Koliko bi roditelja, danas, napisalo ovakvo pismo učitelju?

Pročitajte pismo koje je Abraham Lincoln napisao učitelju svog prvorođenog sina, netom prije nego će svog voljenog potomka poslati u školske klupe. Koliko roditelja bi danas napisao ovakvo pismo? Biti prosvjetni radnik jedno je od najljepših i najvažnijih poziva. Nažalost, danas ni izbliza toliko cjenjeno!

Danas moj mali sin kreće u školu – i sve će mu ondje neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će vjerojatno pratiti ratovi, tragedija, patnja. Takav će život zahtijevati vjeru, ljubav i hrabrost.

Zato, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete. Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Morat će naučiti da nisu svi ljudi pravedni, ni iskreni. Ali naučite ga također da na svakog lošeg dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa.

Naučite ga da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da je u školi mnogo časnije griješiti, nego varati. Naučite ga kako dostojanstveno da gubi i kako da uživa u pobjedi kada dobiva. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nedopustiv s grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike.

Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmjeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu.

Abraham Lincoln i sin, pismo učitelju, škola
Abraham Lincoln i sin

Naučite ga da se ne obazire na cinike. Naučite ga, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte mu vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne.

Pokušajte mom sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sluša, ali naučite ga također, da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.

Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada nema cijenu svog srca i duše. Neka ima hrabrosti da bude nestrpljiv, neka ima strpljena da bude hrabar.

Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtjev, ali pogledajte što možete učiniti. On je tako drag mali dječak, i on je moj sin.”

Prijavite se na našu mail listu!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

No Comments
 1. Linda says

  Svi roditelji ovo traže od učitelja, ne samo Lincoln …
  Zato se i kaže da je poziv učitelja sveti poziv jer u toj dobi djeca najmanje uče teoriju o ponašanju, ali zato upijaju djela i odnos prema radu onih s kojima se susreće u pojedinim dijelovima svog života.
  Sve to je i Lincoln mogao naučiti svoga sina, a vjerojatno je i naučio, ali on je bio svjestan da kad dijete odlazi u neku sredinu, onda iz te sredine uči kako se ponašati u sličnoj sredini. Dakle jako je bitno tko radi s našom djecom i kako radi. Kad učitelji kukaju na račun djece i njihovih roditelja, pametan iz toga jako puno može naučiti i zaključiti o učitelju.

 2. Mario Matošević says

  Točno Linda,
  dosta roditelja to želi od učitelja. Ali pri tome o učitelju govore ružno i to pred djecom. Učitelje podcjenjuju i blate na svakom koraku, a djeca to čuju, pa kako će to dijete imati poštovanja prema učitelju i naučiti nešto od tog učitelja ako kod kuće čuje samo loše stvari o učiteljima.
  A s druge strane ne dopuštaju niti da odgajamo tu djecu, ne vjeruju učitelju kad kažu da je dijete nešto loše učinilo, slijepo vjeruju svojoj djeci. A mi nemamo nešto protiv niti jednog djeteta. Želimo mu samo najbolje! Zašto bi mi lagali ili govorili neistinu roditeljima?
  Treba više poštovanja prema učiteljima, više vjere u visoko obrazovane ljude i više potpore od roditelja ali i od nadležnih – MZOS. Više ulaganja u sustav i u škole, a ne da učitelji rade kao u srednjem vijeku, da nema niti za papir niti za ispite niti za kredu…
  Treba i postrožiti pedagoške mjere, jer zbog manjine trpe sva djeca, a učitelji su nemoćni, jer ništa ne smiju! Sustav omogućava da djeca rade što žele, koliko žele, a dijete koje želi raditi nered i ima potporu roditelja je dijete koje će uništiti cijelu generaciju, a da mu nitko ne može ništa! Sustav mu to omogućuje! NAŽALOST!

