Home Upisi u srednju školu Što su učitelji dobili u novim kolektivnim ugovorima? NIŠTA! Jer su sindikati...

Što su učitelji dobili u novim kolektivnim ugovorima? NIŠTA! Jer su sindikati to i tražili.

Tri prosvjetna sindikata parafirala su kolektivne ugovore za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama kojima se zadržavaju postojeća prava do 2022. godine, a njihovo se potpisivanje očekuje ovaj tjedan, nakon što ih prihvati Vlada i članovi sindikata na referendumima.

Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama 2018. godine

Na našim stranicama možete preuzeti oba parafirana dokumenta i pročitati.

Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama 2018. godine
Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama 2018. godine

Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama
Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama

[wpdm_package id=’5366′]

[wpdm_package id=’5368′]

Pažljivim išćitavanjem mogu se vidjeti tek manje izmjene u oba kolektivna ugovora.

Što su sindikati tvrde da su još tražili, a nisu uspjeli dobiti?:

  • uvećanje osnovice za plaće 4% za sve zaposlenike s 20 i više godina staža
  • dodatak na plaću za poslijediplomske sveučilišne specijaliste
Nacrt Odluke o pocetku i zavrsetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora ucenika osnovnih i srednjih skola za skolsku godinu 2018.2019.
Nacrt Odluke o početku i završetku nastavne godine za školsku godinu 2018.2019.

Što su sindikati pregovorima postigli?

  • naknada za povećanu odgojno – obrazovnu odgovornost za višednevne aktivnosti izvan škole: 50,00 kn neto po danu
  • svi učitelji/nastavnici s 30 godina ukupnog radnog staža, a ne samo radnog staža u obrazovanju, umanjenje norme povećano s 1 sat na 2 sata za izvođenje neposrednog odgojno-obrazovnog rada, a učitelji/nastavnici koji neće koristiti pravo na umanjenje norme, ostvarit će pravo na uvećanje osnovne plaće za 4% (MORAJU SE PISANO OČITOVATI O KORIŠTENJU UMANJENE NORME)

Sve ostalo su kozmetičke promjene. Neke stvari su preciznije definirane, neke malo izmjenjene, ali ništa bitno se ne mijenja za većinu prosvjetnih djelatnika.

Postavlja se pitanje o čemu se pregovaralo nekoliko mjeseci i na čak 19 sastanaka pregovaračkih odbora. Očito su sindikati došli bez pravih zahtjeva, nepripremljeni i gubili energiju i fokus na međusobne tužbe i prepucavanja.

U vrijeme kada je Hrvatska prvi put imala suficit u proračunu, i to 2,75 milijardi kuna, kad se kupuju avioni, sklapaju ugovori o grandioznim i skupim projektima sindikati su pred Vladu došli s zahtjevima da se sva prava zadrže još četiri godine. Znači sve od 2022.!

Što je to naknada za povećanu odgojno – obrazovnu odgovornost za višednevne aktivnosti izvan škole?

Konstituirano zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama
Konstituirano zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

“Zaposlenik koji vodi učenike na višednevne aktivnosti izvan škole, a na koje ga je uputio poslodavac sukladno propisima i aktima Škole, ima pravo na jednokratnu naknadu zbog povećane odgojnoobrazovne odgovornosti za učenike tijekom navedenih aktivnosti i to u iznosu od 50 kuna neto po danu višednevne aktivnosti.”

Što pametno reći o ovoj naknadi? ONA JE SRAMOTNA!

Tko je odlučio da 24-satna odgovornost za razred djece na višednevnoj “aktivnosti” ima cijenu od čak 50 kuna? Tako su valjda i sindikati i Vlada željeli zamijeniti prekovremeni rad (umjesto osmosatnog radnog vremena to je cjelodnevni posao) i često rad vikendom, praznikom ili blagdanom s naknadom od oko 2 kune po satu za petnaest (više/manje) učenika! SAVRŠENO! Ta odgovornost je sigurno tako mala da učitelji ni ne zaslužuju više.

Jedina ispravna stvar bi bila da su platili prekovremene sate za taj odgovoran i stresan posao. Sve ostalo je samo mazanje očiju prosvjetara da se nešto želi pošteno platiti.

Umanjenje radne obveze učitelja

Ovdje su sindikati učinili mali pomak i učiteljima/nastavnicima koji imaju 30 godina radnog staža mogu se, na pisani zahtjev učitelja (“Učitelj je dužan do 15. srpnja tekuće školske godine dostaviti ravnatelju pisanu obavijest o namjeri korištenja prava na umanjenje sati rada u narednoj školskoj godini), umanjiti sati za izvođenje neposrednog odgojno-obrazovnog rada za dva sata tjedno. Do sada su učitelji od 30 do 35 godina imali na pravo na umanjenje satnice za 1 sat. I taj staž je do sad morao biti u prosvjeti.

Upisi u srednju školu 2017./2018.
Upisi u srednju školu 2018./2019.

Ukoliko učitelj ne zatraži umanjenje satnice ostvaruje pravo na uvećanje osnovne plaće za 4%.

Zanimljivo da je i tu računica i Vlade i sindikata jako loša za učitelje. Umanjenje satnice neposredno odgojno-obrazovnog rada je za oko 9%. No ako ne koriste pravo na umanjenje satnice onda će se plaće povećati za čak 4%?!?! Stvarno odlična računica!