Home / Featured / Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!
Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta
Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

U ponedjeljak, 29. veljače 2016., bit će objavljeno ukupno preko 50 kurikularnih dokumenata. Do sad su objavljeni: Okvir nacionalnog kurikuluma, nacionalni kurikulumi prema razinama obrazovanja, kurikulumi područja te međupredmetnih tema. Danas je došao i poziv ministra Šustara: Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta
Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi! Kurikulumi nastavnih predmeta
Sutra će stručnoj javnosti biti predstavljeni i preostali dokumenti –  29 kurikuluma predmeta te Okvir za vrednovanje procesa i ishoda učenja u odgojno-obrazovnom sustavu RH, Okvir za prilagodbu i poticanje iskustava učenja te vrednovanje postignuća učenika s teškoćama i Okvir za poticanje iskustava učenja te vrednovanja postignuća darovitih učenika. Time će Cjelovita kurikularna reforma doći iz faze izrade u fazu rasprave. Prvo slijedi stručna rasprava koja bi trebala trajati i duže od mjesec dana, a nakon toga slijedi i šira javna rasprava u kojoj će moći sudjelovati sva zainteresirana javnost.

Uključite se u stručnu raspravu i sudjelujte u reformi!

Ovo je jedinstvena prilika da svi učitelji sudjeluju u kreiranju bolje i/ili drugačije škole. Od sutra će svim učiteljima biti omogućeno, prvo da prouče što je sve napravljeno u proteklih godinu dana, a zatim da javno kažu svoje mišljenje, da dodaju svoje ideje ili da argumentirano kritiziraju ono što po njima nije dobro.

Ovakvu priliku za sudjelovanje u izradi boljeg sustava rijetko ćemo dobiti. Priliku da promijenimo ili bar pokušamo promijeniti ono što nije dobro. Da u stručnoj, pa nakon toga i javnoj raspravi dođemo do najboljeg rješenja.

Danas je i ministar Šustar poručio kako u potpunosti podržava strategiju znanosti i obrazovanja i kurikularnu reformu. ‘Stručna rasprava počinje sutra i trebala bi pokazati koliko je to dobar argument. Ako se odbije, onda je to politikantstvo, ne znam što drugo’, kazao je. Kolega Jokić ima energiju potrebnu za reformu i već ima ideje kako raspravu provesti i uključiti što više ljudi. Važno je motivirati ljude da vjeruju da će njihove primjedbe biti korisne’, rekao je Šustar.

Zato se nadam da će se većina učitelja pokušati izboriti za svoje ideje. Da će dati svoj doprinos ovoj reformi jer na kraju ova priče: Bez učitelja nema niti reforme!

Pročitajte i ...

Koju srednju školu upisati? Sve o upisima u srednje škole

Koju srednju školu upisati? Sve potrebno o upisu u srednje škole.

Odabir srednje škole jedna je od najvažnijih odluka u životu svakog osmaša. Neki već godinama …

Neuspjelo mirenje – Sindikati i dalje nagovaraju Vladu da isplati dugove…

Neuspjelo mirenje sindikata javnih službi i Vlade po pitanju potraživanja iz Sporazuma o osnovici za …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *