Naslovnica Upisi u srednju školu Očekuje se početak kolektivnih pregovora za javne službenike

Očekuje se početak kolektivnih pregovora za javne službenike

Očekivalo se da će (kako je bilo i najavljivano) u siječnju sindikati javnih službi početi pregovore s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru no tek na prošlotjedoj sjednici Vlada RH je imenovala svoje pregovarače za Temeljni kolektivni ugovor. Sva su tri kolektivna ugovora istekla još 12. prosinca i radnici u školama ugovorena prava ostvaruju zbog tromjesečne produžene prijave.

Sindikat Preporod status reprezentativnog sindikata javnim sluzbama osnovnom i srednjem skolstvu
Sindikat Preporod ima status reprezentativnog sindikata za pregovore

Najveća zapreka početku pregovora je kašnjenje (više od pola godine godine) rješenja o reprezentativnost (predstavnici kojih sindikata imaju pravo sudjelovati u pregovaračkim odborima). Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti je nakon prebrojavanja članstva provedenog u lipnju i provjere prikupljenih podataka, provedenog od strane Inspekcije rada u studenom, Sindikatu Preporod dodijelilo status reprezentativnog sindikata u javnim službama, osnovnom i srednjem školstvu.

Preporod je tako postao prvi školski sindikat koji će pregovarati za Temeljni kolektivni ugovor, osnovnoškolski i srednjoškolski kolektivni ugovor.

Najveći izazov pred pregovaračima je riješiti pitanje sporazuma o šestpostotnom povećanju osnovice za plaće prestao je važiti u prosincu prošle godine. Do posljednjeg dana pregovarači Vlade i sindikata dogovarali su na koji će način provesti njegove odredbe, da bi u zadnji čas propao dogovor koji je već bio na pomolu.

Zaposlenima u javnim službama preostaju sudske tužbe po osnovi tog sporazuma. Sindikati zasad još ne ohrabruju na tužbe, ta im mogućnost ostaje za prigodno zveckanje u nadolazećim pregovorima koji će biti sve samo ne mirni.

Učitelji u zemlji čudesa
Učitelji u zemlji čudesa

Podsjetimo: Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama („Narodne novine“, broj 141/2012, 150/2013 i 153/2013, dalje: TKU), kojim se utvrđuju prava i obveze zaposlenih u javnim službama bio je sklopljen dana 12. prosinca 2012. godine, te je bio na snazi do 12. prosinca 2016. godine, nakon čega je uslijedilo razdoblje produžene primjene sukladno odredbi članka 199. Zakona o radu („Narodne novine“, broj 93/2014).

S obzirom da su TKU-om za zaposlene u javnim službama ugovorena različita materijalna i nematerijalna prava ocijenjeno je potrebnim, u okviru mehanizma socijalnoga dijaloga, pokrenuti kolektivno pregovaranje o tim pravima, jer i nadalje postoje osobito važni razlozi koji zbog zaštite i očuvanja položaja zaposlenih u javnim službama, opravdavaju sklapanje kolektivnog ugovora. 

 

Nakon što je Vlada prošli tjedan imenovala svoje pregovarače za Temeljni kolektivni ugovor, očekuje se početak kolektivnih pregovora. Podsjetimo, sva su tri kolektivna ugovora istekla još 12. prosinca i radnici u školama ugovorena prava ostvaruju zbog tromjesečne produžene prijave.

[wpdm_package id=’3564′]

[ads1]