Home Srednja škola Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

U ponedjeljak, 29. veljače 2016., bit će objavljeno ukupno preko 50 kurikularnih dokumenata. Do sad su objavljeni: Okvir nacionalnog kurikuluma, nacionalni kurikulumi prema razinama obrazovanja, kurikulumi područja te međupredmetnih tema. Danas je došao i poziv ministra Šustara: Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta
Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta

[ads1]
Sutra će stručnoj javnosti biti predstavljeni i preostali dokumenti –  29 kurikuluma predmeta te Okvir za vrednovanje procesa i ishoda učenja u odgojno-obrazovnom sustavu RH, Okvir za prilagodbu i poticanje iskustava učenja te vrednovanje postignuća učenika s teškoćama i Okvir za poticanje iskustava učenja te vrednovanja postignuća darovitih učenika. Time će Cjelovita kurikularna reforma doći iz faze izrade u fazu rasprave. Prvo slijedi stručna rasprava koja bi trebala trajati i duže od mjesec dana, a nakon toga slijedi i šira javna rasprava u kojoj će moći sudjelovati sva zainteresirana javnost.

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

Ovo je jedinstvena prilika da svi učitelji sudjeluju u kreiranju bolje i/ili drugačije škole. Od sutra će svim učiteljima biti omogućeno, prvo da prouče što je sve napravljeno u proteklih godinu dana, a zatim da javno kažu svoje mišljenje, da dodaju svoje ideje ili da argumentirano kritiziraju ono što po njima nije dobro.

Ovakvu priliku za sudjelovanje u izradi boljeg sustava rijetko ćemo dobiti. Priliku da promijenimo ili bar pokušamo promijeniti ono što nije dobro. Da u stručnoj, pa nakon toga i javnoj raspravi dođemo do najboljeg rješenja.

Danas je i ministar Šustar poručio kako u potpunosti podržava strategiju znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu. ‘Stručna rasprava počinje sutra i trebala bi pokazati koliko je to dobar argument. Ako se odbije, onda je to politikantstvo, ne znam što drugo’, kazao je. Kolega Jokić ima energiju potrebnu za reformu i već ima ideje kako raspravu provesti i uključiti što više ljudi. Važno je motivirati ljude da vjeruju da će njihove primjedbe biti korisne’, rekao je Šustar.
[ads2]

Zato se nadam da će se većina učitelja pokušati izboriti za svoje ideje. Da će dati svoj doprinos ovoj reformi jer na kraju ova priče: Bez učitelja nema niti reforme!