Pitanje prijevoza učitelja i dalje bez rješenja!

Danas (25.4.2018.) je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan sastanak predstavnika Vlade RH i sindikata javnih službi.

Što su učitelji dobili u novim kolektivnim ugovorima?
Što su učitelji dobili u novim kolektivnim ugovorima?

Iako se vjerovalo da će današnji sastanak bar približiti stavove Sindikata i Vlade to se nije dogodilo. Sindikati su predložili rješenje problema (nastalog samovoljnim tumačenjem članka 66. Temeljnog kolektivnog ugovora pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja zaduženog za financije, Stipe Mamića) u obliku vjerodostojnog tumačenja odredbe TKU-a kojim bi se definiralo da je iznos od 1,00 kn po km, neto iznos.

[better-ads type=”banner” banner=”5223″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”0″][/better-ads]


Prijevoz učitelja i dalje bez rješenja!

Vlada je spremna priznati ono što je potpisano, tj. pravo na 1 kunu po kilometru, u slučaju izostanka organiziranog javnog prijevoz koji omogućava redovit dolazak na posao i odlazak s posla, ako sindikati pristanu da se 1 kn/km isplaćuje u bruto, a ne u neto iznosu.

To prevedeno znači da će vam država od te kune uzeti (naplatiti doprinose i porez na taj iznos) nazad više od 25% od te kune. Pa je iznos prijevoza i manji nego je bio prije novog TKU (bio je 75 lipa po km)!

Nacrt Odluke o pocetku i zavrsetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora ucenika osnovnih i srednjih skola za skolsku godinu 2018.2019.
Nacrt Odluke o početku i završetku školske godine 2018./2019.

Dok sindikati žele vjerodostojno tumačenje odredbe TKU-a, Vlada želi izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora „razmontirati“ cijeli članak 66. U slučaju pokretanja izmjena i dopuna, predstavnici Vlade ne skrivaju namjeru da se otvore i neka druga pitanja za koja smatraju da nisu dobro riješena.

U nemogućnosti dogovora sindikati su inzistirali da Povjerenstvo za tumačenje TKU-a počne raditi i tumačiti pristigle upite zaposlenika u skladu s potpisanim TKU-om.

[better-ads type=”banner” banner=”5219″ campaign=”none” count=”2″ columns=”1″ orderby=”rand” order=”ASC” align=”center” show-caption=”0″][/better-ads]

Dogovoren je sastanak Povjerenstva za četvrtak, 3. svibnja.

Kategorije Nekategorizirano