Naslovnica Upisi u srednju školu Učitelji radosni zbog modernizacije

Učitelji radosni zbog modernizacije

Ne, nije bilo nikakvog povećanja plaća, nije se smanjila papirologija (čak štoviše još će se povećati), nisu vraćena neka prava koja su zadnjih godina oduzimana, nego je 150 škola izabrano u pilot projekt e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola. To znači da će učitelji imati priliku raditi na opremi 21. stoljeća, na opremi kojoj će moći djeci pružiti ono što oni žive svaki dan – moderno i informatizirano.

Iako sudjelovanje u projektu od učitelja zahtijeva dodatna ulaganja u sebe i dodatne sate za pripremu za rad na novijoj tehnologiji, većina učitelja je sretna što je upravo njihova škola uspjela proći u prvu fazu ovog projekta. Sretni su što će moći djeci pružiti ono što je njima blisko, jer trenutno veliki broj škola je po opremljenosti zapela u dvadesetom stoljeću. Iako se još ne zna točno što će sve morati proći učitelji, koliko će papira morati popuniti, koliko često će ići na usavršavanja i kako će to sve izgledati, učitelji će napokon moći raditi u boljim uvjetima. Najviše bi s ovim projektom trebali profitirati učenici koji bi trebali dobiti bolje uvjete školovanja, a time i njima zanimljivije sate.

Što će učenike dočekati u novim školama? Učitelji radosni zbog modernizacije
Što će učenike dočekati u novim školama?

Prvih dvadeset škola će na jesen učenike dočekati s učionicom opremljenom tabletima interaktivnim pločama, videokonferencijskim uređajima, žičnom i bežičnom mrežom i educiranim nastavnicima koji će imati tablete ili prijenosna računala. Ostalih 130 škola kreće sa projektom sa prvim dano 2016. godine. Škole koje nisu prošle na natječaju ili se nisu prijavile morati će pričekati do 2019. godine kada se planira uključivanje sljedećih 700 škola u drugu fazu projekta. Ministarstvo će pratiti uključene škole i projekt u svim njegovim fazama sve do 2022., do kada bi barem 60 posto svih hrvatskih škola trebalo podići svoju razinu digitalne zrelosti.