Pregovori za granske kolektivne ugovore u osnovnoj i srednjoj školi

Nakon što su pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službenike završili i prije nego su počeli, te su se Vlada i sindikati dogovorili da sva prava ostaju netaknuta, trebaju početi i pregovori za granske kolektivne ugovore u osnovnoj i srednjoj školi.

Učitelji u zemlji čudesa
Učitelji u zemlji čudesa

Na žalost pregovori za novi TKU su se sveli na prepucavanje sindikata. Većinski sindikati u školstvu ne mogu prihvatiti da je pravo pregovaranja dobio i manjinski sindikat u obrazovanju, Sindikat Preporod. Takvu situaciju je iskoristio ministar rada Čorić, koji se je hladno i smireno postavio, pustio je sindikate da se međusobno napadaju, te je uspio odgoditi pregovaranje i potpisivanje novog TKU-a u za njega puno povoljniji trenutak. Nakon lokalnih izbora i nakon završetka nastavne godine.

Sindikati su uspjeli nemoguće

Sindikati su svoju najbolju kartu, predizborno vrijeme, odbacili. Pregovori s ovom Vladom, u prvom redu s Ministrom Čorićem, do sada su se pokazali jako teškima. Ministar i Vlada ne odstupaju niti koraka. Tako je bilo i oko pregovora u studenom i prosincu 2016. godine, tako je bilo i sada. Pa je teško razumjeti zašto se tako lako odbacio najpovoljniji trenutak za pregovaranje. Svaka vlast želi u predizborno vrijeme stabilnost i mir, te samo dobre i pozitivne vijesti.

Povećanje osnovice i dug za 2016. godinu

[ads1]

kalkulatoru Za Vas smo izradili Izračun plaće učitelja za 2017 godinu
Izračun plaće učitelja i nastavnika prema koeficijentu

Pregovori će biti teški i mukotrpni, jer Vlada je proračun isplanirala bez regresa i Božićnice, no kako su popustili i omogućili sindikatima da se hvale s “očuvanjem materijalnih prava”, obećano je da osnovica u kolovozu neće porasti za još 2%. Znakovita je bila rečenica ministra Čorića: “Novac koji odlazi na isplatu materijalnih prava valjalo bi preusmjeriti prema povećanju osnovice.” Što je jasan znak da ova Vlada ne misli u proračunu izdvajati više novca za učitelje, nego će novac tek drukčije raspodijeliti.

No što je tu je. Potpisano je i javni službenici mogu biti sigurnida će dobiti sva materijalna prava kakva su imali i zadnje četiri godine. Ugovor je potpisan do 1. kolovoza 2017. godine, s produženom primjenom do 1.11.2017. Do tada bi trebali opet sjesti za pregovarački stol i dogovoriti dugoročniji i puno bolji TKU.

Većinu učitelja zanima što je sa dugom države prema njima. Na veliku žalost tu nema nikakvog pomaka. Svi sindikati koji su potpisali taj Sporazum više ga ne spominju iako su više puta najavljivali da će tužiti državu zbog neisplate obećanog povećanja osnovice od 6%. Jedino je Sindikat Preporpod (iako on nije jedan od potpisnika Sporazuma) podignuo tužbe. Ili većinski sindikati i Vlada znaju da je taj ugovor ništetan ili  misle da učiteljima nije potrebno to povećanje. Sad je sve na sudovima! 

Pregovori za Granske kolektivne ugovore u osnovnim i srednjim školama

Pregovori za Granske kolektivne ugovore u osnovnim i srednjim školama će započeti u srijedu 15. ožujka 2017. godine.

[ads1]

Sindikati i Vlada su se već dogovorili kako će se sklopiti Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim i  srednjoškolskim ustanovama s vremenom trajanja do 1. rujna 2017. Neće se pregovarati niti o jednom novom pravu, ali zadržat će se sva do sada ugovorena. Obavit će se jedino usklađivanje s odredbama Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu.

Period od prestanka važenja produžene primjene pravnih pravila (13. ožujka 2017.) do potpisivanja Kolektivnog ugovora bit će reguliran kroz prelazne odredbe i sva će prava za taj period biti sačuvana.

Kategorije Nekategorizirano