“Učitelji u zemlji čudesa” remek-djelo Sindikata

Božićnica mora biti isplaćena
Božićnica će biti isplaćena

“Učitelji u zemlji čudesa” novo je remek-djelo sindikata koji predstavlaju javne službe. Te sindikate učitelji, medicinske sestre, radnici u kulturi i socijalne skrbi plaćaju svaki mjesec. Pretpremijeru i kratke crtice iz ovog djela mogli ste čitati ovih dana u svim medijima, no službeno će biti predstavljeno u ponedjeljak 12.12.2016. godine. Napisano u suradnji s Vladom Republike Hrvatske sigurno će postati jedno je od najpoznatijih djela znanstvene fantastike.

Naime to djelo govori o uspjehu sindikata i Vlade da zaštite Proračun od navale javnih i državnih službenika koji kao da su pali s Marsa u ovu zemlju čudesa. U toj Čudesnoj zemlji svi znaju da nema novca za javne službenike, no oni i dalje ustraju na poštivanju propisanih sporazumima. I tako učitelji i ostali javni službenici lutaju ovom, skoro pa izmišljenom, zemljom i upoznaju neobične zakone te zemlje i još čudnija bića koja ih provode ili krše.

Tako su se ovih dana Sindikati i Vlada dogovorili da je najbolje zaštititi Proračun i sve zlatnike iz blagajne. Brže-bolje su ih podijelili Ministarstvu obrane jer moramo biti najjači i imati najveći proračun za vojsku. Drugi veliki dobitnik proračuna su lokalne jedinice. Novom poreznom reformom su ostali bez nešto novca, pa im Vlada daje kao kompenzaciju brdo zlatnika. To što je većina tih jedinica nepotrebna, što ih ima previše, to nije bitno, dajmo im da imaju. Tako su svi Zlatnici podijeljeni cijelom susjedstvu, većina toga nije bila vezana ugovorima i obvezama, no bitno da svi imaju dovoljno. Jedino tako će i dalje ova Čudesna zemlja ostati zemlja blagostanja.

Zemlja znanja? prosvjeta, obrazovanje i škola, zbornice šute
Zemlja znanja?

Dok javni službenici, koji su se prije 7 godina odrekli 6% i tako pomogli toj zemlji kada joj je bilo najteže, nisu bitni. Oni su nepoželjni i treba naći način da ih se ponizi do kraja. Jer jedino tako će napustiti ovu divnu zemlju i tada će u njoj biti baš sve idealno. Nisu bitni ni pravno neupitni ugovori koji su potpisani od Vlade i Sindikata. Taj sporazum o povratku na osnovicu iz 2009. godine trebao se aktivirati već u siječnju ove godine. No kao pravi i ozbiljni vođe ove zemlje Vlada je jednostavno zanemarila te obaveze. Zašto bi i dala učiteljima veće plaće? Pa oni koji ih „štite“, dragi i moćni sindikati, ionako se nikada nisu borili za prava učitelja.

Tako će se u ponedjeljak na premijeri piti šampanjac, jer je Proračun sačuvan od jedinih nepoželjnih u ovoj državi. Sindikati i Vlada uspjeli su oteti preko 3 milijarde zlatnika te tako učiniti ovaj Božić nesretnim svim javnim službenicima.

Pravi spin učinjen je i po pitanju duga. Dug svim zaposlenima je oko 65oo zlatnika bruto po zaposlenom u ovoj godini. No uspjeli su čarobnim štapićem taj dug zamijeniti s oko 550 zlatnika bruto. No to nije učinjeno zato što im je žao, već potpisom takvog sporazuma oni su priznali da dug postoji te kad Sindikati stave potpis na takav sporazum, dug se smanjuje 12 puta! I to je to. Kakav potez! Stvarno treba zapljeskati. Ovakvim trikom su u rangu s najvećim čarobnjacima koji su ikada hodali ovim planetom. Da to nisu napravili i da taj dug nisu spomenuli u ovom znanstveno fantastičnom djelu, javni bi službenici mogli tužiti državu i tražiti ono što im pripada. Ovako se taj dug smanjuje do normalnom čovjeku neshvatljivog, a i onemogućena je tužba zločestih učitelja. Svi drugi žitelji ove zemljice moraju plaćati svoje dugove i to s kamatama. Ali ovo… Za ostati bez daha.

No to nije sve. Sve ovo se događa i u stisci s vremenom, pa se ovo djelo može svrstati i u akcijske romane. Naime Temeljni kolektivi ugovor, pa tako i njegovi dodatci vrijede do 12.12.2016. Da, baš do ovog ponedjeljka kad je i premijera ovog djela.

Što rade sindikati, zašto ih plaćati. Škola prosvjeta učitelji, SHU, preporod
Što rade sindikati?

Cijelo djelo je jako kompleksno i samo pažljivim čitanjem moguće je dokučiti sve bitno. Jako zanimljiv apsurd se vidi u činjenici da će Vlada i Sindikati potpisom dogovoriti i produljenje primjene TKU do 1. kolovoza 2017. Tu ne bi bilo velikih kontroverzi da je dio povećanja osnovice „obećan“ za 1.11.2017. Znači tri mjeseca nakon isteka TKU-a! Zašto se to radi? Vjerojatno je u pitanju novi nastavak ove priče.

Ovakvom pričom sigurno se ne bi postidio ni sam Lewis Carroll, no za sve detalje morat ćemo pričekati ponedjeljak.

Ono što preostaje učiteljima i ostalima u javnim i državnim službama je razmisliti kome plaćaju mjesečnu članarinu od 1% i tko ih predstavlja i u njihove ime potpisuje ovakva remek-djela.

Ili…

Probuditi se i nadati da je sve ovo bilo samo ružan (vrlo ružan) san.

Kategorije Nekategorizirano