Home Srednja škola GeoGebra u nastavi

GeoGebra u nastavi

Kao što smo već pisali od jeseni dio škola biti će modernizirano. To je tek prva faza projekta u kojemu se želi informatički opremiti preko 60 posto škola do 2022. godine. Sve je to lijepo zamišljeno i za svaku pohvalu, ali se postavlja pitanje kako će učitelji reagirati na tu modernu tehnologiju? Što će biti kad u učionice postavimo interaktivne (“pametne”) ploče, djeci podijelimo tablete ili laptope? Za pravilno i korisno korištenje u učionici tih novih tehnologija bitne su dvije stvari:

  • UČITELJI! Naravno da će učitelji morati ići na dodatna usavršavanja za korištenje nove tehnologije u nastavi. Vjerojatno će i tu biti malo spoticanja jer dio učitelja odbija ulagati u sebe i stjecati nova znanja. To će biti prvi i veliki problem za one koji su zamislili škole budućnosti.
  • PROGRAMSKA PODRŠKA. Druga stvar koja je bitnija za većinu motiviranih učitelja je, na kojoj će platformi raditi cijeli projekt e-škole. Kako piše u opisu projekta razvijati će se web aplikacije smještene “u oblaku”. Što, ako je suditi po dosadašnjem projektu Nikola Tesla, neće dati zadovoljavajući rezultat u razredu. Potrošena su ogromna sredstva na razvoj nečega što nije dovoljno dobro. Odnosno takvim statičnom podrškom se učenicima ne daje ono što bi mogli dobiti, kao pomoću programa GeoGebra.

Danas uvjerljivo najbolji program za korištenje u nastavi, a posebno u nastavi matematike i fizike, je GeoGebra. Svaki dan postaje sve bolja, a bitno je i da je prevedena na hrvatski jezik.Učitelji je mogu koristiti u razrednoj nastavi, kao i u individualnoj nastavi ili radu s manjim skupinama učenika. Zainteresirani učenici mogu se ovim programom koristiti i samostalno, bilo kod kuće ili u školi.

GeoGebra

Materijali Geogebra, dinamično sučelje, škola i učitelji i učenici
Učenici mogu jasnije vidjeti i doživjeti matematiku

GeoGebra je jednostavan program, a dinamički povezuje geometriju, algebru, tablične proračune, crtanje grafova, statistiku, vjerojatnost i matematičku analizu. Program dinamične geometrije može se koristiti u informatičkoj učionici ili prezentacijski s pomoću jednog računala i projektora. GeoGebra pruža ogromne mogućnosti, a u potpunosti besplatna. Ono što je također odlično, program se ne mora preuzeti za korištenje materijala, nego se svi materijal mogu pregledati i koristiti u pregledniku (kao što su Chrome i FireFox).  Prevedena je na više od 50 svjetskih jezika i koristi se u cijelom svijetu. U Hrvatskoj djeluje udruga Normala koja na svojim stranicama nudi za preuzimanje besplatne materijale, koje su izradili hrvatski učitelji, nastavnici i profesori.  Za nju postoji veliki broj već gotovih obrazovnih materijala slobodnih za preuzimanje i preuređivanje na stranici tube.geogebra.org.

Nadamo se da će ministarstvo i CARNet prepoznati značaj ovog programa i da će iskoristiti njegove velike mogućnosti. U protivnom će opet sustav potrošiti ogromne novce za razvoj aplikacija koje neće učenicima i učiteljima omogućiti dinamično i jednostavno korištenje u nastavi. Time će učitelji ponovo samostalno morati koristiti ono što je za učenike i njih najbolje rješenje. A to je svakako GeoGebra!