Naslovnica Upisi u srednju školu Pregovori oko novog TKU-a za javne službe bez pomaka s početne točke...

Pregovori oko novog TKU-a za javne službe bez pomaka s početne točke – Protokola

Završio je još jedan krug pregovora sindikata javnih službi s predstavnicima Vlade o novom temeljnom kolektivnom ugovoru. Očekivalo se potpisivanje protokola, no to bi se trebalo dogoditi tek u petak, za kada je dogovoren novi sastanak.

Još nije dogovoren ni Protokol!

Pregovori poceli dogovorom oko datuma sljedeceg sastanka
Pregovori poceli dogovorom oko datuma sljedeceg sastanka

Sindikati predlažu da se sadašnji temeljni ugovor produlji za tri mjeseca kako bi dobili još vremena za pregovore. Iako je prije sastanka ministar Ćorić rekao da je taj prijedlog nepotreban, poslije je izjavio da će ga ipak razmotriti. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić uoči sastanka je izrazila vjeru u zajedničko postizanje rješenja i dodala da to i jest cilj pregovora.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako očekuje da potpišu protokol o pregovorima i krenu pregovarati. Što prije, to bolje jer se, kako je rekao, već poprilično kasni.

“Dogovorili smo sljedeći sastanak u petak u 15 sati. Razgovarali smo o prijedlozima sindikata kako prebroditi ovaj cajtnot. Uputili smo prijedlog ministru da sklopimo kratkoročni Temeljni kolektivni ugovor sadržajno isti ovom. Predložili smo Vladi da otvori pregovore za granske kolektivne ugovore koji ističu te da za njih sklopimo kratkoročne kolektivne ugovore kako bi se mogli sklapati nakon sklapanja Temeljnog kolektivnog ugovora”, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade.

[ads1]

Štrajk na čekanju

Počinju pregovori za Temeljni kolektivni ugovor u javnim službama 2017
O čemu se sve pregovora: Temeljni kolektivni ugovor u javnim službama 2017.

Štrajka zasad neće biti, a Mihalinec kaže da u su ovom trenutku skloni pričekati odluke Vlade jer smatraju da je bolje ući u pregovore u nekonfliktnoj situaciji.

“Protokol nije potpisan. Razmijenili smo stajališta o tome i sigurno ćemo ga potpisati u petak. Sljedeći sastanak je Ministarstvu rada”, objasnio je Mihalinec.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuo je kako od današnjeg sastanka prije svega očekuje promjenu percepcije, jer, kako je rekao, ovo nisu samo pregovori za školstvo nego za javni sektor. Prema njegovu mišljenju, protokol o pregovorima je alat za kupovanje vremena, poželjan je, ali nije nužan. “Naš je stav vrlo jasan- ako se ne možemo brzo dogovoriti o protokolu, ne treba gubiti vrijeme pregovarajući o njemu”, naglasio je Babić.

[ads1]

Inače, ti pregovori oko TKU bi trebali regulirati prava za oko 180 tisuća zaposlenika.