Home Uncategorized Staljinovo pismo nastavniku: “Budite stroži!”

Staljinovo pismo nastavniku: “Budite stroži!”

Staljinov sin, Vasilije, je išao u običnu školu, kao i druga djeca. Razlika je bila u tome što su svi znali tko je on i čiji je sin pa je i odnos prema njemu bio drugačiji. Ali kada je Vasilije počeo iskorištavati svoje “povlasti” njegov nastavnik se požalio Staljinu. Tadašnji predsjednik SSSR mu je sa malim zakašnjenjem odgovorio.

Staljinovo pismo nastavniku:

„Nastavniku, drugu Martišinu.

Dobio sam Vaše pismo o izgredima Vasilija Staljina. Hvala na pismu. Odgovaram sa velikim zakašnjenjem zbog prezauzetosti poslom. Molim Vas, izvinite.

Vasilij je razmažen dječak osrednjih sposobnosti, neznalica koja nije uvijek u pravu, koja voli da ucjenjuje slabe “vođe”. On je često dripac slabe, točnije − neorganizirane volje. Razmazili su ga mnogi “kumovi” uz isticanje da je on “Staljinov sin”. Sretan sam što se u Vama našao makar jedan nastavnik, dostojan poštovanja, koji se prema Vasiliju odnosi kao prema svima i od klipana zahtjeva da se podredi školskom sustavu.

Vasilija kvare direktori, koje ste spomenuli, ljudi-krpe kojima nije mjesto u školi. A to što drznik Vasilij još nije upropašten, to je zbog toga što u našoj zemlji još postoje nastavnici koji ne dozvoljavaju da razmaženi vladarov sin propadne.

Moj Vam je savjet: neka vaši zahtjevi prema Vasiliju budu stroži i ne plašite se lažnih ucjena i prijetnji razmaženka da će “izvršiti samoubojstvo”. U tome ćete imati moju podršku.

Nažalost, nemam mogućnosti da se osobno borim sa Vasilijem. Ali obećavam Vam da ću ga s vremena na vrijeme “zgrabiti za šiju”.

Pozdrav!

J. STALjIN
8. VI ’38.”