UPISI u Srednje Škole za školsku godinu 2018./2019.

Najvažnije informacije vezane uz upise u srednje škole.

Upisi u srednju školu 2018

Računanje bodova za srednju za upis u prvi razred srednje škole
Računanje bodova za srednju za upis u prvi razred srednje škole 2018. godine

Približava se upis u srednju školu! "Koju srednju školu upisati?" je najvažnije pitanje nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja. To je pitanje koje muči većinu osmaša. Na ovoj stranice možete pročitati sve o načinu upisa u srednju školu. Saznajte sve detalje o sustavu bodovanja ocjena (ONILNE kalkulator), načinu prijave (korak po korak), te upoznajte se s pravilnikom o elementima i kriterijima za upisi u srednju školu 2018/2019 i rokovima kojih se moraju pridržavati.

Datumi upisa učenika u I. razred srednje škole

Učenici se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019. elektroničkim načinom putem mrežne stranice www.upisi.hr.

Učenici će se prijavljivati za upis i upisivati u ljetnome i jesenskome upisnom roku.

Datumi za Ljetni upisni rok 2017./2018.

 Opis postupaka Datum
Početak prijava u sustav 25.5.2017.
Završetak registracije za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH 13.6.2017.
Početak prijava obrazovnih programa 26.6.2017.
Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere 2.7.2017.
Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata 3.7.- 6.7.2017.
Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis) 26.6.2017.
Dostava osobnih dokumenata i svjedodžbi za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH 25.5.-26.6.2017.
Unos prigovora na unesene ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis 6.-7.7.2017.
Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete 10.7.2017.
Završetak prijava obrazovnih programa

- Početak ispisa prijavnica

10.7.2017.
Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu)

- Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili prijavnice

12.7.2017.
Objava konačnih ljestvica poretka 13.7.2017. 
- Dostava dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja (potvrda školske medicine, potvrda obiteljskog liječnika ili liječnička svjedodžba medicine rada, i ostali dokumenti kojima su ostvarena dodatna prava za upis) srednje škole

Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao

(škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar ovdje predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole)

13.-19.7.2017.
Objava okvirnog broja slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 21.7.2017.
Službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok 11.8.2017.
Prijedlog Datuma upisa učenika u prvi razred srednje škole 2017./2018.
Prijedlog Datuma upisa učenika u prvi razred srednje škole 2017./2018.

Prijava u sustav - upis u srednju školu obavlja se preko stranice upisi.hr:

Prijave u srednju školu za školsku godinu 2018./2019. u prvi razred srednje skole
Prijava u sustav za upis u prvi razred srednje škole

Možete pronaći i uvid u aplikaciju za prijavu te korak po korak objašnjavamo prijavu u aplikaciju upisi u srednju školu.hr.

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Ukoliko PIN nije stigao SMS-om potrebno je ponovno pokušati unijeti broj mobitela. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. U slučaju nepravilnosti u podacima potrebno se javiti svom razredniku.

Pravilnik o elementima i kriterijima:

Pravilnik za Upise u srednje škole 2016
Pravilnik o elementima i kriterijima za upisi u srednju školu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, donosi Pravilnik o elementima i kriterijima za upisi u srednju školu i izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole. Pravilnikom se utvrđuju zajednički, posebni i dodatni elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u srednje škole.

Izračunaj broj bodova za upis u srednje škole – ONLINE kalkulator

Izračunaj broj bodova za Upis u srednju školu - ONLINE KALKULATOR
Izračunaj broj bodova za upis srednje škole

Učenicima osmog razreda osnovne škole tek predstoji najvažnije, odabiri škola od 26. lipnja. No prije nego što kreirate konačnu rang listu željenih programa i škola, provjerite na koji se način izračunavaju bodovi za upisi u srednju školu 2018./2019.  Računanje bodova za srednju školu – Upis u srednje škole. Također možete izračunati vaš broj broj bodova za upis u prvi razred srednje škole u našemonline kalkulatoru!

Upitnik za pomoć pri odabiru zanimanja!

Prijave u srednje škole za školsku godinu 2018./2019. Upitnik za upis u srednju
Prijave u srednje škole za školsku godinu 2018./2019. Upitnik za upis u srednju školu

Želite li saznati koja bi vam se zanimanja mogla svidjeti – odgovorite na ovaj upitnik za upisi u srednju školu. Trebat će vam za to 5-6 minuta. Upisi u srednju školu - Upitnik sadrži 32 pitanja o vašim sklonostima i sposobnostima.

Popis predmeta posebno važnih za upis u srednju školu (ocjene iz 7. i 8. razreda)

Brošura za upis učenika u srednju školu Primorska
Brošura za upis učenika u srednju školu Primorska

Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine vrednuju se zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz nastavnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim obrazovnim programima od kojih su dva propisana (Popis predmeta posebno važnih za upis), a jedan samostalno određuje srednja škola od obveznih nastavnih predmeta koji se uče u osnovnoj školi. Za programe koji se provode na jeziku i pismu nacionalnih manjina to je, u pravilu, nastavni predmet iz jezika nacionalne manjine (materinski jezik).

