Još obveznih predmeta u školi?

  Advertisement

  “Treba uvesti informatiku kao obavezan predmet, ma treba uvesti i programiranje, pa još i financijsku pismenost i zdravstveni odgoj i građanski odgoj, naravno… još obveznih predmeta”

  Još obveznih predmeta u školi?

  Informatika kao obvezni predmet Još obveznih predmeta u školi?
  Informatika kao obvezni predmet Još obveznih predmeta u školi?

  U zadnje vrijeme često se može čuti neka inicijativa za uvođenje novih obaveznih predmeta u školama. Može se čuti kako je od presudne važnosti da djeca od prvog razreda osnovne škole uče još puno novih predmeta, jer ih ovako ne pripremamo za sve što će im trebati u životu. Treba im informatika kao obavezni predmet, pa im treba i programiranje…

  Advertisement

  Žalosno je koliko neznanja i nepoznavanja elementarnih stvari u obrazovnom sustavu pokazuju svi oni koji predlažu uvođenje novog obaveznog predmeta. To ne može i ne smije biti samovolja jednog ili manje grupe pojedinaca, kao što je na silu uguran u škole Građanski odgoj i obrazovanje. Zbog smjene ministra (na veliku sreću) nije došlo do toga da GOO postane obavezan predmet, nego je ubačen u sve nastavne predmete. Ubačen preko noći, pa neka se učitelji snalaze.

  Iako ima puno razloga za neuvođenje novog predmeta, danas ću se držati samo jednog i najvažnijeg: Trenutna satnica učenika je pretrpana. Nema mjesta za nove predmete. Svako uvođenje novog obveznog predmeta značilo bi izbacivanje drugog, odnosno smanjenje satnice nekom drugom predmetu. Svi ti prijedlozi su dobri i dijelu djece ta znanja bit će potrebna. No, prije svega, današnjoj djeci nedostaje elementarnih znanja pisanja, čitanja i razumijevanja pročitanog teksta. Satnica Hrvatskog jezika je premala. Zbog toga se s gradivom žuri i ne posvećuje dovoljno pažnje pisanju, čitanju i razumijevanju pročitanog.

  Advertisement

  Djeca ne znaju logički razmišljati, ne znaju povezivati osnovne pojmove. Zbog nedovoljne satnice matematike od djece se ni ne traži logičko razmišljanje. Još je veći problem što se na učitelje, koji od učenika traže logičko promišljanje, vrši pritisak da su takvi zadatci neprimjereni(jer ih učenici ne mogu naštrebati). Međutim, logičko razmišljanje djeci će pomoći više nego novi predmet poput programiranja. Logički zadatci u matematici najbolje razvijaju dječju logiku koju onda mogu upotrijebiti u bilo kojem segmentu svojeg školovanja, posljedično i života. Ako netko jednog dana odluči biti programer, uz razvijeno logično razmišljanje, neće biti problem naučiti i osnove programiranja. Isto je i s financijskom pismenošću. Kada djeca svladaju i razumiju matematiku, neće im biti problem primijeniti stečena znanja.

  Ne kažem da je programiranje loše ili da je financijska matematika nešto što ne treba učenicima. To može biti izvannastavna aktivnost. Ako ima zainteresiranih učenika za neko područje, treba im omogućiti dodatno usavršavanje sukladno interesu. No, ne smije se nametati svima.

  Advertisement

  U razrednoj nastavi kod djece treba razvijati pismenost i računanje (temeljne vještine), učiti ih kako se uči, razvijati društvene vještine i bogatiti opću kulturu. Uz to, djecu treba poticati na tjelesnu aktivnost, jer se današnja djeca sve manje kreću i treba ih više poticati na vještine i stvaranje rukama. 

  Djecu moramo učiti kritičkom razmišljanju, jer u ovo moderno doba, kad je nastupila hiperinflacija podataka, današnja djeca teško mogu (a niti žele) promišljati jesu li te informacije točne, djelomično točne ili lažne. Što je još gore, oni ne mogu razumjeti sve što piše, a često ne čitaju dalje od naslova.

  Advertisement

  Odlično je pratiti razvoj modernog društva i shvaćati što učenicima treba, no ne treba ishitreno uvoditi područja zanimanja učenika kao nastavne predmete. Radije ih uvedimo u škole kao izvannastavne aktivnosti, možda čak i kao izborne predmete ako ima zainteresirane djece. Jedini predmet koji treba uvesti u škole i koji treba biti obvezan je Informatika, no tek od petog razreda. Informatiku kao obvezan predmet od prvog razreda osnovne škole ne treba uvoditi, već je treba uvesti međupredmetno, odnosno kroz obavezne predmete djecu upoznavati s računalima i korištenjem računala.

  Smatram kako je u razrednoj nastavi potrebno povećati satnicu hrvatskog jezika i matematike, ako se nađe prostora u satnici. U predmetnoj nastavi potrebno je omogućiti više izbornih predmeta, a ne još obveznih predmeta, kako bi se djeca razvijala prema svojim interesima i sposobnostima. Svako uvođenje dodatnih obaveznih predmeta predstavlja veći problem nego korist koju bi sva djeca imala od toga.

  Advertisement