BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu!

Na našim stranicama pomoću kalkulatora možete izračunati svoj Indeks tjelesne mase. On se dobije tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima.

BMI kalkulator nije primjeren za izračun kod djece.

Formula za izračun  = Težina : (visina)² = BMI

BMI se ipak ne može uzeti kao relevantno mjerilo za procjenu debljine i zdravlja pojedinačne osobe jer ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca. BMI ne može ilustrirati postotak masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, a to su osnovni kriteriji za procjenu je li određena osoba debela ili mršava.

Kako izračunati Indeks tjelesne mase

Pojedinci s velikom tjelesnom masom i visokim BMI indeksom ne mogu se automatski kategorizirati kao pretili. Kod sportaša ili krupno građenih ljudi npr., udio mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je velik, ali to ne znači da su debeli.

Indeks tjelesne mase je prilično dobar pokazatelj za osobe od 25 do 65 godina. Ali postoje i odstupanja. Ukoliko vam matematika nije jača strana možete se poslužiti našim kalkulatorom BMI-a.

BMI (engl. Body Mass Index) je jedan od načina procjene uhranjenosti. Od svih poznatih indeksa, indeks tjelesne mase je najuže povezan s količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom tijelu. Izračun BMI se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe.

Vrijednosti preporučenog BMI-a iste su za oba spola, on iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo.

Za djecu i za mlade indeks tjelesne mase se računa prema dobi i spolu

Za djecu (od 2 godine) i za mlade (do 19 godina) se indeks tjelesne mase računa prema dobi i spolu i vrlo je specifičan zbog njihovog rasta i razvoja.

Što je percentila?

Za dječake od dvije do dvadeset godina se indeks tjelesne mase (BMI) računa prema dobi.

Za dječake od dvije do dvadeset godina se indeks tjelesne mase

Nakon što se indeks tjelesne mase izračuna za djecu i mlade, njegova brojčana vrijednost označava se na CDC BMI grafikonu rasta za dob (za djevojčice ili dječake) da bi postigao percentilni rang. Percentili su najčešće korišteni pokazatelj za procjenu težine i visine djece (grafikon je napravljen na uzoku djece u Sjedinjenim Državama). Indeks tjelesne mase na percentilu pokazuje relativni položaj djeteta među djecom istog spola i dobi. Porast vrijednosti indeksa tjelesne mase na grafikonu pokazuje težinu stanja po kategorija (pothranjnost, normalna težina, prekomjerna težina i pretilost).

BMI za dobne kategorije, težina stanja i odgovarajući percentili prikazani su u sljedećoj tablici.

Za djevojčice od dvije do dvadeset godina se indeks tjelesne mase

Isprintajte ovakav obrazac izračunajte BMI (u našem kalkulatoru) za određenu osobu te na obrascu pronađite, prema godinama (na dnu stranice), gdje se nalazi određeni BMI. Trebao bi biti što bliže podebljanoj plavoj krivulji.

Stanje ______________Raspon percentila
Pothranjenost ________Manje od 5. percentila
Normalna težina ______5. percentila do 85. percentila
Prekomjerna težina____85. do 95. percentila
Pretilost ____________Jednak ili veći od 95. percentila

Published by
www.ucenici.com

Recent Posts

Datum isplate i kalkulator plaće za prosinac 2019. s povećanim koeficijentom!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

4 tjedna ago

NOVI kalkulator plaće s projekcijama povećanja u 2020. i 2021. godini

Vlada i sindikati dogovorili su 3% povećanja koeficijenta 1. prosinca ove godine, te još 1% od 1. lipnja 2020. Dodatnih…

2 mjeseca ago

Vremenik natjecanja i smotri u školskoj godini 2019./2020.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavljuje vremenik za provedbu natjecanja i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj…

2 mjeseca ago

Datum isplate plaće za studeni 2019. godine! Isplata dara za dijete i božićnice u prosincu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

2 mjeseca ago

NESLUZBENO: Koeficijent 6.11% u tri rate za nastavno, a dodatci za nenastavno osoblje

Sindikati i Vlada danas od 14.30 sati nastavljaju pregovore u devetom tjednu štrajka i 16. danu u kojem nema nastave. …

2 mjeseca ago

Plenković pozvao sindikate na sastanak u Vladu

Nakon što su danas objavili rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade, koja je velikom većinom odbijena, sindikati su pozvani na nastavak…

2 mjeseca ago