Jadnog li društva u kojem živimo!

Plakati ili smijati se!?

Štrajk obrazovnih radnika je ušao u četvrti dan i ne vidi se kraj. Ono što se vidi je jad i bijeda društva u kojemu živimo. Što drugo reći ili napisati kad se iza svakog kutka vidi da ovo društvo ne cijeni obrazovanje. Lakše je manipulirati neobrazovanim narodom! Od svih parlamentarnih stranaka samo je jedna (ORaH – ZAHVALJUJEMO OD SRCA) izrazila podršku u štrajku! Nitko nije prepoznao da su prosvjetni radnici podcijenjeni, da je obrazovanje zanemareno, nitko od njih ne smatra da u ovim trenutcima treba podržati borbu prosvjetnih djelatnika! Slijedi nam predizborna kampanja i biti će im puna usta svakakvih govora, prepucavanja, prebacivanja krivnje, ali kad je podrška potrebna nema ih niti na papiru!

To se, naravno, moglo očekivati od vladajućih jer je njihov odnos prema školstvu od početka katastrofalan. Očito smatraju da je obrazovanje nebitno, da je samo trošak. Tu se prvo rezalo kad su bile potrebne uštede, a sada na kraju svog mandata ne mogu niti ne žele pokušati popraviti svoj odnos prema prosvjetnim radnicima. To su točno rekli i svojim novim sloganom: “Hrvatska raste, nema povratka na staro”!!! Znači, ništa od povratka na staro, nema vraćanja plaće na ono prije smanjenja, nema više regresa, božićnice… Nema više ulaganja u obrazovanje! A kako onda misle da će HRVATSKA RASTI!?!?!

Žalosno je da niti oporbene stranke, pa tako niti najveća, ne misle da je obrazovanje bitno. Ne misle da je učiteljima i profesorima potrebna njihova potpora. To dovoljno pokazuje koliko im je stalo do obrazovanja! Bitnije im je kako će se osjećati migranti, kada će se raspisati izbori ili se prepucavaju sa SDP-om. Niti u HDZ-ovom programu “Pet plus” nije spomenuto obrazovanje!

Na veliku žalost čak ni predsjednica Lijepe naše nije reagirala na štrajk. U dosadašnjem mandatu vidjeli smo da zna sve, da se ne boji posla i da je podrška svim državljanima… osim učiteljima! U četiri dana nije našla vremena uopće osvrnuti se na štrajk učitelja. Očito smo nevažni…

Tko želi nešto učiniti (naučiti) naći će način

Tužna je ovakva situacija u kojoj najvažnija struka u državi vrišti za promjenamaali ne ovima koje su trenutno krenule kurikularnom reformom. Promjene su nužne u odnosu vladajućih prema obrazovanju! U ulaganju u obrazovanje, krenuvši od učitelja, nastavnika, profesora, pa do uvjeta u kojima poučavamo NAŠU djecu!

Nije problem u 4%, taj postotak je toliko stvorio problema u cijelom štrajku, problem je u tome kako se pojedinci na vrlo važnim funkcijama (MZOS, AZOO, premijer, ministar obrazovanja, predsjednica, sve političke stranke…) odnose prema obrazovanju.

Sve to odnosi se i na sindikate, koji se odavno ne bave poboljšanjem stanja u školstvu ili poboljšanjem statusa prosvjetara. Ali to je druga priča…

Bliži nam se i Svjetski dan učitelja, 5. listopada. Kako ćemo ga dočekati? Štrajkom ili spuštene glave… Kako god, neće biti dobro za budućnost ove zemlje!

Tko želi nešto naučiti naći će način izreke i citati o školi
Tko želi nešto učiniti (naučiti) naći će način

Mario Matošević

urednik portala Ucenici.info LOGO, Škola, učitelj, učenici i roditelji