Upisi U Srednje 2018 Kalkulatori Plaće Raspored Kalendar BMI
Upisi U Srednje 2018 Kalkulatori Plaće Raspored Kalendar BMI

Kakav obrazovni sustav trebamo?

Kako nam je krenula reforma školstva, bar je osnovan ekspertni tim na čelu s Borisom Jokićem, pokreće se pitanje kakva treba biti škola? Kakvu školu trebamo? Što želimo da učenici na kraju svog školovanja znaju ili kakve da sposobnosti imaju? Nadamo se da će ova reforma voditi se tim pitanjima kad budu stvarali novi obrazovni sustav. Također im želimo da na ta pitanja nađu najbolje odgovore.

Poznato je da su Finci svoj odgojno obrazovni sustav promijenili iz osrednjega, kakav je bio 1980-ih, u jedan od primjera izvrsnosti, kakav je danas. Prema međunarodnim pokazateljima, finski su građani jedni od najobrazovanijih u svijetu, obrazovanje je jednako dostupno svima. U posljednje vrijeme finsko je obrazovanje privuklo pozornost mnogih međunarodnih stručnjaka. Trebamo li ih kopirati?

Kineski obrazovni sustav stvara najbolje učenike po PISA testiranjima
Kineski obrazovni sustav stvara najbolje učenike po PISA testiranjima

Ili da kopiramo kineski obrazovni sustav, sustav koji po PISA testiranjima ima najbolje rezultate, daleko bolje od našeg trenutnog obrazovnog sustava. Odgovor je da ne trebamo i ne smijemo kopirati niti jedan sustav! Trebamo ih proučiti i iz njih sigurno možemo izvući ono najbolje, ali moramo ga prilagoditi onome što mi trebamo i što mi želimo. Kopiranjem ćemo samo dobiti sustav koji će za 10 godina opet biti zastario i nekompetentan.

Kakvu osobu želimo nakon završenog školovanja?

Radoznalu osobu
Jedna od osnovnih uloga škole je da razvija radoznalost kod djece. Škola treba stimulirati djecu da budu radoznali, a ne tu radoznalost "ugušiti", jer djeca su po prirodi radoznala, samo tu radoznalost treba pravilno usmjeravati.

Istraživača
Danas u svijetu nikome ne treba učenik koja zna hrpu činjenica, formula, i postupaka. Treba djecu naučiti kreativnosti, samostalnom i istraživačkom radu. Treba osposobiti učenike koji se prihvate svakog problem na koji naiđu, kritički ga analiziraju i na kraju dođu do rješenja. A današnje poimanje je da treba izbjeći svaki problem što kraćim putem.

Komunikativnu osobu

Škola treba pratiti suvremeni način života
Škola treba pratiti suvremeni način života

Učenje bi se  trebalo zasnivati na komunikaciji i timskom radu. Djeca bi trebala međusobno surađivati i zajedno sa nastavnicima, koji sudjeluju samo kao mentori, savladati određene cjeline. Učenici u timovima trebaju sami dolaziti do novih spoznaja, a tako će razviti i svoje komunikacijske vještine.

Suvremenu osobu
Djeca koja su rođena u kompjuterskom svijetu trebaju i u školi koristiti alate i tehnologije ovoga doba. Dakle, potrebno je uvesti u škole što više prirodnog okruženja. Znači, telefoni, tableti, kompjuteri, internet i sve što današnja djeca svakodnevno koriste.

Obrazovna reforma složen je i spor postupak. Požurivati ga, značilo bi odvesti ga u propast. Svaki korak treba proizaći iz istraživanja i primijeniti se u suradnji znanstvenih radnika, tvoraca javnih politika, ravnatelja i nastavnika. A ono najbitnije je, a to vjerojatno nitko neće pitati se u ovoj reformi, tko će to reformu provesti? Učitelji i profesori! I treba krenuti od njih.

Nastavnici trebaju imati profesionalnu samostalnost, kao i pristup profesionalnom razvoju tijekom cijeloga radnog vijeka. Trebaju provoditi manje vremena podučavajući, a više kao mentori i savjetnici u razgovorima s učenicima. Treba izbaciti standardizirano testiranje, pripreme za testove i ocjenjivanje u školi.

Naravno ovo su samo neki od prijedloga. Ovaj problem je kompleksan i treba ono što je sigurno da je našem obrazovanju potreban drugačiji mentalni sklop. A nadamo se da će to ova promjena znati prepoznati i uspješno promijeniti.

Možda vam se sviđa i

Pošalji odgovor

Your email address will not be published.