Home Srednja škola S novom nastavnom godinom i novi pravilnik o pedagoškim mjerama

S novom nastavnom godinom i novi pravilnik o pedagoškim mjerama

U izradi je novi Pravilnik o pedagoškim mjerama na temelju novoga Zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju koji je stupio na snagu početkom godine. Dosad su te mjere bile propisane uglavnom školskim statutima i razlikovale su se od škole do škole, a novim je zakonom kriterije propisuje ministar

Od jeseni i nove školske godine više se neće moći dogoditi da u jednoj školi učenik dobije opomenu jer je s nastave neopravdano izostao 15 sati, a da u drugoj školi za isti izostanak dobije ukor. Da u jednoj za alkoholizam, sukobe ili psovanja nastavnika zasluži samo ukor, a drugdje najteže mjere poput preseljenja u drugu osnovnu školu, odnosno da bude isključen iz škole ako je srednjoškolac.

Različita i neujednačena praksa u izricanju pedagoških mjera trebala bi, najavljuju iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, postati prošlost nakon što svjetlo dana ugleda pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, čiji prijedlog upravo dovršava radna skupina. Tijekom lipnja prijedlog ujednačenog pravilnika koji bi vrijedio za sve škole u zemlji bit će upućen u javnu raspravu, a primjena se očekuje od jeseni.

Zakonom su mjere točno propisane i tu nema puno prostora za izmjene, ali pravilnikom bi trebalo preciznije donjeti kriterije za izricanje tih mjera. Dakle, da za istu ili približno istu težinu prekršaja i ponašanja učenicima u svim školama trebaju biti izrečene iste mjere.

Iako još nisu poznati detalji o tome za što će sve ubuduće učenici biti kažnjeni ukorom, isključenjem i slično, sigurni smo da će opet većina tih mjera biti u nastojanju da se učenici, koji konstantno krše zakone i pravilnike, te otežavaju održavanje nastave i onemogućuju svim učenicima pravo na obrazovanje. Za naslutiti je kako će se nastojati što duže zadržati takve učenike unutar sustava. Podsjetimo, novim zakonom određeno je da se najteže mjere, u osnovnim školama to su strogi ukor i preseljenje u drugu školu, a u srednjima opomena pred isključenje s pravom polaganja razrednog ispita, prenose, odnosno vrijede do kraja te razine obrazovanja.

Zašto svi štite nasilje u školi? Pedagoške mjere
Zašto odgovorni štite nasilje u školi?

Prema nekim informacijama novim pravilnikom izricanje nekih mjera moglo bi se ublažiti, pa se razmišlja o tome da se za ponašanja poput šaranja ili uništavanja školske imovine odmah ne izriču pedagoške mjere. Takvim načinom šaljemo svim učenicima krivu sliku o odgovornosti i odgovornom ponašanju prema školskoj imovini.

Na veliku žalost nas, obrazovnih radnika, nitko ne želi čuti naše mišljenje. Kao da mi želimo samo kažnjavati učenike, a mi smo ti koji te učenike želimo poučiti i naučiti. Mi smo svaki dan s učenicima i s njima provodimo većinu vremena, a nama se stalno prebacuje da stalno radimo na štetu učenika. Da ih samo želimo izbaciti ili udaljiti iz škole.
Sve što želimo je da radimo bez da netko od djece (koja su u velikoj manjini) uništavaju školsku imovinu, tuku se, prijete, ne dopuštaju normalno održavanje nastavnog sata, te se takvim učenicima stalno ide u korist, štiti ih se od bilo kakve odgovornosti. Takvi učenici često zlorabe sustav koji ih štiti od bilo kakvih sankcija za takvo ponašanje. Na veliku žalost nitko ne štiti učenike koji žele učiti i raditi.