NIJE POSTIGNUT DOGOVOR Završio sastanak Vlade i sindikata

  Advertisement

  Vlada i sindikati javnih službi ni danas nisu potpisali sporazum o plaćama u javnim službama, jer sporna pitanja nisu riješena.

  Učitelji u zemlji čudesa
  Učitelji u zemlji čudesa

  Završio je sastanak Vlade i sindikata, ali nije postignut dogovor. Danas nisu potpisali sporazum, kao što je bilo najavljeno, jer Vlada osporava sporazum iz 2009. Iako su Vlada i sindikati u petak postigli usmeni dogovor oko povećanja osnovice za plaće i za danas najavili potpisivanje tog sporazuma, do dogovora ipak nije došlo. Ne zna se ni što će biti s isplatom božićnica iako iz sindikata kažu da im je Vlada ponudila isplatu u siječnju 2017.

  Dio sindikata spreman je potpisati sporazum, a dio ga neće potpisati sve dok im Vlada ne udovolji. Neke stvari su tijekom vikenda postale sporne, upozorili su sindikati prije sastanka. Za sada se štrajk ne spominje kao opcija, ali uvijek stoji kao jedna od mogućnosti. Dojam je da i sindikati i Vlada žele sve riješiti mirnim putem, potpisati sporazum kako bi se izbjegla radikalna varijanta da se ide u generalni štrajk.

  Advertisement

  Sporan je dug za 2016. godinu

  Božićnica mora biti isplaćena
  Božićnica mora biti isplaćena

  Sporan je dug iz 2016. za javne službe i državne službenike. Sindikati kažu da on iznosi milijardu i osamsto milijuna kuna, a Vlada da je dug 200 milijuna. Spremni su iduće godine platiti 100 milijuna, a 2018. 100 milijuna. I to je ta točka prijepora zbog koje se danas nije potpisivao ugovor i zbog čega su se pregovori nastavili. Nije poznato koliko bi još mogli potrajati.

  Na sastanaku je bio i ministar financija Zdravko Marić. I on i čelnici sindikata došli su u uvjerenju kao će na kraju ipak postići nekakav kompromis i da će se sve riješiti na obostrano zadovoljstvo no to danas nije bilo moguće.

  Advertisement

  Obrat preko vikenda i “fige u džepu”

  Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe s današnjim danom, a Vlada i sindikati u petak su postigli načelni dogovor o povećanju osnovice plaće u sljedećoj godini (ripostotnom povećanju osnovice za plaće zaposlenih u javnim službama u travnju te potom tripostotnom povećanju u studenom iduće godine). No nakon višesatni pregovora predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava završili su neuspjehom t ej na snazi produljena primjena TKU-a do tri mjeseca.

  No, prema izjavama sindikalista prije još jednog radnog sastanka koji je počeo u 9 sati i konačne potvrde dogovora, čini se da se situacija preko vikenda ipak promijenila. Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, dao je prije sastanka znakovitu izjavu: “Je li se što promijenilo preko vikenda? Da. Neke su stvari postale zabrinjavajuće. Mi ne držimo figu u džepu, ali Vlada da. Vidjet će se politika Vlade prema socijalnim partnerima. Kad završi sastanak, progovorit ćemo o svemu.”

  Advertisement