Naslovnica Uncategorized U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je potpisivanje kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Ugovore su potpisali ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnih ugovora te želju za nastavkom uspješne suradnje i partnerskoga odnosa sa sindikatima kao dionicima i partnerima u unaprjeđenju sustava odgoja i obrazovanja.

Ovim ugovorima ugovorena su ista materijalna prava radnika, a novost je što je njima riješen jedan od najdugovječnijih školskih problema u pogledu rada povjerenstava za raspodjelu tehnoloških viškova u školskim ustanovama. Prvi put je prihvaćena legitimna reprezentativnost većinskih sindikata – Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama te manjinskoga Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod. Tako im je omogućena jednakopravnost pri sudjelovanju u radu ovih povjerenstava. Mnogobrojni članovi sindikata izrazili su snažnu potporu uvođenju jednakopravnosti sudjelovanja većinskih sindikata i manjinskoga sindikata u ovome pitanju. To je pravo za koje su se sindikati zalagali od uspostave instituta zbrinjavanja tehnoloških viškova i koje je, nakon 17 godina, ovim ugovorima osigurano.

Kolektivni ugovori stupit će na snagu danom potpisa, a primjenjivat će se od 13. ožujka 2017. godine.