Naslovnica Upisi u srednju školu Sindikati i Vlada četiri sata pregovarali.

Sindikati i Vlada četiri sata pregovarali.

Božićnica mora biti isplaćena
Božićnica mora biti isplaćena

Pregovori predstavnika Vlade i sindikata o povećanju osnovice plaća u javnim službama za 6% prema sporazumu vezano uz rast BDP-a danas su nastavljeni. Vlada je zadnij put postavila pitanje o pravnoj valjanosti sporazuma potpisanog 2009. za koji sindikati tvrde da nije upitan jer su ga priznale sve vlade do sada. Danas je na novinarski upit Mihalinec kazao kako preispitivanje pravne valjanosti sporazuma još nije riješeno jer, kako je rekao, Vladina strana “još nije uspjela konzultirati sve stručnjake radnog prava u Hrvatskoj, a kada će to učiniti, vjerojatno će imati stav”.

Sindikati i Vlada četiri sata pregovarali.

Vlada je iznijela svoju ponudu rješenja i ona je za nas u svakom slučaju neprihvatljiva, izvijestio je u utorak navečer koordinator sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec nakon četverosatnih pregovora s Vladinim timom u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske je najavio da će Vladinu ponudu prenijeti članstvu i u srijedu na konferenciji za novinare iznijeti više pojedinosti.

Upitan o budućim koracima, Mihalinec je najavio da će sindikati sigurno imati kontraponudu i zajednički djelovati dalje. Prema Sporazumu iz 2009. Vlada se obavezala na povećanje osnovice plaća  za 6 posto bude li BDP rastao za više od 2 posto uzastopna dva tromjesječja.

Sva ostala pitanja (Božićnica za 2016., kolektivni ugovori, neisplata ispravnih dnevnica, jubilarne nagrade iz 2013.) još nisu ni stavljena na stol. Previše je otvorenih pitanja koja se ne rješavaju. Hoće li i kad Vlada shvatiti kakvo je stanje u prosvjeti i obrazovanju!?