Naslovnica Srednja škola Najtraženija zanimanja u 2015. – Upisi u srednje škole

Najtraženija zanimanja u 2015. – Upisi u srednje škole

Najtraženija zanimanja u 2015. godini

Upisi u srednju školu 2017./2018.
Upisi u srednju školu 2017./2018.

Prema godišnjem izvještaju tržišta rada portala MojPosao, najtraženija zanimanja u 2015. bila su:

  • konobar
  • prodavač
  • programer
  • kuhar
  • prodajni predstavnik
  • frizer
  • knjigovođa
  • administrator
  • vozač kamiona
  • komercijalist.

Najviše oglasa (najtraženija zanimanja u 2015) u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu

Najtraženija zanimanja u 2015
Najtraženija zanimanja u 2015.

Najveća ponuda oglasa zabilježena je za zanimanja u trgovini, te turizmu i ugostiteljstvu (po 18 posto oglasa), iza kojih slijedi proizvodnja i zanatske usluge s 13 posto oglasa, objavio je u ponedjeljak portal MojPosao. Istodobno najtraženija zanimanja u 2015 su u trgovini, administrativnim zanimanja i turizmu i ugostiteljstvu.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2015. je objavljeno ukupno 59 posto oglasa za rad na neodređeno, što je gotovo isto kao i godinu prije, kada se u 58 posto oglasa nudio rad na neodređeno.

Najtraženiji kandidati sa SSS-om

Tijekom prošle godine poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom (SSS) – u 50 posto oglasa SSS je bio uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. S druge strane, 56 posto posloprimaca je u svojim životopisima kao stupanj obrazovanja navelo SSS.

Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21 posto oglasa, a isti stupanj obrazovanja u svojim je životopisima navelo 7 posto tražitelja posla.

U 34 posto oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema, a isto je u svojim životopisima navelo 17 posto tražitelja posla.

Za najtraženija zanimanja u 2015. poznavanje stranih jezika tražilo se u 49 posto oglasa. U najviše oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (54 posto), a potom osnovno poznavanje engleskog (19 posto).

Najviše engleski, pa njemački jezik

Najviše posloprimaca u svojim životopisima navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38 posto), dok ih 23 posto navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika ima 19 posto tražitelja.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 22 posto posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski, čije temelje poznaje 10 posto tražitelja posla.

U trećini oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, i to većinom u Wordu i Excelu, a u polovici tražilo se radno iskustvo, i to prosječno dvije godine i šest mjeseci.