BMI Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za Žene, Muškarce i Djecu!

Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za zene muskarce i Djecu
Kalkulator Indeksa Tjelesne Mase za žene, muškarce i djecu

Na našim stranicama pomoću BMI kalkulatora možete izračunati svoj Indeks tjelesne mase. On se dobije tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima.

Formula za izračun  = Težina : (visina)² = BMI

Ovaj BMI kalkulator nije primjeren za izračun kod djece.

BMI tablica Indeks tjelesne mase za muškarce i žene
Tablica Indeks tjelesne mase za muškarce i žene

BMI se ipak ne može uzeti kao relevantno mjerilo za procjenu debljine i zdravlja pojedinačne osobe jer ne uzima u obzir tjelesnu građu pojedinca. BMI ne može ilustrirati postotak masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, a to su osnovni kriteriji za procjenu je li određena osoba debela ili mršava.

Pojedinci s velikom tjelesnom masom i visokim BMI indeksom ne mogu se automatski kategorizirati kao pretili. Kod sportaša ili krupno građenih ljudi npr., udio mišićne i koštane mase u odnosu na visinu je velik, ali to ne znači da su debeli.

Indeks tjelesne mase je prilično dobar pokazatelj za osobe od 25 do 65 godina. Ali postoje i odstupanja. Ukoliko vam matematika nije jača strana možete se poslužiti našim kalkulatorom BMI-a.

BMI (engl. Body Mass Index) je jedan od načina procjene uhranjenosti. Od svih poznatih indeksa, indeks tjelesne mase je najuže povezan s količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom tijelu. Izračun BMI se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe.

Vrijednosti preporučenog BMI-a iste su za oba spola, on iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo.

Za djecu i za mlade indeks tjelesne mase se računa prema dobi i spolu

Za djecu (od 2 godine) i za mlade (do 19 godina) se indeks tjelesne mase računa prema dobi i spolu i vrlo je specifičan zbog njihovog rasta i razvoja.

Što je percentila?

Za dječake od dvije do dvadeset godina se indeks tjelesne mase (BMI) računa prema dobi.

Za dječake se indeks tjelesne mase BMI računa prema dobi i spolu
Za dječake se indeks tjelesne mase BMI računa prema dobi i spolu
Za djevojčice se indeks tjelesne mase BMI računa prema dobi i spolu
Za djevojčice se indeks tjelesne mase BMI računa prema dobi i spolu

Nakon što se indeks tjelesne mase izračuna za djecu i mlade, njegova brojčana vrijednost označava se na CDC BMI grafikonu rasta za dob (za djevojčice ili dječake) da bi postigao percentilni rang. Percentili su najčešće korišteni pokazatelj za procjenu težine i visine djece (grafikon je napravljen na uzoku djece u Sjedinjenim Državama). Indeks tjelesne mase na percentilu pokazuje relativni položaj djeteta među djecom istog spola i dobi. Porast vrijednosti indeksa tjelesne mase na grafikonu pokazuje težinu stanja po kategorija (pothranjnost, normalna težina, prekomjerna težina i pretilost).
BMI za dobne kategorije, težina stanja i odgovarajući percentili prikazani su u sljedećoj tablici.

Isprintajte ovakav obrazac izračunajte BMI (u našem kalkulatoru) za određenu osobu te na obrascu pronađite, prema godinama (na dnu stranice), gdje se nalazi određeni BMI. Trebao bi biti što bliže podebljanoj plavoj krivulji.

Stanje ______________Raspon percentila
Pothranjenost ________Manje od 5. percentila
Normalna težina ______5. percentila do 85. percentila
Prekomjerna težina____85. do 95. percentila
Pretilost ____________Jednak ili veći od 95. percentila