Ništa od štrajka! Pomirili se sindikati i Vlada, plaće javnih službi rast će pet posto!

POSTUPAK mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. nastavljen je jutros u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a ministar Pavić nakon sastanka kazao je da su sindikati prihvatili ponudu vlade.

“Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1.1. 2019. godine, 2 posto od 1.9. 2019.”, rekao je ministar Pavić nakon sastanka sa sindikatima.

Plaće javnih službi rast će pet posto

Kalkulator porasta plaće od 1.1.2019.

“Drago mi je da smo uspjeli iznaći dodatnih 150 milijuna kuna”, dodao je, prenosi N1.

“Vlada je izašla maksimalno sa svoje strane, zahtjevi sindikata su bili puno veći, ovo je maksimum koji smo mogli dati u ovom trenutku. Zadovoljstvo je što smo uspješno završili proces mirenja. Vlada će izdvojiti dodatnih 150 milijuna kuna uštedama u resorima”, rekao je Pavić i otkrio da će se poslijepodne sastati s predstavnicima sindikata državnih službi kojima će ponuditi isto što i sindikatima javnih službi.

Odluka nije bila jedinstvena

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da će se pristupiti potpisivanju dodatka na Temeljni kolektivni ugovor. 

Osam sindikata time prekida sve štrajkaške aktivnosti. Pritom Sindikat obrazovanja nije zadovoljan, sindikati u zdravstvu su suglasni.

‘Uvijek je netko zadovoljan, netko nije zadovoljan. Naša tijela su preuzela odgovornosti donijela takvu odluku’, dodao je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma. ‘Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu’, poručila je