Sindikati i MZOS – protiv učitelja

Mnogi se pitaju čemu danas služe sindikati?

Mnogi se pitaju čemu danas služe sindikati, bore li se doista za radnička prava ili sindikalni čelnici misle isključivo na svoje beneficije,je li njihova borba časna i jesu li svjesni realnog stanja u školama? Članovi sindikata najčešće prigovaraju kako sindikati ne čine dovoljno za njih. U prilog toj činjenici i pišem ovaj tekst jer zadnji slučaj je to i zorno prikazao.

Više ne mogu biti samo učitelj, odavno moram biti i tajnik zbog ogromne papirologije, ali moram biti i pravnik. Na veliku žalost većina zakon je pisana da ih svatko može tumačiti na razna načine, kako kome odgovara. Pa više nije dovoljno čitati samo zakone, pravilnike i kolektivne ugovore, nego treba čitati i tumačenja istih!

temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike
Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike

Tako sam došao “u napast” čitati tumačenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i to posebno članak koji piše o prijevozu zaposlenika. Članak 67. I što sam mogao pročitati, da je meni, kao i većini mog kolektiva krivo (naravno na našu štetu) isplaćivana naknada za prijevoz! Naime radimo u jednom selu koje organiziran prijevoz do grada u kojemu većina učitelja ima prebivalište. Taj prijevoz nikome od nas ne omogućava redovan dolazak i odlazak sa posla je prometuje samo četiri puta dnevno. Kako nam je tajnica i ravnateljica pri promjeni kolektivnog ugovora rekla da više nemamo pravo na cijenu mjesečne karte, jer međumjesni javni prijevoz NE POSTOJI! Kako nismo pravnici nismo ni provjeravali što znači ne postoji, a postoji, samo nam ne omogućuje redovan dolazak na posao. A u tumačenju TKU-a piše:

“U slučaju kada je temeljem članka 67. stavka 18. TKU-a međumjesni javni prijevoz organiziran na način da radniku ne omogućava redoviti dolazak na posao i povratak s posla, radnik ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene godišnje, odnosno mjesečne karte onog prijevoznika koja je najpovoljnija za poslodavca. Obveza radnika je dokazati da međumjesni javni prijevoz ne omogućava redovit dolazak na posao i povratak s posla, a obveza poslodavca je utvrditi cijenu najpovoljnije prijevozne karte.”


Tumačenje broj 3/67 od 6. veljače 2013.

U slučaju kada je temeljem članka 67. stavka 18. TKU-a međumjesni javni prijevoz organiziran na način da radniku ne omogućava redoviti dolazak na posao i povratak s posla, radnik ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene godišnje, odnosno mjesečne karte onog prijevoznika koja je najpovoljnija za poslodavca. Obveza radnika je dokazati da međumjesni javni prijevoz ne omogućava redovit dolazak na posao i povratak s posla, a obveza poslodavca je utvrditi cijenu najpovoljnije prijevozne karte.

Tumačenje broj 13/67 od 27. veljače 2013. je izmijenjeno i dopunjeno 17. travnja 2013. te glasi:
U slučaju kada je temeljem članka 67. stavka 18. TKU-a međumjesni javni prijevoz organiziran na način da radniku ne omogućava redoviti dolazak na posao i povratak s posla, radnik ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene godišnje, odnosno mjesečne karte onog prijevoznika koja je najpovoljnija za poslodavca. Obveza radnika je dokazati da međumjesni javni prijevoz ne omogućava redovit dolazak na posao i povratak s posla, a obveza poslodavca je utvrditi cijenu najpovoljnije prijevozne karte.


U nevjerici sam više puta čitao, da provjerim jesam li dobro razumio. Naravno da jesam, sve lijepo piše. Imamo pravo na cijenu mjesečne, odnosno godišnje karte. Kako to nitko do sada nije vidio, pročitao, protumačio? Što rade pravnici u školama, pravnici u sindikatu. Naravno ja pošaljem upit sindikatu, a odgovor me uvjerio u ono što sam i pretpostavljao. Sindikati i MZOS ne mare za učitelje, iako znaju za nešto što dijelu učitelja može vratiti uzeta prava, oni i dalje šute o tome! Da, sindikati ZNAJU da imamo pravo na takvu naknadu prijevoza (citat iz maila s pravnicom sindikata):

“Sukladno gore navedenom (misli se na tumačenja 13/67) vi ostvarujete pravo na naknadu troškova prijevoza u visini cijene godišnje, odnosno mjesečne karte onog prijevoznika koja je najpovoljnija za poslodavca, ali utjecaja ima i činjenica što ste potpisali na početku godine , da li čete koristiti osobni automobil i da li ste Vi osobno tražili plaćanje po 0,75.

Ako se ne radi o ovom slučaju onda ostvarujete pravo na povrat troškova od 17. travnja 2013. G. Ovo pravo ostvarujete na način da se poslodavcu obratite pismenim putem i zahtijevate isplatu razlike troškova. U praksi , i u razgovoru sa MZOŠ- om sam saznala da im je izmijenjeno tumačenje TKU-a stvorilo probleme i da u pravilu ne odobravaju isplatu razlike unazad ( mada na to imate pravo)…”

Što rade sindikati, zašto ih plaćati. Škola prosvjeta učitelji, SHU, preporod
Što rade sindikati?

Naravno da sam pitao sindikalnog povjerenika u našoj školi, a on o tome ne zna ništa. Niti u susjednim školama. Pa zar takvu informaciju ne bi trebali javiti svim povjerenicima. Zar ne bi se trebali boriti za prava učitelja!? Što znači “Ministarstvu tumačenje stvorilo probleme”? Ministarstvu obrazovanja ne odgovara da učitelji imaju veća primanja pa sad šute da nitko ne sazna, pa zar oni nisu ministarstvo obrazovanja i trebaju se boriti za što bolji standard učitelja!? A zašto sindikati šute!? Kakve je to njima probleme stvorilo?

I što preostaje učitelju? Ispisati se iz sindikata, uzeti zakone u svoje ruke i boriti se za sebe! Jer očito oni koji bi se trebali brinuti za učitelja su već odavno dignuli ruke! Zbog recesije se štedi tamo gdje bi najmanje trebalo! U prosvjeti! Učitelji su potplaćeni i srezana su im sva moguća materijalna prava, nametnuto brdo papirologije, a tko se bori za njih? NITKO! Oni koji su najviše trebali misliti na učitelje, MZOS i Sindikati, ni prstom da maknu. I jednima i drugima odgovara da se više nema što smanjivati, a učitelji šute! DA! Zbornice šute, pa izgleda idilično. Za prijevoz nitko više ni ne pita? Dajte što date i dobro je… Bitno da imamo posao. To što učitelji imaju najnižu plaću u javnim službama uz najveći prosjek kvalifikacija, to nikoga ne brine. A što rade sindikati? NIŠTA!!!

Možda vam se i ...

Objavi komentar

Your email address will not be published.