Naslovnica Srednja škola Štrajk u školama! Velik postotak učitelja u štrajku!

Štrajk u školama! Velik postotak učitelja u štrajku!

U tijeku je štrajk u školama, učitelja i profesora u osnovnim, srednjim školama i na visokoškolskim ustanovama. U školama u kojima većina profesora štrajka i nema nastave, ali djeca koja dođu u školu biti će zbrinuta, organizirati će se i prehrana i produženi boravak za niže razrede.

Štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Članovima sindikata su se priključili i ostali učitelji koji su nezadovoljnim stanjem i odnosom prema obrazovanju i odgojno-obrazovnim radnicima!

Sindikati su najavili da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama, koji počinje danas, trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za 4% ili do formiranja tehničke Vlade.

Štrajk u školama

Prema prikupljenim informacijama veliki je broj učitelja koji su se odlučili na ovaj način reći da je voda došla do grla i da se pod hitno treba promijeniti odnos prema obrazovanju. Iako imamo točne informacije iz 50tak škola, vjerujemo da je slično i u ostalim dijelovima “Zemlje znanja”:

Prvog dana štrajka u štrajk je stupilo oko 68% prosvjetnih radnika!

U nekim osnovnim i srednjim školama su svi učitelji u štrajku, dok je u nekima vrlo mali broj učitelja koji su odlučili da na ovaj način izraze svoj stav!

Točnije informacije očekujte u narednim satima.

Kada će učitelji glasno iznostiti svoje stavove?
Kada će učitelji glasno iznostiti svoje stavove?

Od petka, 25. rujna 2015. godine do kraja štrajka sindikata iz sustava znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu radit će smanjenim kapacitetom pa korisnike molimo za razumijevanje, rekli su iz NSK


Udruga srednjoškolaca Hrvatske želi iskazati razumijevanje i solidarnost te poštovanje svim prosvjetnim radnicima. Kao učenici, svjedočimo izazovu učiteljskog i profesorskog znanja i veličini uloge koju oni imaju u obrazovanju i formiranju mladih ljudi. Smatramo iznimno važnim da se sutrašnji štrajk ne odrazi na tijek školske godine i da učenici ne osjete trenutne i buduće poteškoće glede planiranja svojih obaveza, upisa u srednju školu te državne mature. U interesu svih učenika, očekujemo brzo rješenje, povratak u školske klupe i uobičajeno provođenje svakodnevnih školskih aktivnosti.”