Naslovnica Štrajk U petak (11.10.2019) štrajkaju škole u četiri županije

U petak (11.10.2019) štrajkaju škole u četiri županije

Advertisement

Danas se u svim osnovnim i srednjim školama održava štrajk profesora i učitelja. Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to u svakoj županiji. Točan popis škola u kojima će se u petak održavati štrajk objavili su sindikati. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno.

“Više od 1000 ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja danas su u štrajku”, kazao je uvodno Branimir Mihalinec. 

Advertisement

“Ono što će se događati dalje je organizacija štrajka po županijama”, dodaje. 

“Svaki dan ćemo objaljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim isvjetsim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi žemo proći 10 dana cirkulaenog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja”, rečeno je na press konferenciji sindikata.

Advertisement

U petak štrajku 4 županije

Danas, u petak, u štrajku će biti škole u četiri županije: 

  • Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Dubrovačko-neretvanskoj
  • Varaždinskoj županiji
  • Međimurskoj županiji

Velik odaziv štrajku i u osnovnim i u srednjim školama

“Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku”, rekao je Mihalinec.

Advertisement

Za sustav srednjih škola – 85 posto zaposlenih je u ovom trenutku u štrajku.“, kazao je Mihalinec uz napomenu da ovo nisu konačni podaci.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da Vlada može biti zabrinuta s obzirom na rezultate. “U osnovnim školama 89,24 posto zaposlenih je u štrajku Što znači da imamo župana s najmanjim odazivom od 77,8 posto i županiju s najvišim postotkom odaziva od 99,8 posto”. Podaci nisu konačni, dodala je.

Advertisement

“Mi smo doista kroz cijelo ovo vrijeme govorili – tražimo rast koeficijenta složenosti poslova. Ovo nije samo pitanje materijalnog statusa, nego položaja u društvu. Da mi kao sindikati nismo bili hrabri, ne bi došlo do promjena u razgovorima. Mi ćemo svaki dan u ovom štrajku pokazivati koliko je sustav obrazovanja važan”, pojasnila je Šprem. 

Na nju se ponovno nadovezao Mihalinec. 

Advertisement

“Na dva sastanka jasno smo iskomunicirali i predstavili predsjedniku Vlade koji su naši zahtjevi. Ljudi žele potvrdu svoje vrijednosti od Republike Hrvatske. Koliko god se trudili, ne možemo pronaći nijedan argument zbog kojeg bismo rekli da pristajemo na manji koeficijent. Mi ćemo biri u štrajku do ispunjenja uvjeta”, a to je povećanje koeficijenta složenosti poslova”, kazao je Mihalinec. 

Rekao je kako imaju podršku ministrice Divjak iz razloga što su svoje zahtjeve argumentirali. “Nama znači puno njena podrška, ali imamo potrebu to sve predstavljati cjelokupnoj Vladi Republike Hrvatske”, ističe Mihalinec. 

Advertisement

Organizacija štrajka je krenula puno prije, rekla je Šprem. “Popis podružnica koje nisu u štrajku je prazan. Da štrajk nije dobro organiziran, onda bi sigurno bilo problema na terenu”, istaknula je zaključno Šprem. 

Advertisement