Naslovnica Srednja škola Najava potpisivanja kolektivnih ugovora za zaposlenike u OŠ i SŠ

Najava potpisivanja kolektivnih ugovora za zaposlenike u OŠ i SŠ

kalkulatoru Za Vas smo izradili Izračun plaće učitelja za 2017 godinu
Kalkulator: Izračun plaće učitelja za 2017. godinu

Na sjednici održanoj u četvrtak, 6. travnja 2017. godine, Vlada je prihvatila nacrte kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ovlastila ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića za potpisivanje ugovora. Tom prilikom predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo uspjehom pregovora između Ministarstva znanosti i obrazovanja te predstavnika sindikata koji štite interese zaposlenika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Najava potpisivanja kolektivnih ugovora za zaposlenike u OŠ i SŠ

Potpisivanje ugovora sa sindikatima održat će se u utorak, 11. travnja, u 10.30 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (dvorana u prizemlju, Donje Svetice 38).

Prijedlog Nacrta za OŠPrijedlog Nacrta za SŠ

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (Narodne novine, broj: 63/2014) prestao se produženo primjenjivati dana 13. ožujka 2017. godine. Navedenim kolektivnim ugovorom bio je ugovoren niz materijalnih prava zaposlenika u osnovnoškolskim ustanovama, a koja prava nisu propisana važećim radnim zakonodavstvom, kao niti drugim izvorima radnih i materijalnih prava radnika (Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama, pravilnicima o radu, sporazumima zaključenim između poslodavaca i radničkih vijeća, ugovorima o radu).

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 2. ožujka 2017. godine donijela Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i imenovala Pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske (Narodne novine, broj: 19/2017).

Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje o sklapanju granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnoškolskim ustanovama Rješenjem (Klasa: 006-04/16-06/24, Urbroj: 689/1-17-98) od 19. siječnja 2017. godine, utvrdilo je reprezentativnost Sindikata, čime su stvoreni uvjeti za pregovore o sklapanju novog Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

Naime, istekom produžene primjene Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama postaje upitan obračun plaća za mjesec ožujak, s obzirom na niz dodataka na osnovnu plaću ugovorenih jedino Kolektivnim ugovorom za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.[/box]