Naslovnica Kalkulator Izračunaj prosjek svojih ocjena ONLINE!

Izračunaj prosjek svojih ocjena ONLINE!

Aritmetička sredina ili PROSJEK je jedna od središnjih vrijednosti koje se koriste u statistici koji se računa za neki skup brojeva kao kvocijent zbroja članova i broja članova skupa.

kako izračunati prosjek ocjena?
Kako izračunati prosjek ocjena?
Računanje postotka online kalkulator i računanje postotka
Računanje postotka online kalkulator

Ovdje možeš izračunati svoj prosjek ocjena iz nekog predmeta, ali isto tako i opći uspjeh na kraju školske godine. Prosjek se izračuna se tako da zbrojimo sve ocjene iz predmeta i zatim taj zbroj podijelimo s brojem ocjena (odnosno koliko ih ima).

Primjer:

Aritmetička sredina ili prosječna ocjena
Aritmetička sredina ili kalkulator prosječne ocjene

Kako mogu izračunati prosjek ocjena?

Ako iz Matematike imaš sljedeće ocjene: 5, 5, 4, 3, 2, 3, 5, 1, 4.

Znači ima tri PETICE, dvije ČETVORKE, dvije TKOJKE, jednu DVOJKU i jednu JEDINICU. Sve te ocjene treba zbrojiti 5 + 5 + 4 + 3 + 2 + 3 + 5 + 1 + 4 ili kraće zapisano 3*5+2*4+2*3+1*2+1*1 i to je 32. Taj zbroj treba podjeliti s brojem ocjena što je u ovom slučaju 9. 32:9 je približno (zaokruženo da dvije decimale) 3,56. I to je prosjek tvojih ocjena. Ovaj kalkulator to sve čini za tebe. Samo unesi koliko imaš kojih ocjena i kalkulator će izračunati prosjek ocjena.

Aritmetička sredina

Aritmetička sredina ili PROSJEK je jedna od središnjih vrijednosti koje se koriste u statistici koji se računa za neki skup brojeva kao kvocijent zbroja članova i broja članova skupa, u matematičkoj notaciji.