Dodatni elementi vrednovanja učenika - upis u srednju školu

Dodatni bodovi za upisi u srednju školu 2016.
Dodatni bodovi za upisi u srednju školu 2018.

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na natjecanjima u znanju, natjecanju školskih sportskih društava te učenici sa zdravstvenim teškoćama, oni učenici koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja te učenici čiji su roditelji državni službenici koji su u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Vrednovanje rezultata kandidata postignutih na natjecanjima iz znanja

Pravo na izravan upis ili dodatne bodove ostvaruju kandidati na osnovi rezultata koje su postigli na:

 • natjecanjima u znanju iz nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvoga stranog jezika;
 • natjecanjima u znanju iz dvaju nastavnih predmeta posebno značajnih za upis u skladu s Popisom predmeta posebno važnih za upis;
 • jednome natjecanju iz znanja koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Računanje bodova za srednju – Vrednuju se i boduju rezultati kandidata postignutih na državnim natjecanjima iz znanja iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a koja je odobrilo Ministarstvo te međunarodnim natjecanjima koje verificira Agencija za odgoj i obrazovanje.

POSEBAN ELEMENT BODOVANJA UČENIKA NA UPISIMA

Dodatni bodovi za upis – Poseban element vrednovanja kandidata čini vrednovanje uspjeha:

 • kandidata sa zdravstvenim teškoćama;
 • kandidata koji žive u otežanim uvjetima obrazovanja uzrokovanim nepovoljnim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima;
 • kandidata za upis na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine;
 • kandidata hrvatskih državljana čiji su roditelji državni službenici koji su po službenoj dužnosti u ime Republike Hrvatske bili upućeni na rad u inozemstvo.

Aplikacija će početkom travnja biti dostupna na web-stranici za prijavu, a učenici će moći pratiti svoj plasman od trenutka izbora škole pa do upis su srednju školu. Cilj elektroničkog upisa jest pojednostaviti i olakšati učenicima upis u željenu školu, tako da u svakom trenutku mogu pratiti svoj rang i na vrijeme reagirati ako ne “upadnu” u željenu školu.

Dragi naši osmaši i njihovi roditelji bliže se upisi!

Približavaju se upisi u srednju školu. Za sve osmaše i njihove obitelji ovo je vrlo stresno razdoblje. Ovdje smo da vam pomognemo i stoga vas molimo za suradnju sa školom i razrednicima te za praćenje i pravovremeno izvršavanje svih vaših obaveza vezanih uz upisi u srednju školu.

Poznata su sva pravila i vremenik upisa u srednju školu za školsku godinu 2018./2019. Sve potrebne informacije možete pronaći na ovom portalu, a razrednici će i dodatno informirati učenike kroz satove razrednika.

Budući da se prijave vezane uz upisi u srednju školu vrše na stranici www.upisi.hr s elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr bilo bi dobro da svaki osmaš provjeri ima li već kod kuće papir s potrebnim podacima.

Za one koji žele više, tu možete pronaći i zakone, uredbe kao i ostalu dokumentaciju koja Vam može biti od koristi pri Upisima u srednju školu 2018./2019. godine

Pri odabiru škole za upis u srednju školu 2018. nije važno samo koji obrazovni program ćete izabrati, nego što taj obrazovni program pruža u budućnosti. Bilo bi dobro upoznati se sa zanimanjem, odnosno detaljno proučiti potencijalna zanimanja. Informirajte se koji bi to bili opisi poslova sa završenim pojedinim obrazovnim programom te gdje se sve možete zaposliti s tim zanimanjem. Pomoć pri odabiru zanimanja koja su Vam interesantna i saznajte više o uvjetima rada.

Možda vam se sviđa i
5 Komentara
 1. Goran Stipković says

  Molim za informaciju gdje je moguce dobiti vise informacija za uvjete upisa sportasa u sportske razrede srednjih skola

 2. Samanta says

  Molim vas kako da saznam sifru ucenika da bi mogla pregledati koja sam po redu za upis u neku skolu.Hvala

 3. snježana says

  Molim Vas gdje stoji upisnica za isprintati , sve sam pročitala i nigdje je ne vidim.Hvala

  1. Katarina says

   Nema je još, pretpostavljam da će se link pojaviti sutra ili danas iza 15h, kad prodje rok za zaprimanje potpisanih prijavnica.

 4. Dionella says

  Zar je moguce da djeca koja su zavrsila dva razreda u jednoj pedagoškoj godini u OŠ nemaju pravo direktnog upisa u srednju?
  Ako je tako ondaje to veliki propust!

Pošalji odgovor

Your email address will not be published.