Ponedjeljak , 1. svibanj 2017.
Home / Featured / Ministar Marić: Isplata regresa nije predviđena!
Vlada i dalje nije odlučila hoće li isplatiti regres javnim (i državnim) službenicima! Današnja sjednica Vlade je prošla bez riječi o obvezi isplate regresa.
Vlada i dalje nije odlučila hoće li isplatiti regres javnim (i državnim) službenicima!Današnja sjednica Vlade je prošla bez riječi o obvezi isplate regresa.

Ministar Marić: Isplata regresa nije predviđena!

Vlada i dalje nije odlučila hoće li isplatiti regres javnim (i državnim) službenicima!

Današnja sjednica Vlade je prošla bez riječi o obvezi isplate regresa. Jedino što je sigurno da regres moramo dobiti, no pitanje je kada i kako? Jučer je to potvrdio i Ministar financija Zdravko Marić. 

No očito je da se Vlada ponaša kao da taj “račun” ne postoji i da čekaju tek opomenu ili tužbu da bi ozbiljno shvatili svoje obveze za koje su znali od kad su došli na vlast. Možda nestrpljivi javni službenici, koji su odlučili već danas podići tužbu protiv države i tako doći do svojih zakonom zajamčenih prava, ubrzaju proces i odluke Vlade.

Ponovimo. Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu,  mora u 2016. godini biti isplaćena naknada za regres. Ugovoreni iznos je 1250 kn. Zakon o uskrati, prema kojem nam je uskraćen regres u 2014. i 2015. godini, prestao je važiti krajem prošle godine, znači nema pravnog osnova za izbjegavanje isplate regresa. Regres, prema kolektivnom ugovoru, mora biti isplaćen sa zadnjim danom mjeseca lipnja.

Nakon što regres nije isplaćen na vrijeme, nema više zapreka za ostvarivanje prava na regres sudskim putem.  Kako je od strane pojedinih školskih sindikata potaknuta predaja zahtjeva za isplatom regresa ravnateljima škola, važno je znati da, sukladno postojećim propisima,  nema razloga za predaju spomenutih zahtjeva.

Pročitajte i ...

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama …

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić

Najava potpisivanja kolektivnih ugovora za zaposlenike u OŠ i SŠ

Na sjednici održanoj u četvrtak, 6. travnja 2017. godine, Vlada je prihvatila nacrte kolektivnih ugovora …