Naslovnica Upisi u srednju školu Rast BDP-a od 2,8% znači vraćanje osnovice na razinu prije krize!

Rast BDP-a od 2,8% znači vraćanje osnovice na razinu prije krize!

BDP je u drugom i trećem kvartalu rastao prosječno 2% (1,2 posto u drugom kvartalu i 2,8 posto u trećem kvartalu). Zbog toga gospodarskog rasta, po odredbama sporazuma između sindikata i Vlade, osnovica koja trenutno iznosi 5108 kuna bruto treba se povećati od 1.1.2016. na 5415 kuna bruto. To “povećanje” je zapravo vraćanje na razinu prije nego što su sindikati potpisali dodatke sporazumima o osnovici za plaće iz 2009., kojima su pristali na smanjenje osnovice za 6 posto, uz uvjet da im se to vrati kad se ostvari značajniji gospodarski rast.

Postoje dva puta, jedan vodi u znanje, drugi u neznanje Prosvjeta
Vladajući su mogli revidirati sporazum zbog “loših gospodarskih pokazatelja”. Zašto to nisu učinili?

Ono što sad svi prešućuju je nesposobnost i nemar vladajućih koji su u bilo kojem trenutku mogli revidirati taj sporazum zbog “loših gospodarskih pokazatelja”! Zašto to nisu učinili? To treba njih pitati, ali sada će svi drvljem i kamenjem po  javnim i državnim službenicima. 

Naravno da će se sad pokušati sve da se taj sporazum ne aktivira. Pritisak na sindikate će sigurno biti velik. No kako će oni reagirati? Hoće li nakon šamara koji su dobili od ove vlade opet popustiti ili zbog svojih interesa ili zbog “općeg mira”?

Danas je teško doći do nekih izjava sindikalnih čelnika. Jedino se oglasio Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske: “Ako smo mi mogli prihvatiti i provesti sporazume kojima su našim članovima smanjivani osnovica, razni dodaci i materijalna prava, očekujemo da i poslodavac ispuni svoj dio sporazuma”, rekao je Bris Pleša Hini.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec napominje da je sporazum koji su potpisali s Vladom neraskidiv jer nisu propisani uvjeti pod kojima bi ga jedna od strana mogla raskinuti.

“Očekujemo da Vlada ispoštuje potpisano, u protivnom ćemo je na to natjerati sudskim putem”, kaže Mihalinec dodajući kako je situacija pravno sasvim jasna, pa sindikati ne moraju ni posezati za štrajkom kako bi osigurali provedbu sporazuma.

Donosimo i Sporazum i dodatak tom sporazumu iz 2011. godine.

Vraćanje osnovice na razinu prije krize:

Sporazum o osnoviciDodatak sporazumu o osnovici iz 2011.