Učiteljev posao nije prenijeti znanje ili olakšati učenje!

Trenutačno mnogo učitelja odlazi iz profesije u prvih pet godina poučavanja i izgleda da će se broj odlazaka samo povećavati. Ali, postoji li nešto u vezi s načinom obučavanja učitelja što utječe na stope zadržavanja učitelja na poslu? Učiteljev posao nije prenijeti znanje ili olakšati učenje!

Mnogo učitelja odlazi iz profesije

Učiteljev posao nije prenijeti znanje ili olakšati učenje. Nedavna istraživanja pokazuju da mnogo učitelja odlazi iz profesije i to najčešće odustaje u prve dvije godine boravka u učionici.

Jedno je od prevladavajućih mišljenja pogrešna pretpostavka da će netko već samo zato što ima diplomu vrhunskog sveučilišta ili je išao na Oxford biti i odličan učitelj. To je samo dio zablude o tome što čini dobrog učitelja i koliko je poučavanje zapravo teško, koja doprinosi krizi izbora i zadržavanja učitelja.

Zapanjuje broj intelektualnih divova koji, unatoč pismima preporuka i intelektualnom snobizmu, ne znaju upravljati razredom. Vidio sam to iz prve ruke tijekom intervjua –mnogi učitelji s akademskim znanjem jednostavno se ne mogu povezati s učenicima na način koji bi potaknuo učenje. Ne želim reći da želimo učitelje koji nemaju nikakvo konkretno znanje, nego učitelje koji su strastveni na tom području i neprestano traže načine da poboljšaju svoje znanje o njemu.

Naposljetku, kad bi moje dijete bilo u prilici birati između toga da ga poučava privatno educirani stručnjak koji jednostavno nema pojma o tome što radi, ili učitelj s prirodnim darom za stvaranje okruženja za učenje, znam kojem od njih bih dao prednost. Postoji mnogo vrhunski educiranih učitelja, ali vrlo malo onih prirodno nadarenih koji mogu napredovati u učionici dugoročno.

Učiteljev posao nije prenijeti znanje ili olakšati učenje

Ova rasprava pogađa u središte onoga što čini dobrog učitelja. Slažem se s Dylanom Williamom kada kaže: „Učiteljev posao nije prenijeti znanje ili olakšati učenje. Njegov je posao stvoriti uspješno okruženje za učenje. Ključna karakteristika uspješnih okruženja za učenja je to da ona potiču angažman učenika i omogućuju učiteljima, učenicima i njihovim kolegama da učenje ide u predviđenom smjeru.“

Ja to interpretiram ovako: učitelj treba stvoriti nužnu atmosferu, granice, sferu utjecaja, kako bi osigurao da ciljevi učenja budu ispunjeni. Ako učitelj to ne može, nije važno je li Stephen Hawking ili bilo tko drugi, neće doći do učenja.

Političari obično misle da je poučavanje posao poput svakog drugog. Duboko utemeljeni mitovi prožimaju javnu svijest. Javnost misli da je učiteljski posao smijurija te da učitelji imaju 13 tjedana praznika!

Moramo naći način da utemeljimo istinu o poučavanju u nacionalnoj svijesti. Za početak možemo početi s onim što kaže John Steinbeck: „Vjerujem da je odličan učitelj poput odličnog umjetnika i da je malo dobrih učitelja kao što postoji i malo dobrih umjetnika. Poučavanje bi čak moglo biti najveća umjetnost jer su medij poučavanja ljudski um i duh.“

Vjerujem da je poučavanje vještina, učionica je platno, a ishod je umjetnost. Poučavanje je zahtjevna vještina i nevjerojatno ju je teško svladati. Da bi se stvorilo okruženje u kojem se događa učenje, potrebna je sposobnost odlučivanja najvišeg reda i dosljednosti. Rijetki su učitelji koji instinktivno znaju upravljati čak i najzahtjevnijim grupama mladih ljudi, ali većina ih mora to naučiti; sporo, bolno i metodično.

Stoga poučavanje, ako se provodi pravilno, zahtijeva energiju, vrijeme i emocije. Ta stvarnost ide usporedo s kulturom socijalnog darwinizma koja prevladava u obuci učitelja i njihovu razvoju. To je preživljavanje najjačih kojim upravljaju tržišne sile. Mislim da moramo izmijeniti očekivanja od učitelja diljem svijeta, pogotovo novih i neiskusnih.

Da bismo to učinili, moramo podići svijest o elitnoj razini vještina potrebnih da bi netko bio odličan učitelj. Često čujemo razne emocionalne priče o tome kako učitelji „mijenjaju živote“, ali rijetko mediji posvećuju vrijeme tome da se duboko učenje zapravo događa tijekom vremena.

Najviše od svega učitelji i pripravnici trebaju vremena. Učiteljima treba dati vremena da se poboljšaju. Trebalo bi razmisliti o tome da novi učitelji počnu poučavati u punom rasporedu nakon samo nekoliko sati promatranja.

Moja obuka za učitelja, na Aberystwyth Universityju, počela je u stilu velike avanture, otvaranjem prve stranice u knjizi. Pružila mi je dovoljno vremena za razmišljanje, da se uhvatim ukoštac s planiranjem, susretnem s raznim mentorima i čitam o poučavanju. Sve to je postavilo neke temelje. Danas pripravnici prolaze nekoliko tjedana inspirativnih razgovora i zatim su bačeni u vodu i od njih se očekuje da znaju plivati. Ne samo to, užitak pripreme pri vlastitom tempu je uvijek kompromitiran potrebom za nečim mjerljivim u sadašnjosti. Moramo se odmaknuti i dati učiteljima vremena.

Stavljanje „posebnog“ natrag u ideju o učitelju i poučavanju zasigurno je jedan dio onoga kako biramo i zadržavamo najbolje, a drugi je osiguravanje vremena i prostora za njegovanje talenta.

[IZ DRUGIH MEDIJA] Učiteljev posao nije prenijeti znanje ili olakšati učenje Izvor: tes.com