Ponedjeljak , 1. svibanj 2017.
Home / Osnovna škola - Upisi u srednju školu 2017/2018 / UPISI u Srednje Škole 2017./2018. godine SVE najvažnije informacije
Upisi u srednju školu 2017./2018. sve o upisima u srednje
Upisi u srednju školu 2017 - sve o upisima u srednje

UPISI u Srednje Škole 2017./2018. godine SVE najvažnije informacije

Upisi u srednju školu 2017 – sve o upisima u srednje

Približava se upis u srednju školu! “Koju srednju školu upisati?” je najvažnije pitanje nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. To je pitanje koje muči većinu osmaša. Na ovoj stranice možete pročitati sve o načinu upisa u srednju školu. Saznajte sve detalje o sustavu bodovanja ocjena (ONILNE kalkulator), načinu prijave (korak po korak), te upoznajte se s pravilnikom o elementima i kriterijima za upisi u srednju školu 2017/2018 i rokovima kojih se moraju pridržavati.

Datumi upisa u srednje:

upis u srednju školu 2016 2017 Datum Prijedlog
Upisi u srednju školu 2016./2017. datumi – Prijedlog

Učenici koji se žele upisati u I. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017 mogu ovdje pronaći sve najvažnije datume – upisi u srednju školu!:
Početak prijava kandidata u sustav 2.6.2016.
Početak prijava obrazovnih programa 27.6.2016.
Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere
 28.6.2016.
Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete 6.7.2016.
Zaključavanje odabira obrazovnih programa
Početak ispisa prijavnica 6.7.2016.
Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili prijavnice 8 .7. 2016.
Objava konačnih ljestvica poretka 11.7. 2016.
Službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 14.8.2016.

Prijava u sustav – upis u srednju školu obavlja se preko stranice upisi.hr:

Prijave u srednju školu za školsku godinu 2016./2017. u prvi razred srednje skole
Prijava u sustav za upis u prvi razred srednje škole

Možete pronaći i uvid u aplikaciju za prijavu te korak po korak objašnjavamo prijavu u aplikaciju upisi u srednju školu.hr.

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Ukoliko PIN nije stigao SMS-om potrebno je ponovno pokušati unijeti broj mobitela. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. U slučaju nepravilnosti u podacima potrebno se javiti svom razredniku.

Pravilnik o elementima i kriterijima:

Pravilnik za Upise u srednje škole 2016
Pravilnik o elementima i kriterijima za upisi u srednju školu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, donosi Pravilnik o elementima i kriterijima za upisi u srednju školu i izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Pravilnikom se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u srednje škole.

Izračunaj broj bodova za upis u srednje škole – ONLINE kalkulator

Izračunaj broj bodova za Upis u srednju školu - ONLINE KALKULATOR
Izračunaj broj bodova za upis srednje škole

Učenicima osmog razreda osnovne škole tek predstoji najvažnije, odabiri škola od 26. lipnja. No prije nego što kreirate konačnu rang listu željenih programa i škola, provjerite na koji se način izračunavaju bodovi za upisi u srednju školu 2015./2016.  Računanje bodova za srednju školu – Upis u srednje škole. Također možete izračunati vaš broj broj bodova za upis u prvi razred srednje škole u našemonline kalkulatoru!

Upitnik za pomoć pri odabiru zanimanja!

Prijave u srednje škole za školsku godinu 2016./2017.Upitnik za upis u srednju
Prijave u srednje škole za školsku godinu 2016./20175. Upitnik za upis u srednju školu

Želite li saznati koja bi vam se zanimanja mogla svidjeti – odgovorite na ovaj upitnik za upisi u srednju školu. Trebat će vam za to 5-6 minuta. Upisi u srednju školu – Upitnik sadrži 32 pitanja o vašim sklonostima i sposobnostima.

Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu (ocjene iz 7. i 8. razreda)

Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju
Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju

Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana (Popis predmeta posebno važnih za upis), a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Za programe koji se provode na jeziku i pismu nacionalnih manjina to je, u pravilu, nastavni predmet iz jezika nacionalne manjine (materinski jezik).

Dodatni elementi vrednovanja učenika – upis u srednju školu

Dodatni bodovi za upisi u srednju školu 2016.
Dodatni bodovi za upisi u srednju školu 2016.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama, oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

  • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
  • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
  • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Računanje bodova za srednju – Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

POSEBAN ELEMENT BODOVANJA UČENIKA NA UPISIMA

Dodatni bodovi za upis – Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

  • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
  • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
  • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine;
  • kandidata hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Aplikacija će početkom travnja biti dostupna na web-stranici za prijavu, a učenici će moći pratiti svoj plasman od trenutka izbora škole pa do upis su srednju školu. Cilj elektroničkog upisa jest pojednostaviti i olakšati učenicima upis u željenu školu, tako da u svakom trenutku mogu pratiti svoj rang i na vrijeme reagirati ako ne “upadnu” u željenu školu.

Dragi naši osmaši i njihovi roditelji bliže se upisi!

Približavaju se upisi u srednju školu. Za sve osmaše i njihove obitelji ovo je vrlo stresno razdoblje. Ovdje smo da vam pomognemo i stoga vas molimo za suradnju sa školom i razrednicima te za praćenje i pravovremeno izvršavanje svih vaših obaveza vezanih uz upisi u srednju školu.

Poznata su sva pravila i vremenik upisa u srednju školu za školsku godinu 2016./2017. Sve potrebne informacije možete pronaći na ovom portalu, a razrednici će i dodatno informirati učenike kroz satove razrednika.

Budući da se prijave vezane uz upisi u srednju školu vrše na stranici www.upisi.hr s elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr bilo bi dobro da svaki osmaš provjeri ima li već kod kuće papir s potrebnim podacima.

Za one koji žele više, tu možete pronaći i zakone, uredbe kao i ostalu dokumentaciju koja Vam može biti od koristi pri Upisima u srednju školu 2016./2017. godine

Pri odabiru škole za upis u srednju školu 2017. nije važno samo koji obrazovni program ćete izabrati, nego što taj obrazovni program pruža u budućnosti. Bilo bi dobro upoznati se sa zanimanjem, odnosno detaljno proučiti potencijalna zanimanja. Informirajte se koji bi to bili opisi poslova sa završenim pojedinim obrazovnim programom te gdje se sve možete zaposliti s tim zanimanjem. Pomoć pri odabiru zanimanja koja su Vam interesantna i saznajte više o uvjetima rada.

Pročitajte i ...

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani kolektivni ugovori za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama …

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić

Najava potpisivanja kolektivnih ugovora za zaposlenike u OŠ i SŠ

Na sjednici održanoj u četvrtak, 6. travnja 2017. godine, Vlada je prihvatila nacrte kolektivnih ugovora …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *