Novi ministar obrazovanja Šustar: Obrazovna reforma sigurno se nastavlja prema planu

Novoimenovani ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar potvrdio je u subotu da će se nastaviti svi dobri programi pa tako i kurikularna reforma, i dodao da se moraju uvažiti i svi komentari koji će dodatno poboljšati taj dokument (Obrazovna reforma sigurno se nastavlja).

U smjernicama nove vlade koje su u petak predstavljene u Saboru, bilo je, naime, navedeno da će se "zaustaviti pokrenuti proces trenutačne kurikularne reforme; napraviti reviziju strategije i korekciju nedostataka na temelju detaljne analize", a Šustar je novinarima danas nakon radnog sastanka nove Vlade, održanog u Banskim dvorima, kazao kako je "očito došlo do nesporazuma".

"Važno je naglasiti da smo mi jedna država, postoji kontinuitet i svi dobri programi naravno da se nastavljaju", rekao je.

Obrazovna reforma sigurno se nastavlja

Istaknuo je da se reforma "sigurno nastavlja prema planu", no, ako bude korisnih komentara koji će poboljšati taj dokument, "svakako ćemo razgovarati".

Ministar Šustar najavio je da će se sastati sa svim stranama te da će se nastaviti "sve što je dobro i u korist naše države".

Na pitanje novinara kako je došlo do pogreške pa je u smjernicama navedeno da se kurikularna reforma zaustavlja, Šustar je dogovorio kako je, uzevši u obziri cijeli proces sastavljanja nove vlade, "razumljivo da se neke stvari potkradu".

No, istaknuo je, "važno je da ono što je bitno ide dalje" i da je "taj kontinuitet na zdravim osnovama". Ključna je poruka, smatra, da se dobri programi nastavljaju.

Osobito važnim drži da je za dokument strategije odgoja i obrazovanja na kojemu se temelji kurikularna reforma, kvalitetne smjernice dala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

"Mi smo jedna država i na tim osnovama mi nastavljamo dalje", istaknuo je ministar Šustar.

Prvi je korak, o kojemu se razgovaralo na današnjem sastanku u vladi, dobar i jasan uvid u stanje proračuna, na čemu će se graditi sve ostalo, dodao je.

Kada je riječ o devetogodišnjoj osnovnoj školi i ukidanju općeg uspjeha na kraju školske godine koji su predviđeni kurikulumom, te informatici kao glavnom predmetu, Šustar ističe da će se o svemu razgovarati.

Ti su prijedlozi "na tragu preporuka Europske unije, a sve što nas približava tim dobrim europskim standardima je u interesu hrvatske države", zaključio je.

Recent Posts

Zaposlenici škola dobivaju presude protiv države: Moraju im se isplatiti zaostaci jer nisu dobili obećano povećanje plaće

Još 2006. godine sindikati javnih i državnih službi sklopili su sporazum s Vladom na čijem je čelu bio Ivo Sanader,…

31. siječnja 2020.

Datum isplate plaće za siječanj 2020. i NOVI kalkulator plaće s povećanom osnovicom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

31. siječnja 2020.

Datum isplate i kalkulator plaće za prosinac 2019. s povećanim koeficijentom!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

3. siječnja 2020.

NOVI kalkulator plaće s projekcijama povećanja u 2020. i 2021. godini

Vlada i sindikati dogovorili su 3% povećanja koeficijenta 1. prosinca ove godine, te još 1% od 1. lipnja 2020. Dodatnih…

4. prosinca 2019.

Vremenik natjecanja i smotri u školskoj godini 2019./2020.

Agencija za odgoj i obrazovanje objavljuje vremenik za provedbu natjecanja i smotri učenika/ca osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj…

4. prosinca 2019.

Datum isplate plaće za studeni 2019. godine! Isplata dara za dijete i božićnice u prosincu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je odobrilo sredstva za isplatu plaće zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova za mjesec…

3. prosinca 2019.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.

Više informacija