Upisi u Srednju Školu za školsku godinu 2019./2020.

Približavaju se upisi u srednje škole! “Koju srednju školu upisati?” je najvažnije pitanje nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. To je pitanje koje muči većinu osmaša. Na ovoj stranice možete pročitati sve o načinu upisa u srednju školu. Saznajte sve detalje o sustavu bodovanja ocjena (ONILNE kalkulator), načinu prijave (korak po korak), te upoznajte se s pravilnikom o elementima i kriterijima za upis u srednje škole 2019./2020. i rokovima kojih se moraju pridržavati.

Prijava u sustav za upis u srednju obavlja se preko stranice upisi.hr

Možete pronaći i uvid u aplikaciju za prijavu te korak po korak objašnjavamo prijavu u aplikaciju upisi u srednju školu.hr.

Upisi u srednje škole 2019.

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Ukoliko PIN nije stigao SMS-om potrebno je ponovno pokušati unijeti broj mobitela. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. U slučaju nepravilnosti u podacima potrebno se javiti svom razredniku.

Pravilnik o elementima i kriterijima za upis u srednje škole

Pravilnikom o elementima i kriterijima za upis u srednju i izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u srednje škole.

Izračunaj broj bodova za upis u srednje škole

Računanje bodova za srednju 2018 za upis u prvi razred srednje škole
Računanje bodova za srednju za upis u prvi razred srednje škole 2019. godine

Učenicima osmog razreda osnovne škole tek predstoji najvažnije, odabiri zanimanja. No prije nego što kreirate konačnu rang listu željenih programa i škola, provjerite na koji se način izračunavaju bodovi za upisi u srednju školu 2019./2020. Također možete izračunati vaš broj broj bodova za upis u prvi razred srednje škole u našem online kalkulatoru!

Upitnik za pomoć pri odabiru zanimanja!

Prijave u srednje škole za školsku godinu 2018./2019. Upitnik za upis u srednju
Prijave u srednje škole za školsku godinu 2019./2020.

Želite li saznati koja bi vam se zanimanja mogla svidjeti – odgovorite na ovaj upitnik za upise u srednju školu. Trebat će vam za to 5-6 minuta. Upisi u srednju školu. Upitnik sadrži 32 pitanja o vašim sklonostima i sposobnostima.

Popis predmeta posebno važnih za pojedinu srednju školu

Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana (Popis predmeta posebno važnih za upis), a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Za programe koji se provode na jeziku i pismu nacionalnih manjina to je, u pravilu, nastavni predmet iz jezika nacionalne manjine (materinski jezik).

Dodatni elementi vrednovanja pri upisu

Dodatni bodovi za upis u srednju školu.
Dodatni bodovi za upis u srednju školu.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama, oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

 • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
 • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
 • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Računanje bodova za srednju – Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

POSEBAN ELEMENT BODOVANJA UČENIKA NA UPISIMA

Dodatni bodovi za upis – Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

 • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
 • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
 • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine;
 • kandidata hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Aplikacija će početkom travnja biti dostupna na web-stranici za prijavu, a učenici će moći pratiti svoj plasman od trenutka izbora škole pa do upis su srednju školu. Cilj elektroničkog upisa jest pojednostaviti i olakšati učenicima upis u željenu školu, tako da u svakom trenutku mogu pratiti svoj rang i na vrijeme reagirati ako ne “upadnu” u željenu školu.

Dragi naši osmaši i njihovi roditelji bliže se upisi u srednje škole!

Približavaju se upisi u srednju školu. Za sve osmaše i njihove obitelji ovo je vrlo stresno razdoblje. Ovdje smo da vam pomognemo i stoga vas molimo za suradnju sa školom i razrednicima te za praćenje i pravovremeno izvršavanje svih vaših obaveza vezanih uz upisi u srednju školu.

Budući da se prijave vezane uz upisi u srednju školu vrše na stranici www.upisi.hr s elektroničkim identitetom iz sustava [email protected] bilo bi dobro da svaki osmaš provjeri ima li već kod kuće papir s potrebnim podacima.

Pri odabiru škole za upis nije važno samo koji obrazovni program ćete izabrati, nego što taj obrazovni program pruža u budućnosti. Bilo bi dobro upoznati se sa zanimanjem, odnosno detaljno proučiti potencijalna zanimanja. Informirajte se koji bi to bili opisi poslova sa završenim pojedinim obrazovnim programom te gdje se sve možete zaposliti s tim zanimanjem. Pomoć pri odabiru zanimanja koja su Vam interesantna i saznajte više o uvjetima rada.

Prijavite se na našu mail listu!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

9 Comments
 1. Goran Stipković says

  Molim za informaciju gdje je moguce dobiti vise informacija za uvjete upisa sportasa u sportske razrede srednjih skola

 2. Samanta says

  Molim vas kako da saznam sifru ucenika da bi mogla pregledati koja sam po redu za upis u neku skolu.Hvala

 3. snježana says

  Molim Vas gdje stoji upisnica za isprintati , sve sam pročitala i nigdje je ne vidim.Hvala

  1. Katarina says

   Nema je još, pretpostavljam da će se link pojaviti sutra ili danas iza 15h, kad prodje rok za zaprimanje potpisanih prijavnica.

 4. Dionella says

  Zar je moguce da djeca koja su zavrsila dva razreda u jednoj pedagoškoj godini u OŠ nemaju pravo direktnog upisa u srednju?
  Ako je tako ondaje to veliki propust!

 5. Marija Stoić says

  Zašto djeca koja su osvojila jedno od prva tri mjesta na županijskim natjecanjima u znanju iz Hrvatskog jezika, matematike, prvog stranog jezika ili iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis ne dobivaju dodatne bodove pri upisu? Ili sam to negdje propustila?
  A s druge strane, djeca koja su završila osnovnu glazbenu ili plesnu školu dobivaju dodatne bodove, a nemaju sva djeca jednake financijske mogućnosti ići u plesnu ili glazbenu školu.

  1. ana says

   Ne dobivaju, godinama već.

  2. Nadia says

   FYI , mjesečna članarina u glazbenoj školi je 200,00 kn !
   O kojim mi financijskim mogučnostima pričamo ???
   Da imate takvo dijete koje ide u 2 škole i da znate koliko je tu truda, rada i discipline potrebno , ne biste pričala ovakve gluposti. Zbog vas i sličnih vama, ministar Jovanović je davnih dana ukinuo dodatne bodove pri upisu tako da možete biti mirna

 6. Iva says

  Molim Vas informaciju da li učenici dobiju bodove za sudjelovanje na državnoj razini Lidrana?

Leave A Reply

Your email address will not be published.