Naslovnica Upisi u srednju školu Nema tu eufemizma; roditelji su ponekad bahati i bezobrazni

Nema tu eufemizma; roditelji su ponekad bahati i bezobrazni

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=””]” Želim ovo podijeliti, jer mi je pun kufer trpanja hrvatske truleži pod tepih. Zaista sam mislila da su jadni prosvjetari divne micice koje mi roditelji tlačimo i ubijamo u pojam…”[/box]

Ovim riječima započinje svoju javnu jadikovku očito iznervirana majka, koja “hrvatskom truleži” naziva razrednog učitelja svog djeteta. U nastavku javno na svom Facebook profilu objavljuje pisanu korespodenciju elektronskom poštom koju je izmijenila s razrednikom. Ovakvom javnom objavom privatne korespondencije sa službenom osobom (a razrednik to u ovom slučaju, iako ga ona silno želi omalovažiti, ipak jest) počinila je između ostalog prema hrvatskim zakonima utuživo kazneno djelo. No o tome malo kasnije. Idemo najprije vidjeti koliko “truleži” se tu zaista sakriva i potječe li ona iz škole ili iz obiteljskog doma.

Siva zona našeg školstva

Majka je nezadovoljna načinom na koji je u školi zbrinuto njezino dijete koje ne pohađa satove vjeronauka za vrijeme dok se isti održavaju (dva školska sata tjedno). Slažem se da je to problem koji je za sada siva zona našeg školstva. Ministarstvo ne nudi adekvatno rješenje što i kako s učenicima koji vjeronauk ne pohađaju, nego prebacuje lopticu na škole koje su dužne to organizirati po principu “snađi se kako znaš”. Ponovno se slažem, takav pristup nije nimalo profesionalan.

Većina škola problem rješava boravkom djece za vrijeme tih satova u školskoj knjižnici. Dijete ili djeca tamo imaju potreban mir i prostor da uče, čitaju, napišu zadaću… Prema onome što se može iščitati iz majčinog maila, identičan dogovor bio je postignut i u ovom slučaju, no od njega se odustalo. Majka ne navodi razloge zašto. Mogu tek na temelju vlastitog iskustva rada u školi nagađati: većina škola u Hrvatskoj se bori s nedostatkom prostora i često se nastava odvija i u samoj knjižnici.

Prema ogorčenom tonu majke za očekivati bi bilo da je njezino dijete u spornim satovima bilo prepušteno školskom hodniku ili lutanju oko škole. No nije! Isključivo zbog toga jer u školama rade ne samo educirani, nego i spram djece izuzetno senzibilizirani profesionalci. U skladu s tim, pokušavajući pronaći najoptimalnije rješenje za njezino i još dvoje djece koja također ne pohađaju sat vjeronauka, razrednik je u suglasju s vjeroučiteljicom dogovorio da djeca te satove provedu u razrednikovom kabinetu.

Kabinet u osnovnoškolskom rječniku znači prostorija za osobne potrebe učitelja; tu je njegov radni stol na kojem se priprema za nastavu ili pak ispravlja zadaća i testove, tu ostavlja kaput i torbu dok je na nastavi. Drugim riječima rečeno, razrednik je u ovom slučaju ustupio svoj privatni prostor njezinom djetetu kako bi ono bilo sigurno zbrinuto na toplom i suhom.

Dotičnoj majci to ipak nije adekvatan nivo, pa tjera mak na konac i tvrdi kako je njezino dijete na taj način izloženo pasivnom slušanju predmeta koji ne želi slušati ( jer zamislite, učionicu u kojoj je nastava vjeronauka i kabinet dijeli samo obični, a ne Berlinski zid) i kako ona smatra da djeca prema Obiteljskom zakonu ne smiju biti bez nadzora 45 minuta (napominjem, ne radi se o novorođenčetu, nego djetetu školskog uzrasta koje spornih 45 minuta ne provodi u društvu svojih dvoje vršnjaka na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, nego u kabinetu nastavnika, u osnovnoj školi u kojoj se u tom trenutku nalazi još barem tridesetero nastavnika).

Stop nasilju pojedinih roditelja nad uciteljima roditelji su ponekad bahati i bezobrazni
Stop nasilju pojedinih roditelja nad učiteljima

Duhovit odgovor razrednika u kojem joj objašnjava da on nije stručnjak za akustiku, te ju upućuje da propusnost zidova na zvuk provjeri kod Novogradnje koja je gradila školu, majka je bahato naslovila WTF? Vjerujem da je, očekujući kako će se zbog njezine primjedbe cijelo hrvatsko školstvo istog trena okrenuti naglavačke, ostala uznevjerena ovakvim nonšalantnim odgovorom.

Prije nego što krenete kritički osuđivati meni nepoznatog kolegu pokušajte se sami zamisliti u identičnoj situaciji u skladu sa svojim radnim mjestom, na kojem vas netko na neadekvatan i provokativan način optužuje da ne radite ispravno stvari koje ionako nisu u domeni vaših ovlasti. (U poslove razrednika svakako ne spada čuvanje djece koje taj tren nisu iz bilo kojeg razloga na nastavi. Barem za sada. Iako se bojim, kako stvari stoje da bi pojedini roditelji uskoro mogli zahtijevati da im uz dijete pričuvamo i kućnog ljubimca; ono kad smo već tu.)

Dakle, draga i uznevjerena majko:

  1. Učitelji, nastavnici i profesori su upravo to što sam navela, a NE dadilje (to se plaća privatno i obično za djecu manjeg uzrasta)
  2. Problem djece koja ne pohađaju vjeronauk je zaista za sad riješen neadekvatno, no za to nije kriv razrednik. Smatram dakle da je Vaše pismo upućeno na apsolutno krivu adresu.
  3. Osim za hitne slučajeve kad se koristi telefon, uobičajeno je da se komunikacija između nastavnika i roditelja odvija na za to predviđenim satovima (informacije za roditelje). Piskaranje mailova nije uobičajen niti prihvatljiv oblik komunikacije, pogotovo ne na ovakvoj razini.
  4. Vjerojatno niste toga niti svjesni, no u konkretnom slučaju u kojem je razrednik pokazao dobru volju i odgovorio na Vaš upit, Vi ste javno objavljujući pisani odgovor potpisan imenom i prezimenom službene osobe počinili kazneni prijestup. O rizicima i nuspojavama istog proučite Kazneni zakon, članak 142: Povreda tajnosti pisama i drugih pošiljaka. (Iskreno se nadam da je i razrednik Vašeg djeteta upoznat s istim i da će pokrenuti sudski postupak).
  5. Također mi je jasno da cijela Vaša jadikovka možda i nije drugo nego samo dio aktualne kampanje “Vjeronauk van iz škole” (o čemu za sada zadržavam vlastito mišljenje, budući da je to tema za cjelovit post), no takve stvari se rješavaju na višim instancama, a ne javnim omalovažavanjem, blaćenjem i optužbama na račun čovjeka koji Vam uči i odgaja dijete i možda na dnevnoj bazi provede s njim više vremena nego Vi sami.

[IZ DRUGIH MEDIJA: večernji.hr]