  1. Linda says

   Mario, ne slažem se s napisanim i kao konkretan odgovor ti mogu dati ovu priču : http://ucenici.info/staljinovo-pismo-nastavniku-budite-strozi/ .
   Mislim da je u njoj puno toga rečeno i da nastavnik koji je uletio s ljubavlju u posao nastavnika zna se pedagoškim smjernicama izboriti za svoj status u društvu. Kako onda, tako i sada u tu struku se uvuklo smrada koji svoje frustracije i neznanje liječe “sustavom”.
   Kad spominješ sustav koji ne pruža nastavnicima logistiku, dat ću ti moj osobni primjer. Nisam bogata kao neki kojima sam okružena, moj najmlađi sin je u životu dobio doslovno 5 igračaka, ali smo zato puno igračaka i igara sami izradili. Nisam se mučila time kako sam jadna, nego sam se radovala mojim kreativnim idejama, kojima sam pružila djeci puno kvalitetnije temelje.
   Kao čovjek koji se dotakao pedagogije, trebao bi razumjeti i tome doskočiti po pitanju roditelja i djece. Svaki čovjek će se pokušati sitnim lažima domoći lijepog mišljenja o osobi do koje nam je stalo, evo ja ću danas reći suprugu da mi je došla “koza” (susjeda) na kavu i zbog nje nisam mogla peglati, a pravi odgovor je trošim vrijeme na komentiranje ovog članka, a pred mojom susjedom bez grižnje savjesti peglam.
   Da li ja mislim da je moja susjeda zaista koza?
   E, vidiš nemaju ni roditelji, ni djeca ništa protiv nastavnika, ali nekada je neophodno da suprug (nastavnik) kaže: Ma, pusti ju, možda žena ima problema, ok, jeste to riješile, nego, ajmo mi pokušati naći način kako da riješimo moje košulje. Dobar pedagog u pravilu brzo spozna u čemu je problem i to pokuša riješiti bez “pedagoških mjera”. Moram naglasiti da su nekada potrebne pedagoške mjere, ali prije toga treba primijeniti pedagogiju.

   1. Mario Matošević says

    Linda,
    slažem se da dobar pedagog u većini situacija može riješiti problem bez ikakvih pedagoških mjera. Razgovorom s učenikom i s roditeljem. Tako bi se i trebalo rješavati i ja vjerujem da većina naših kolega to tako radi. Nažalost uvijek postoji manjina učenika i roditelja koji misle da je škola stvorena da oni mogu tu raditi što god žele. Takvi učenici, pa neka je i jedan u školi, mogu napraviti toliko nereda i uništiti cijele razrede samo zato što im sustav to omogućuje. Zbog takvih učenika treba uvesti strože pedagoške mjere, da ne unište druge!
    U ovom pismu se vidi da roditelj poštuje nastavnika i naravno da tada je lako doći do najboljeg rješenja za to dijete, ali što kad roditelj ne poštuje nastavnika? Kad ne želi čuti da je njegov sin pogriješio ili nešto loše učinio. Kad govori da ono što ste vi vidjeli nije istina. Taj učenik dobije poticaj od roditelja da radi što god želi, te da će za to još biti i nagrađen “pljuvanjem” roditelja po učiteljima i obrazovanju…
    Ovo što ste vi naveli kao primjer sitnih laži nije baš mjerodavno. Meni je drago da ste odvojili vrijeme da čitate i komentirate ovaj portal, ali takva “laž” vjerojatno neće ništa promijeniti u vašoj glavi ili vašeg muža… Problem je kad roditelj laže pred djecom, jer tad ga on uči da je lagati u redu, da će ga roditelj štititi i kad čini nešto loše za druge i za sebe… A to ne bi trebali učiti djecu!?
    A ovo što ste vi uspjeli svog sina odgojiti iako niste imali mogućnosti kao neki drugi mi je drago čuti. Ali nisu svi tako sposobni. Zašto sve škole ne bi imale bar podjednake uvijete za rad? A ne da u jednima se koriste najmodernije tehnologija, a u drugima nema za kredu i podovi propadaju. Možda vi, da ste imali veće mogućnosti, svom sinu još bolje temelje postavili??
    Nije sve u novcu, ali svakako dobro opremljene škole omogućuju nastavnicima veće mogućnosti pa tako i djeci da dobiju bolje temelje. Naravno da tu sve ovisi i o učitelju, koliko će i kako te mogućnosti iskoristiti, ali ako nema izbora, ostaje mu samo vlastita kreativnost. Onaj tko ima i mogućnosti i kreativnosti je u velikoj prednosti!

Leave A Reply

Your email address will not be published.