Naslovnica Uncategorized Izmijenjeni Vremenik natjecanja i smotri

Izmijenjeni Vremenik natjecanja i smotri

Na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje već mjesec dana se nalazi Izmijenjeni Vremenik natjecanja i smotri u 2015/2016. školskoj godini. 

Provođenje natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koordinira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa strukovnim društvima i udrugama. Na veliku žalost, cijelog obrazovnog sustava, oni to katastrofalno rade. Trošiti riječi na maćehinski odnos resorene agencije prema odgoju i obrazovanju je suvišno. Odavno misle da su sami sebi dovoljni, a sve ostalo, sve što ima veze sa obrazovanjem, im je nepotrebno. Vjerojatno ne shvaćaju da su oni tu da služe sustavu, da budu u službi svima, a ne da njima svi služe (da sebi isplate ne zaslužene plaće). Da sustav iskorištavaju, a sve manje ulažu u njega. Biti će i o tome još riječi, ali žalosno je što organizaciju natjecanja za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola obavljaju ispod svake pristojne razine.

Naime AZOO je prvo objavila vremenik gdje se veliki broj natjecanja “preklapa”. Očito je to bila verzija koja je napravljena, samo da se odradi. Samo da nešto bude napisano. Nedugo nakon objave zbog nerazumnih “preklapanja” termina u odnosu na prvotno objavljen vremenik, promijenjena su održavanja: školske i županijske razine natjecanja iz matematike, školska i županijska razina natjecanja iz geografije i datum održavanja županijske razine natjecanja iz povijesti. Zbog relativnog brzog ispravka prošlo je to nezapaženo.

No mjesec dana nakon toga na svojim stranicama objavljuju novi ispravak Vremenika natjecanja i smotri u 2015/2016. školskoj godini. To rade jednim linkom na svojoj stranici. Bez ikakve obavjesti, bez ikakvog objašnjenja. Iako je i nakon prve verzije ispravka bilo nelogično da se isti dan održava školsko natjecanje iz vjeronaučne olimpijade, natjecanja iz engleskog jezika i natjecanja iz fizike. U jednom danu tri školska natjecanja! Baš me zanima koji je razlog takovim rasporedu?

Ono što je najgore u svemu da o takvoj promjeni termina natjecanja iz fizike i natjecanja iz kemije nisu obaviještene škole. Nisu ni uputili bar neki dopis i ispriku zbog, u najmanju ruku, krajnje neozbiljnog pristupa sastavljanja vremenika natjecanja i smotri!

Nove tablice za unos u bazu podataka natjecanja i smotri AZOO-a u 2015/ 2016.