Naslovnica Upis u srednje škole 2019/2020 godine Koji predmeti su potrebni za upis u četverogodišnje škole?

Koji predmeti su potrebni za upis u četverogodišnje škole?

Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju
Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju

Ocjene kojih predmeta su potrebne za upis je često pitanje osmaša. Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole , a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi.
Za programe koji se provode na jeziku i pismu nacionalnih manjina to je, u pravilu, nastavni predmet iz jezika nacionalne manjine (materinski jezik).


Predmeti koji su potrebni za upis u srednje škole

Popis predmeta posebno važnih za upis (ocjene iz 7. i 8. razreda)

Računanje bodova za srednju 2018 za upis u prvi razred srednje škole
Računanje bodova za srednju za upis u prvi razred srednje škole 2018. godine

Za gimnazije će se, osim prosjeka ocjena od petog do osmog razreda bodovati i tri obvezna predmeta, te će se bodovati uglavnom biologija, povijest i geografija, za klasične latinski jezik, a za prirodoslovno-matematičke biologija, kemija i fizika.

Dodatne bodove učenicima će donijeti sudjelovanje na državnom natjecanju. Prednost pri upisu, uz uvjet da prijeđu potreban bodovni prag te uz odgovarajuće dokumente, imaju i djeca sa zdravstvenim teškoćama te oni koji žive u teškim ekonomskim, socijalnim i odgojnim uvjetima. A koliko koje mjesto donosi bodova možete vidjeti u našem KALKULATORU!