Naslovnica Kurikularna reforma Stručna rasprava o prijedlozima kurikulumskih dokumenata

Stručna rasprava o prijedlozima kurikulumskih dokumenata

Kako se moglo i pretpostavljati, puno toga padne kad dođe “pod ruke” sustavu. Na veliku žalost to se dogodilo i Kurikularnoj reformi. Sve do Stručne rasprave velika reforma kurikuluma je više/manje išla u zadanim okvirima, pa čak i ako je nešto odgođeno, bilo je pravovremeno javljeno svoj zainteresiranoj javnosti. Gdje je zapelo? Stručna rasprava je nešto što treba raspisati MZOS i ljudi odgovorni u tom resoru. Tu sve ulazi u nepoznatu sferu, jer u Ministarstvu, vjerojatno još ne znaju tko treba taj posao odraditi. Ni nakon deset dana od objave svih dokumenata nismo dobili naznake stručne rasprave koja je trebala biti otvorena 29.2.2016. Odnosno danom objave.

Stručna rasprava

Planom aktivnosti Cjelovite kurikularne reforme predviđena je stručna rasprava i javno savjetovanje o prijedlozima kurikulumskih dokumenata.

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta
Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta.

Stručna rasprava namijenjena je prvenstveno stručnjacima u području odgoja i obrazovanja i stručnoj javnosti, a planirana je kao strukturirano stručno savjetovanje čija je svrha prikupiti kritičke primjedbe i prijedloge, analizirati ih i pripremiti za izradu druge inačice prijedloga kurikulumskih dokumenata. Za predstavnike stručne javnosti, savjetovanje predstavlja priliku da svojim znanjem, iskustvom i stručnošću pridonesu kvaliteti dokumenata.

“Detaljne informacije o datumu početka, provedbi i vremenskom planu kako stručne tako i javne rasprave za pojedine kurikularne dokumente bit objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Cjelovite kurikularne reforme kroz sljedećih nekoliko dana”. To je bar službeno stajalište.

Ovo “par dana” je tako upitno, jer  rok do kad bi trebala stručna rasprava završiti je 18.3.2016.? Tako su bar procurile neke informacije. A gdje će biti ta rasprava? To je još veći upitnik, jer očito je da rasprave neće biti! Ideja je da se Stručna rasprava odradi po županijskim stručnim vijećima, gdje svatko, tko prouči dokumente, iznese svoje mišljenje koje bi onda (po svemu sudeći) voditelji aktiva slali dalje!? Ili se može poslati svoj komentar (Na stranici «Vaša pitanja» na mrežnim stranicama Cjelovite kurikularne reforme putem web obrasca uputite svoja pitanja vezana uz objavljene kurikularne dokumente ili samu Cjelovitu kurikularnu reformu.) na zadani mail, a zatim će “NETKO” to pročitati i jednostavno ili prihvatiti ili odbiti. I to je STRUČNA RASPRAVA!?

Jedina kvalitetna rasprava nalazi se na forumu Udruge “Nastavnici.org”. Ovim putem pozivam sve da se pridruže stručnoj raspravi te da aktivno sudjelujete. Jer samo kvalitetnom stručnom raspravom možemo ovu Reformu usavršiti.

Jedina pozitivna stvar je objava da bi “Javna rasprava”, koja je namijenjena najširoj javnosti, trebala bit provedena prvenstveno u obliku e-savjetovanja putem Središnjeg portala eSavjetovanje. Tako da bi bar tamo mogli imati odličnu raspravu, koja je javna, te su svima dostupni svi komentari i svi prijedlozi.