Što je eTwinning?

  Mislim da je eTwinning, još uvijek, velikom dijelu učitelja velika nepoznanica. No taj projekt tijekom 2015. godine slavi desetu godišnjicu. eTwinning je pokrenut u siječnju 2005. na inicijativu Europske komisije. Cilj osnivanja eTwinninga bio je ohrabriti škole u Europi da postanu partneri u projektima, koristeći različite oblike IKT. Nakon 10 godina, eTwinning je postao najveća online zajednica škola u Europi, s više od 280 000 registriranih djelatnika iz 130 000 vrtića i škola.

  Učitelji iz svih zemalja sudionica mogu se prijaviti i koristiti eTwinning online alate (Portal i Radnu površinu) kako bi se međusobno pronalazili, susretali u virtualnom okruženju, razmjenjivali ideje i zadatke, okupljali u Skupinama, zajedno učili na Događajima za učenje i surađivali na zajedničkim online projektima.

  Najveće prednosti eTwinninga su:

  Fleksibilnost – sami određujete tempo koji vam odgovara. Nakon što se registrirate niste obavezni odmah započeti projekt. Pogledajte što drugi rade, razmislite kakva bi suradnja odgovarala kurikulumu, pitajte učenike koje su njihove želje u vezi međunarodne suradnje.
  Kada ste spremni, osmislite projekt, pronađite partnera i započnite s aktivnostima u razredu.

  Jednostavnost – za prijavu na portal nema papirologije. Prijava traje par minuta, isto kao i registracija projekta. Portal vam nudi različite alate koji vam olakšavaju i omogućavaju provedbu projekta. Kada započnete projekt, otvara vam se mogućnost korištenja „Twin space-a” – platforme koja nudi prostor za razmjenu dokumenata, fotografija, uradaka vaših učenika, brbljaonice za vas i vaše učenike, mogućnost vođenja bloga projekta itd.

  Sigurnost – eTwinning je sigurno i provjereno on-line okružje za vas i vaše učenike. Agencija za mobilnost i programe Europske Unije (vaša nacionalna služba za podršku) provjerava jesu li korisnici zaista nastavnici, pedagoški djelatnici ili nenastavno osoblje u ustanovama u kojima su naveli da su zaposleni.

  Portal eTwinning (www.etwinning.net) je glavno mjesto suradnje i susreta u sklopu ove aktivnosti. Dostupan na 26 jezika, portal danas okuplja gotovo 230 277 članova uključenih u više od 5462 projekata diljem Europe. Portal učiteljima pruža online alate za pronalaženje projektnih partnera, za otvaranje novih projekata, razmjenu ideja i primjera dobre prakse te započinjanje suradnje, koristeći razne prilagođene alate dostupne na eTwinning platformi.

  Službena stranica eTwinninga je https://www.etwinning.net/hr/pub/index.htm

  Sve što vas zanima o eTwiningu i česta pitanja korisnika možete pronaći OVDJE!

  eTwinning slavi 10 godina!
  eTwinning slavi 10 godina!

  U eTwinningu sudjeluju države članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Republika Češka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Prekomorski teritoriji i države također mogu sudjelovati. Pravo sudjelovanja imaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Srbija i Turska.