Naslovnica IZ ŠKOLSKOG ŽIVOTA Mala vlastita kurikularna reforma

[IZ ŠKOLSKOG ŽIVOTA] Mala vlastita kurikularna reforma

17. studenoga 2016. u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji (PRHG) predstavljeni su rezultati projekta «STEM INTERAKTIV PRHG – Razvoj novih kurikula i digitalnih sadržaja». Projekt je trajao godinu dana, bio je sufinanciran od Europskog socijalnog fonda i Primorsko-goranske županije, a njegova ukupna vrijednost premašuje 800.000 kuna. Inicijator projekta je Prva riječka hrvatska gimnazijau partnerstvu s Odjelima za biotehnologiju i matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Vlastita kurikularna reforma – pet novih kurikula

Od početka provedbe projekta u listopadu 2015. pripremljeno je pet novih kurikula: iz Fizike, Matematike, Informatike, Biologije i Kemije. Razvoj tih područja je sve prisutniji trend u RH, a PRHG je jedna od svega 18 gimnazija u državi koje su dobile sredstva EU za izradu novih kurikula iz navedenih predmeta. «Imali smo priliku provesti malu vlastitu kurikuralnu reformu školstva», rekla je prof. Jane Sclaunich, ravnateljica PRHG, čestitajući nastavnicima što su se odlučili na iskorak iz svakodnevne prakse i pomogli urazvijanju matematičko-prirodoslovnih kompetencija učenika na korist čitavoj zajednici.

Novi kurikuli pripremljeni su u skladu s rezultatimaispitivanja interesa učenikaPrve riječke hrvatske gimnazije koje je provedeno na početku projekta. Tada je čak 88 posto učenika navelo da bi se nastava iz STEM predmeta trebala promijeniti. Naveli su da bi voljeli više pokusa, laboratorijskih vježbi i praktičnog rada na satu i predložili su teme koje ih zanimaju. Tim profesora –Tamara Široka (Informatika), Vedran Vedriš (Fizika), Vlatka Kiriničić (Kemija), Anita Grgurić (Matematika), Ksenija Priselec (Biologija) – poslušali su želje učenika i pripremili sljedeće suvremene kurikule: Opća meteorologija, Kemija prehrane, Financijska matematika i Forenzika u PRHG.

U sklopu projekta nastavnički tim PRHG otišao je u radni posjet Helsinkiju te su u izvođenje novih kurikula odlučli integrirati finski model prema kojem učenici organiziraju nastavu, a profesori su mentori. Projekt STEM INTERAKTIV PRHGomogućio je i nabavku nove opreme za izvođenje vježbi i laboratorijske nastave u PRHG te je pomogao u podizanju digitalne zrelosti škole. PRHG iduće godine navršava 390 godina te je «STEM INTERAKTIV PRHG – Razvoj novih kurikula i digitalnih sadržaja» jedna od aktivnosti koja se odvija ususret značajnoj obljetnici škole.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Prve riječke hrvatske gimnazije.