Home Srednja škola Odabrano pet e-Škole Regionalnih obrazovnih centara

Odabrano pet e-Škole Regionalnih obrazovnih centara

Odabrano pet e-Škole Regionalnih obrazovnih centara (ROC)

Na temelju Poziva za iskaz interesa za osnivanje Regionalnih obrazovnih centara u sklopu projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” koji je u siječnju 2016. godine objavila Hrvatska akademska i istraživačka mreža- CARNet, od 72 prijavljene, odabrano je sljedećih pet škola za buduće lokacije ROC-ova:

  1. Moderna učionica za 21. stoljeće, e-škole škola obrazovanje, projekt
    Moderna učionica za 21. stoljeće

    Obrtna tehnička škola Split

  2. Osnovna škola Franje Krežme Osijek
  3. Osnovna škola Gornja Vežica Rijeka
  4. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb
  5. Prva gimnazija Varaždin

U sklopu navedenih Regionalnih obrazovnih centara, čije se otvaranje očekuje u listopadu ove godine, provodit će se sustavna edukacija odgojno-obrazovnih i administrativnih djelatnika koja će doprinijeti jačanju njihove digitalne kompetencije.

Osim toga, ROC-ovi će služiti i za druge vrste edukacija/programa organiziranih od strane agencija/organizacija nadležnih za poticanje razvoja i podršku odgojno-obrazovnom sustavu u RH, ali i za edukacije/programe organizirane od strane lokalne zajednice (npr. za nezaposlene, doškolovanja, prekvalifikacije i sl.).

Važno je istaknuti kako je nedavno započeo projekt, odnosno počela je edukacija ravnateljima osnovnih i srednjih škola nad kojima osnivačka prava ima Varaždinska županija, te voditeljima Centara izvrsnosti pod nazivom „E-učenje“, a kojeg provodi Fakultet organizacije i informatike Varaždin. Radi se o projektu na kojem polaznici dobivaju korisna znanja o oblicima e-učenja, samim prednostima i nedostacima e-učenja, o korisnostima učenja te o uvođenju e-učenja u nastavni proces.

Uskoro će u školama biti uređena posebna učionica koja će biti adekvatno opremljena za održavanje edukacije te će biti dodatno uređena i opremljena namještajem i popratnom opremom. U učionici će također biti 30 prijenosnih računala i 30 tableta, zatim predavačko računalo s kamerom i zvučnicima, ekranom s funkcijom dodira, videokonferencijskim sustavom te sustavom za upravljanje nastavom te kolicima za pohranu i punjenje tableta. Osim infrastrukturnih radova i nabave opreme predviđeno je potpuno uređenje ROC-a koje uključuje i uređivanje podova i zidova, postavljanje zastora i rasvjete te nabavu namještaja. CARNET će za potrebe edukacije prostor koristiti maksimalno 50 % radnog vremena, dok se ostatak vremena taj prostor može koristiti za redovnu nastavu  te organizaciju ostalih školskih aktivnosti.