Ministar Marić: Isplata regresa nije predviđena!

  Advertisement

  Vlada i dalje nije odlučila hoće li isplatiti regres javnim (i državnim) službenicima ZA 2016. godinu!

  Hoće li učitelji dobiti regres u 2017.
  Hoće li učitelji dobiti regres u 2017.

  Današnja sjednica Vlade je prošla bez riječi o obvezi isplate regresa. Jedino što je sigurno da regres moramo dobiti, no pitanje je kada i kako? Jučer je to potvrdio i Ministar financija Zdravko Marić. 

  No očito je da se Vlada ponaša kao da taj “račun” ne postoji i da čekaju tek opomenu ili tužbu da bi ozbiljno shvatili svoje obveze za koje su znali od kad su došli na vlast. Možda nestrpljivi javni službenici, koji su odlučili već danas podići tužbu protiv države i tako doći do svojih zakonom zajamčenih prava, ubrzaju proces i odluke Vlade.

  Advertisement

  Ponovimo. Radnicima u javnim službama, a među njima i zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu,  mora u 2016. godini biti isplaćena naknada za regres. Ugovoreni iznos je 1250 kn. Zakon o uskrati, prema kojem nam je uskraćen regres u 2014. i 2015. godini, prestao je važiti krajem prošle godine, znači nema pravnog osnova za izbjegavanje isplate regresa. Regres, prema kolektivnom ugovoru, mora biti isplaćen sa zadnjim danom mjeseca lipnja.

  Advertisement

  Nakon što regres nije isplaćen na vrijeme, nema više zapreka za ostvarivanje prava na regres sudskim putem.  Kako je od strane pojedinih školskih sindikata potaknuta predaja zahtjeva za isplatom regresa ravnateljima škola, važno je znati da, sukladno postojećim propisima,  nema razloga za predaju spomenutih zahtjeva.

  Advertisement