručnjaka definirat će se kriteriji za izradu scenarija učenja te osmisliti i izraditi 240 scenarija učenja za kemiju, biologiju, matematiku i fiziku za 7. i 8.  razred osnovne škole i 1. i 2. razred srednje škole te izraditi digitalni priručnik o primjeni scenarija učenja za učitelje i nastavnike.”. Tako je zamišljeno, no kad će to biti ostvareno? Za kvalitetne sadržaje uklopljene u nastavni proces treba vrsnih stručnjaka iz pojedinih područja, a zatim odličnih informatičara koji će zamišljeno ostvariti na kvalitetan način. Taj proces zahtjeva prije svega vremena.

Tehnologija nije garancija kvalitetne nastave

e-škole budućnosti
e-škole u budućnosti

Ono što veseli sve škole u projektu je oprema koju će dobiti, ali ako ta oprema ne bude služila svrsi, onda je to bačen novac. S druge strane javlja se potreba za kvalitetnim nastavnim procesom što znači da računalo ne smije postati izvor smetnje u nastavi, već njezin kvalitetan pratitelj i suučesnik. Oprema treba biti u službi učitelja i učenika pomaganjem učitelju u nastavi i unaprjeđenjem učinkovitost poučavanja i ako će time učenici dobiti veću kvalitetu nastave.

Oprema kojom će matična škola biti opremljena u projektu e-Škole:

 • Potpuno opremljene dvije učionice u kojima se odvija nastava STEM (kemija, biologija, matematika i fizika) predmeta
  • jedna učionica bit će opremljena interaktivnom opremom (PC računalo, monitor s funkcijom dodira, kamera, 30 tablet računala)
  • druga učionica bit će opremljena prezentacijskom opremom (PC računalo, monitor s funkcijom dodira, kamera)
 • Nastavnici STEM predmeta opremit će se hibridnim računalima
 • Ostali nastavnici prijenosnim računalima
 • Ravnatelji, stručni suradnici i osoblje područnih škola prijenosnim računalom
 • Administrativno osoblje škola stolnim računalima
 • Izgradnja lokalne mreže, koja uključuje pasivnu i aktivnu mrežnu opremu
 • Izgradnja bežične mreže u školi

Edukacija će se održavati kontinuirano tijekom cijelog projekta za svu opremu koja će se dostaviti školama.

Kad će e-Škole postati stvarnost? Koliko će unaprijediti nastavu? To trebamo vidjeti.

No jedno je sigurno, ukoliko bilo koji kotačić (od opreme, edukacije učitelja i izrade scenarija učenja) u ovom projektu zakaže e-Škole će postati teret. Još jedan propali projekt. Nadajmo se da se to neće dogoditi!